Kristillisdemokraattien aloite työmarkkinatuen alentamisesta viidellä kympillä niiltä, jotka eivät ole suorittaneet hyväksytysti Suomen tai Ruotsin kielen koetta, on koettu punavihreässä laidassa rasismina.

Nyt kun tarkastellaan puolueiden vanhempia kantoja niin jopa rajumpaa sanktiointia on havaittavissa myös yllättäen vihreällä laidalla. Vihreät olivat valmiita leikkaamaan toimeentulotukea maahanmuuttajilta, jotka eivät opiskele Suomen kieltä. Yle uutisoi vuonna 2010: ”Vihreiden mielestä opiskeluhalut voitaisiin kytkeä sosiaaliturvaan, eli toimeentulotuki pienenisi, jos maahanmuuttaja ei osallistuisi kielikursseille.” Vihreiden silloisen puheenjohtajan, työministeri Anni Sinnemäen mielestä kielen oppiminen on paitsi oikeus myös velvollisuus.

-Suomen kielen opiskelu on niin keskeinen asia kotoumisessa suomalaiseen yhteiskuntaan, että sen lisäksi että se on oikeus, ja yhteiskunnan tulee sitä tarjota, niin voidaan myös hyvin sanoa, että se on ihmisten velvollisuus, hän sanoi YLE:n haastattelussa.

Vihreiden mielestä maahanmuuttajat pitäisi velvoittaa opiskelemaan suomea tai ruotsia toimeentulotuen pienenemisen uhalla. Vihreiden maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa kannetaan huolta erityisesti Suomeen tulleiden perheiden kotiäitien kielitaidosta. Toimeentulotuen alentaminen on aika radikaali toimenpide, eikä verrattavissa edes työmarkkinatuen alentamiseen. Toimeentulotuki on perustuslain tulkinnan suojaama, eikä siihen koskeminen ole pikku juttu. Toimeentulotuen indeksiä ei saanut leikata kahdella eurolla vuonna 2016 kun kaikkia muita etuuksia jäädytettiin. Vihreiden esittämät sanktiot maahanmuuttajille, eivät ilmeisesti ole rasismia, mutta näköjään KD:n patistelu kielen oppimiseen on.

Kaksoisstandardit ovat myös Vasemmistoliitossa arkipäivää. Vasemmiston työntekijä Dellingerin piilotililtä lähettämä väkivaltapropaganda ja yllytykset poliittisiin murhiin eivät juuri Vasemmistoliiton puoluesihteeriä hetkauttaneet. Puoluesihteeri Koikkalainen myönsi Ylelle, että “aukottomasti tuskin voidaan todistaa, ettei Dellinger ole kirjoittanut viestejä itse.” Koikkalaisen mukaan tapauksessa ei kuitenkaan ole syytä epäillä Dellingerin sanaa. Koikkalainen totesi, että toistaiseksi ei ole syytä selvittää asiaa lisää.

Onneksi asiaa selvittivät sitten muut tahot. Poliisi on hänen kintereillään. Ja lopuksi hän joutui tai pakotettiin eroamaan. Opetusministeri Anderssonin läheinen ideologi Dan Koivulaakso taas on vain edennyt urallaan, vaikka on tunnettu poliittisen väkivallan ihannoija. Nykyinen opetusministerin erityisavustaja totesi, että ”Pasifismi on vakava mielenhäiriö, joka ylläpitää kapitalistista yhteiskuntajärjestystä.”.  Sillä tavalla katutappelijat voi edetä pitkälle, jos puoluekirja on oikea.

3 kommenttia

  1. Tärkeämpää kuin pakko, on luoda todelliset mahdollisuudet todelliseen kielen opiskeluun. Se on esim. perheen äidille aika vaikeata, ellei lasten hoito toimi. Toinen juttu koskee vaikkapa englannintaitoisia ämericalaisia. Koskisiko vaade heitäkin? Sitten meillä on se onneton Perustuslaki, sen 6%. Toivottavast KD kuitenkin on laillisuuden kannalla….

    1. Englanninkielen taitoiset (työelämän osaajat) eivät nosta toimeentulotukea tai jos nostavat, kieltä opiskeltava heidänkin.

  2. Hienoa, että Asmo Maanselkä kaivoi esille Vihreiden kannan vuodelta 2010.

    Päivänpolitiikassa kuohuu helposti niin, että johdonmukaisuutta ei ehditä ja jakseta vaalia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *