Mikä on tuulivoimaloiden paloturvallisuustaso Suomessa? Iltalehti uutisoi 19.1 tuulivoimalapalosta Saksassa lähellä Bodenwerderin kylää. Videolta näkee lapojen kiinnittymispisteessä navan jatkeena olevan ”sähköntuottoyksikön” palavan.

Haminan Paksuniemen tuulivoimalapalon 9.1.2017 seurauksena pelastuslaitokset havahtuivat siihen, että tuulivoimaloiden sammutusjärjestelmien käyttö Suomessa on vähäistä, sillä ne eivät ole pakollisia.

Yksi tuulivoimala on miljoonahanke. Sammutusjärjestelmät maksavat arviolta hinnasta noin 1%. Kuka kantaa vastuun ja maksaa kulut tulipalosta ja siitä seuraavista ympäristö vahingoista? Eivät ainakaan vakuutusyhtiöt. Onnettomuustutkimuskeskuksen mukaan tuulivoimalapalot ovat syttyneet mekaanisen tapahtuman tuloksena.

Selvitin ympäristöministeriöstä, että tuulivoimaloiden rakentamista ohjataan heidän ohjeilla ja alueellisilla kaavalupapäätöksillä. Puhelinkeskustelussa selvisi myös, etteivät rakentamismääräykset edellytä sammutusjärjestelmien rakentamisvelvoitetta. Vastuu ja harkinta sammutusjärjestelmän asentamisesta on jätetty tuulivoimalaitosinvestoijalle.

Olemme Suomessa olleet pitkään ylpeitä palolentojärjestelmästä, jolla valvotaan koko Suomea paikallisten lentokerhojen toimin. Metsäpaloriskin kasvaessa lentojen määrää tihennetään ja pääsääntöisesti havaitaan alkavat metsäpalot ennen kuin ne ehtivät saada tulta ja tuulta laajenevasti alleen. Itsekin olen ollut palolennoilla niin tähystäjänä kuin hälytystehtävässä myös lentäjänä mukana 1990-luvulla. Sielun silmillä näen tilanteen, missä tuulivoimala palaa ja sytyttää alta latvapalon. Tuulivoimalan tulipalossa vapautuu  jäähdytysjärjestelmästä ilmaan SF6-kaasua (rikkiheksafluoridia), joka on 23 500 kertaa hiilidioksidia vaikutukseltaan voimakkaampaa kasvihuonekaasua ja säilyy ilmakehässä peräti 1000 vuotta. Hakataanko jatkossa tuulivoimaloiden alta metsiä pois? Se tarkoittaa silloin isoja alueita, sillä tulipaloissa lapojen tiedetään pudonneen satojen metrien päähän voimalasta.

En ole tuulivoiman vastustaja, mutta kannan huolta millä logiikalla ja riskillä ”vihreää sähköä” tuotetaan hallituksen päätösten toteuttamiseksi.
Euroopassa tuotetaan sähköstä jo 14% tuulivoimalla. Saksa on ollut Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen Euroopan edelläkävijä tuulivoiman rakentamisessa. Mutta nyt sielläkin laitetaan jäitä hattuun. Saksassa myönnetään tuulivoimaloiden aiheuttavan terveyshaittoja, ja heillä on oma koodi tarkoittamassa tuulivoimalaperäistä terveyshaittaa. Ympäristöministeriön tulisi ottaa selvää Saksan ongelmista. Se ainakin tiedetään, että tuulivoimalat saattavat olla ”kiinni” asutuksessa. Samoja ongelmia ei kannata Suomeen tieten tahtoen rakentaa. Saksassa jo yli 1000 erilaista kansalaisjärjestöä vastustaa tuulivoiman lisää rakentamista.

Itse tuulivoimalapaloa ei sammuta palokunta mitenkään. Palokunnan tehtäväksi jää alueellinen palon rajaaminen. Katselin mielenkiinnosta Pohjois-Savon tuulivoimamaakuntakaavaa. Toivon, että palo- ja pelastusviranomainen on saanut ottaa ennen kaavapäätöstä kantaa, mitä kautta paloyksiköt voisivat paloalueelle päästä ajoissa.  Rahasta ei voi olla kiinni sammutusjärjestelmien asentamatta jättämisessä, vaan ajattelemattomuudesta. Tuo ajattelemattomuus on tuulivoimainvestorin voitontavoittelua valtiontuella, ja virkamiesten sormien läpio asian katsomista. Kunhan tuulivoimaa vaan tulee.

Rauno Taskinen

4 kommenttia

 1. Tämän uutisointi valtamediassa on psyykkinen operaatio lavastaa tuleville paloille mieliin syttymistekosyy ennen tuhopolttojen aloitusta. g
  Globalistien aganda 2030 ja green new deal maailmanvallan kaappaamiseksi ja alaluokan verottamiseksi ja saannin säätelyllä orjuuttamiseksi luonnon tuotteista (hiili,vesi,..), Sekä Australian että USA:n hi-tech tuhopoltoista on onneksi monilla tahoilla tallessa kuvamateriaalia odottamassa sopivaa hetkeä vetää matto globalistiterroristien jalkojen alta. Suomessa syytä tarkkailla kaikkea lentotoimintaa, koska sekä palonarkoja kemikaaleja alumiinitomu ja magnesiumtomu, sekä viruksiakin (corona?) levitetään maailmalla näkyvästi ja tunnetusti – tunnetut “hyväntekeväisyysjärjestöjen” logot ovat hälytyskello eikä turvan merkki. Seuraava linkki on hyvä tiivistefilmi jonka ymmärtää kielitaidotonkin. En silti usko sitä napatun fox-kanavalta, mutta sisällön vakuutan muista lähteistä tutuksi:
  https://www.youtube.com/watch?v=-9WcxqQbGn

 2. Tuulen voimakkuudesta on tehty Tuuliatlas. Löytyy netistä.
  Merellä tuulee tasaisemmin ja noin kaksi kertaa niin paljon kuin kartalle vertailuksi laitetussa Kuopiossa.

  Meri olisi hyvä myös siksi, että turbiinit olisivat etäällä asutuksesta.
  Puolustusvoimat ei ole antanut lupia rakentaa tuulipuistoja Suomenlahdelle, koska turbiinit häiritsevät tutkavalvontaa.
  Pohjanlahdelle voi rakentaa.

  Miten energian tuotannon muutos toteutetaan Suomessa ja päästään hiilineutraalisuuteen?

  1) Lisää tuulivoimaa.

  2) Aina ei tuule, joten täytyy olla täydentävää, niin kutsuttua säätövoimaa. Sellaiseksi Wärtsilä suosittelee kaasuturbiineja. (Googlaa Wärtsilä Puhallus [kirja] lyhennelmä)
  Suomessa tarjolla oleva vesivoima toimii myös tarvittaessa käytettävänä säätövoimana (turbiineja pyörittävänä, kun padon portteja avataan).

  3) Maalämpö, toiselta nimeltään geolämpö, riippuen kuinka syvä reikä on porattu kallioon.
  Espoo Koskelo, juuri käynnistynyt, 1,4 km; Otaniemi 7 km (käynnistyy lokakuussa), St1. Helsingin energiayhtiö Helen suunnittelee poraamista 8 km:een.

  4) Lämpöpumput, joilla saadaan otettua talteen meri-, lauhde- tai jäteveden lämpöä tai lämpöä ulkoilmasta (ilmalämpöpumput), vaikka niiden lämpötila olisi vain muutama aste, koska laite “puristaa” lämmön kuin kompressori tiiviimmäksi ja päästään tarvittaviin lämpötiloihin.
  Lämpöpumpuista Helsingillä on jo kokemusta.

  5) SMR pienet ydinvoimalat saattavat olla osa ratkaisua. (YLE 25.1.2020)

  [6) Muualla maailmassa aurinkoenergia ja myös kelluvat aurinkopaneelit ovat osa ratkaisua. Suomessa ainakin neljänä talvikuukautena päivä on liian lyhyt ja silloin energia pitäisi tuottaa muulla tavalla.]

  – Ei tarvitse odottaa tekniikan vallankumousta. Tarvittava edullinen teknologia on jo olemassa.

  Jos laitetaan toimeksi, energiainvestoinnit on tehty muutamassa vuodessa, siihen ei tarvita 15 vuotta, vaan viimeistään 10 vuodessa investoinnit on tehty. (Wärtsilä Matti Rautkivi, Energiaviraston Reilu Energia -sivusto).
  Sellaiseen tahtiin ryhtyminen antaisi toivoa.
  Esimerkin vaikutuksesta muita maita tulee kyllä perässä.
  Tanska on päättänyt investoida tuulivoimaan 30-40 miljardia euroa; se tulee tuottamaan sähköä 10 miljoonalle eli suuremmalle määrälle kuin Tanskassa on asukkaita.

  Esko Nurminen varatuomari

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eskotnurminen/suomi-hiilineutraaliksi-5-vuodessa-jatti-investointi-tuulivoimaan/

 3. Veden yksityistämisen petollista juonta hivutetaan jo Suomeen ainakin Jyväskylän ja Ähtärin alueilla. USA:ssa järvialueiden asukkailta on viety oikeus veden käyttöön ja omalle tontillekin satavan veden käyttöä on kielletty laissa. Vesi ostettava muovipullossa. Australialaisilta vietiin ensin globalistien järjestämän terrori-iskun tunnekuohulla yksityisaseet ja sitten vesioikeudet. Vesistöihin ei saa koskea kun yksityinen firma myy vedet Kiinaan. Kasteluvesi on niin kallista että farmarit eivät pysty maksamaan ja itsemurha yleinen ratkaisu – vaikkei olisi tuhopolton uhri. Kaikessa on takana ihmispopulaation alistus ja harvennus agendojen 2030 ja green new deal mukaisesti – niissä julmat tavoitteet on vain piilotettu pitkään tylsään tekstiin ja kaunisteltuihin lauseisiin. USA:ssa just yksityisen vesifirman huomattiin laskevan puhdistuskemikaalien arseniikit lampeen.
  https://johnbwellsnews.com/bottled-water-company-admits-dumping-deadly-arsenic-into-cas-ecosystem-nobody-goes-to-jail/

 4. Kelpaisko saasteeton pelkällä magnetismilla ilman mitään polttoainetta generoitava sähkö kenellekään? Tässä on yksi kaupallisessa tuotannossa olevista malleista. Kai tästä ehtymättömästä puhtaasta tuotannossa luonnonvaroja kuluttamattomasta tekniikasta saa jo puhua, kun on kestänyt tuppisuuna yli 100 vuotta? Alaosassa on demovideo
  https://ie.energy/earth_engine/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *