Viime aikoina niin urheilussa kuin urheilumaailman ulkopuolella on puhuttu paljon translain uudistuksen merkityksestä naisurheilussa. Muun muassa televisiosta tutut teologian tohtori Jason Lepojärvi ja valmentaja Jenni Levävaara kirjoittivat syksyllä aiheesta yhteisen mielipidekirjoituksen ”Kiistelty translakiuudistus uhkaa naisurheilijoiden oikeuksia”. Lepojärvi ja Levävaara myös tuskastelivat, kuinka heidän mielipidekirjoituksensa ei tuntunut kelpaavan millekään mediatalolle, joka on sinällään hassua ajatellen nimekkäitä kirjoittajia ja ajankohtaista aihetta. Heidän mielipiteensä vain tuntui olevan väärä.

Asia nousi uudelleen ajankohtaiseksi Rachel McKinnonin voitettua ratapyöräilyn 35-39-vuotiaiden sprinttisarjan mestaruuden toisena peräkkäisenä vuotena. Aika-ajoissa McKinnon myös kellotti maailmanennätysajan, joten kiisaviikonloppu oli hänen kannaltaan erinomainen. No, mistä sitten kiikastaa? Rachel McKinnon syntyi biologiseksi mieheksi ja hänen osallistumistaan naisten sarjaan on kuvailtu epäreiluksi jo aiemmin, sillä hän saa merkittävää kilpailuetua taustastaan. Tänä vuonna kanssakilpailija, pronssille polkenut Dawn Orwick piti protestina kätensä selkänsä takana yhteisessä palkintojenjaossa. 
Kuten Lepojärvi ja Levävaara kirjoittivat ”urheilussa eivät ratkaise sukupuolierojen keskiarvot vaan ääripäät. Voitto on usein vain 0,5 prosenteista kiinni. Esimerkiksi naisten 100 metrin maailmanennätyksen on alittanut tuhansia miehiä, myös alaikäisiä poikia.” Vuonna 2014 biologiseksi mieheksi syntynyt Fallon Fox murskasi vapaaottelukehässä vastustajansa, Taika Brentsin kallon, kun ottelua oli oteltu vasta noin kaksi minuuttia. Ironista kyllä, juuri Foxia on käytetty esimerkkinä siitä, kuinka transsukupuolisuus ei anna ”etulyöntiasemaa” naisurheilussa.

Milloin todellisuuteen herätään ja tajutaan, että biologisten miesten ja naisten välillä on eroja, jotka todella tekevät heidän kilpailemisesta samoissa sarjoissa kestämätöntä?

1 kommentti

  1. Kun trashulluus päästetään valloilleen jälki on juuri tälläistä. Milloin kirjailija Tervo heittää suorassa lähetyksessä myös biologian oppikirjan ? Se olisi minusta johdonmukainen jatkumo aiemmalle raamatun heittämiselle. Koraaniahan hän ei uskalla ja ei varmaan koe siihen tarvettakaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *