Viime perjantaina Yhdysvaltojen Työllisyystilastojen Keskus (Bureau of Labor Statistics) julkaisi syyskuun työllisyysasteen luvut. Työttömyys on laskenut Yhdysvalloissa 3,5 prosenttiin, mikä on matalin luku sitten lokakuun 1969.

Trendi on huomattava, sillä viitehenkilön tulot ovat nousseet jatkuvasti vuodesta 2016 ja työttömyyden lasku on ollut erityisen nopea vähäosaisten keskuudessa. Presidentti Donald Trumpin hallintokautena vähäosaisten työttömyys on syöksynyt 7,8 prosentista 4,8 prosenttiin. Työllisyyskuilu koulutettujen ja vähäosaisten välillä jää 2,8 prosenttiin, mikä on sen matalin luku tilaston historiassa.

Nykyhallinnon aikana on syntynyt nettona 6,4 miljoonaa uutta työpaikkaa.

Olkoon se Trumpin hallinnon onnistunut talouspolitiikka vai pelkkä tuuria, nämä luvut kohentavat erityisesti maahanmuuttajien, etnisten vähemmistöjen ja maaseudun asukkaiden elintasoa. Vaalien valossa on helppo kuvitella, että republikaanien ehdokas osaa kapitalisoida tilannetta.

2 kommenttia

  1. Trumpin ajan talouslukuja ihaillessa voisi vilkaista, mikä tilanne oli republikaanien edellisen hallintokauden jälkeen eli ennen Obamaa. Pienikin pitemmän aikajakson tarkastelu osoittaa, miten USAn liki tuhoutuneen talouden tila parani koko ajan Obaman aikana ja Trump kerää tämän kehityksen hedelmiä. Suuri osa näistä hedelmistä menee USAn superrikkaille ja valtion rahoituksen alijäämä on entisestäänkin syventynyt.

  2. Edellinen kommentoija on oikeassa. Pitää muistaa, että Trumipin toilailun vuoksi USA oli vuoden ajan käytännössä vailla liittovaltion presidentin instituutiota. Trumpin talouspolitiikan ainoa stabiili linjaus on veronalennukset rikkaille, mikä tietysti piristää taloutta lyhyellä aikavälillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *