11.11.2019 saimme lukea uutisista, että aikaisemmin Perussuomalaisissa ollut kaupunginvaltuutettu Tanja Vahvelainen on siirtynyt Kristillisdemokraatteihin ja Vantaan KD:n valtuustoryhmän jäseneksi. Pääsin haastattelemaan Tanjaa Vantaan Myyrmannissa.

Kun Tanja oli lukenut puolueiden eri ohjelmia, hän koki KD:n luontaisena jatkeena itselleen ja tavoitteilleen. Tanjan sanoin: ”Maailma ympärillämme muuttuu. Uudistuessamme meidän tulee kuitenkin muistaa arvomme ja isänmaamme.”

Tanja Vahvelainen, mikä sai sinut tulemaan nimenomaan Kristillisdemokraatteihin?

  • KD ajaa, kuten minäkin, Suomesta oikeudenmukaista, perheystävällistä ja yrittäjiä tukevaa yhteiskuntaa.  Omaa arvomaailmaani kuvaa myös puolueen periaateohjelmasta löytyvä lause: ”Arvostamme Suomen kulttuurisia erityispiirteitä, isänmaanrakkautta ja vaalimme Suomen kansallista itsemääräämisoikeutta.” Haluan puolustaa mm. sananvapautta ja allekirjoitan myös KD:n ajatukset itsenäisyydestä, kansanvallasta, ja vastustamme yhdessä EU:n kehittymistä liittovaltioksi.

Tanja, suhtaudut maahanmuuttopolitiikkaan hieman skeptisemmin kuin KD. Miten sinusta KD:n maahanmuuttopoliittisia linjauksia voisi terävöittää?

  • Yhdyn KD:n maahanmuuttoa koskevan ohjelman useisiin kohtiin: Maahanmuuttoa tulee hallita vahvistamalla EU:n ulkorajavalvontaa, rikoksiin syyllistyneiden karkotusprosesseja tulee nopeuttaa ja maahantulokielto tulee asettaa myös ulkomailla oleskelevalle terrorismirikoksiin syyllistyneelle. Lisäksi lieveilmiöitä tulee torjua hillitsemällä laittomasti maassa oleskelevien määrää tehokkaalla ulkomaalaisvalvonnalla ja maasta poistamisella.
  • Maasta poismuutto, samoin kuin maahanmuutto ovat tavallisia asioita. Kun maahanmuutto alkaa saada liian suuret mittakaavat ja sen haitalliset vaikutukset jättävät jälkeensä hyvät tarkoituksensa, ollaan hakoteillä. Pauli Vahtera, talouden asiantuntija on laskenut maahanmuuton maksavan vuositasolla Suomelle vähintään 3,2 miljardia euroa. Meidän on pakko myöntää, ettei meillä ole varaa tällaisiin sijoituksiin. Oma väestömme vanhenee ja meidän tulisi käyttää rahamme heidän hyvinvointiinsa ja hoitoonsa. Meidän tulisi huolehtia omista syrjäytyneistä, tukien varassa elävistä, pienituloisista eläkeläisistä ja omasta terveydenhuollostamme.
  • Maahanmuuttajista puhuttaessa tilastoja voi hämärtää sekin, että meillä on maahanmuuttajia myös Virosta, Saksasta, Ruotsista, Venäjältä ja monista muista maista. Saksasta tulleiden työikäisten nettovaikutus Suomen talouteen on jopa parempi kuin kantasuomalaisten, muiden maiden maahanmuuttajien työllisyysaste hipoo kantaväestön, 70 % astetta. Sen sijaan esimerkiksi Irakista ja Somaliasta tulleiden on useiden vuosienkin Suomessa olon jälkeen noin 20 % tienoilla. Samalla, kun nämä käyttävät kuitenkin kollektiivisia yhteiskuntamme tarjoamia palveluita, kuten terveydenhuoltoa ja käyttävät erilaisia sosiaaliturvaetuuksia.
  • On siis varsin helppo perustella, miksi meidän tulisi käyttää voimavaramme niiden 400 000 suomalaisen työttömän työllistämiseen taikka työkyvyttömyyseläkkeelle päästämiseen ennemminkin, kuin ottaa maahamme ulkomaalaisia, jotka kyllä nostavat maamme työikäisten määrää ja saattavat työllistyä matalapalkka-aloille, mutta eivät tuota tuloja valtiolle (negatiivinen nettovaikutus). On siis varsin ymmärrettävää, että suuri joukko suomalaisia vastustaa maahanmuuttoa. Lisäksi, kun tiedetään syntyvyyden lähteneen suomalaisten keskuudessa laskuun, siinä missä maahanmuuttajien lapsimäärä kasvaa kasvamistaan, on väestönvaihto väistämättä tulevaisuutta.
  • Pakolaisjärjestelmää käytetään surutta hyväksi, ja joukossa on myös elintasopakolaisia. Lisäksi maahanmuutto on sitä puuhaaville järjestäytynyttä rikollisuutta. Pakolaissopimuksien alkuperäisestä tarkoituksesta ollaan karattu kauaksi.
  • Humanitäärinen apu tulisi kohdistaa järkevämmin, varjellummin ja vartioidummin oikeisiin kohteisiin. Meidän tulee olla realistisia myös. Halumme auttaa ei voi tapahtua oman kansan kustannuksella. Luvut puhuvat karua kieltään.

Tanja, ensi kertaa ehdolla olevana tulit heti valituksi Vantaan kaupunginvaltuutetuksi vuonna 2017 ja eduskuntavaaleissa keväällä 2019 sait yli 3 200 ääntä ja oli hyvin lähellä tulla valituksi kansanedustajaksi. Mistä luulet, että niin moni on luottanut sinuun ja halunnut äänestää sinua?

  • Kiitän suunnattomasti kaikki äänestäjiäni, toivoen tukeanne jatkossakin. Uskon, että ihmiset näkevät minut ihmisenä, jolla on halua vaikuttaa, ja joka oikeasti tekee töitä asioiden eteen. Olen ahkera, pienestä pitäen tehnyt töitä ja panostanut oikeina näkemiini asioihin. Sairaanhoitajakouluun menin heti, kun pääsin ja myöhemmällä iällä opiskelin vielä reilu seitsemän vuotta töiden ohella kauppatieteitä. Nämä ja erilaiset työpaikkani ovat antaneet myös laajaa näkemystä ja katsontakantaa lukuisiin asioihin.
  • Toivon äänestäjieni nähneen minut luotettavana, suomalaisten parasta ajattelevana. Kuten nyt, valtuutettuna ja ennen kaikkea sote-lautakunnan jäsenenä Vantaalla ajan asioita kuntalaisten palveluiden parantamiseksi ja säilyttämiseksi.


Kuvassa on (vasemmalta) Kristillisdemokraattien Vantaan valtuustoryhmä Juha Malmi, Tanja Vahvelainen, Tiina Tuomela ja Jouko Jääskeläinen. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Tuomela:

  • Otamme Tanja Vahvelaisen mielellämme puolueeseen ja valtuustoryhmäämme. Erityisesti sosiaali- ja terveyspoliittisissa asioissa olemme täysin yhtenäisellä kannalla. Ihminen ja hänen hyvinvointinsa tulee olla keskiössä. Valtuustoryhmämme koko on lyhyessä ajassa kasvanut kahdesta neljään, mikä kertoo hienosti KD:n vetovoimasta tällä hetkellä Vantaalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *