Valtiontalouden tarkastusviraston tehtävät ovat kasvaneet viime vuosina. VTV on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Bhutanin kanssa. Vuosina 2018 ja 2019 virastosta matkustettiin Himalajalle kolmen henkilön voimin. Toissa vuonna matkaan kuului kaksi koulutuspäivää, pääjohtajatapaaminen sekä vierailu Punakha-laaksossa. Himalajan operaatioille ei ole odotettavissa jatkoa, sillä tiettävästi huipulla tuulee.

VTV:n pääjohtaja on vuoden 2020 vuosikertomuksessa innostanut ja peräänkuuluttanut virkamiehiltä määrätietoista verkostotoimintaa – ”henkilöstön liikkuvuutta, asiantuntijuuksien törmäyttämistä ja näkökulmien ristipölytystä”.

Pääsiäisviikon tiistaina 30.3 pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on pitänyt eduskunnan puhemiehen Anu Vehviläisen toivomuksen vastaisesti henkilöstölleen puhuttelun, jossa maalasi uhkakuvia työpaikkapyöräilyyn liittyvän henkilöstöedun menettämisestä. Puhemies Vehviläinen oli ennakkoon edellisenä päivänä esittänyt vakavan vetoomuksen Yli-Viikarille, että tämä pidättäytyisi kaikista virkatoimista poliisin virkarikoksista suorittamien esitutkintojen ajan.

Kauneudenhoitamiseen ja lentopisteiden keräämiseen liittyvistä muutoksista ei tiistaisessa henkilöstöpalaverissa mainittu. Henkilöstön ymmärrystä kyllä ristipölytettiin ja oikeudenmukaisuuden tuntoa törmäytettiin. VTV:n henkilöstö ihmettelee itsekin, että viraston toiminta näyttää muuttuneen Valtiontalouden tarkastamisesta kansainvälisen toiminnan ja hallinnon kehittämistoiminnaksi.

Laissa määritettyjen tehtävien hoitamiseksi ei lennetä seminaareihin ulkomaille. Yle:n selvityksen mukaan Tytti Yli-Viikari on matkustanut VTV:n laskuun vuoden 2018 aikana yhteensä 65 000 euron edestä. Vuonna 2019 Yliviikari teki 28 matkaa, joista lähes kaikki suuntautuivat Suomen rajojen ulkopuolelle. Yli-Viikari työmatkaili mm. Addis Abebassa, Bangkokissa, Delhissä, Dubaissa, Kapkaupungissa, New Yorkissa, Tokiossa ja useissa eri kohteissa Euroopassa. Ranskaan Yli-Viikari teki viime vuonna yhteensä neljä työmatkaa. Matkat suuntautuivat pääasiassa erilaisiin seminaareihin.

Valtiontalouden tarkastusviraston tehtävät ja asema ovat tarkkaan säädelty ihan perustuslaissa, ja noiden tehtävien noudattamista valvoo eduskunnan kansliatoimikunta. Jos joku ei vielä tiedä, niin VTV:n tehtävänä on tarkastaa valtion taloudenhoitoa sekä valvoa finanssipolitiikkaa ja puolue- ja vaalirahoitusta.

Mainitsen lopuksi, että eduskunnan kansliatoimikunta olisi voinut tehdä virastapidättämispäätöksen jo kun poliisin esitutkinta alkoi.

Rauno Taskinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *