Yhdysvaltain presidentinvaalien lähestyessä kovaa vauhtia, on syytä antaa presidentti Donald J. Trumpille hieman tunnustusta hänen työstään “maailman vaikuttavimmassa” positiossa. Tehtävä ei ole ollut helppo, sillä niin suuressa vastatuulessa on presidentti joutunut toimimaan.

Media on ottanut selvimmän position vastustaen ja pilkaten maansa demokraattisin vaalein valittua presidenttiä, kuin koskaan aikaisemmin maan historiassa. Samaan on syyllistynyt media myös Suomessa. Asetelma on korostunut erityisesti seuratessa demokraattien esivaalikamppailun uutisointia. Nimettömimmät ja jopa epäpätevimmät ehdokkaat (esim. Beto O’Rourke) ovat saaneet suomalaisessa mediassa ylistävän ja kritiikittömän vastaanoton, siinä missä media on kaiken aikaa tarttunut pilkaten Trumpin pukeutumiseen, puheisiin, vaimoon, tämän eleisiin, valtiovierailujen “etikettirikkomuksiin” ja ties mihin muuhun, johon vihervasemmistolaista kansaa kosiskelevat click-bate-otsikot ovat taipuneet.

Trumpin saavutukset virassaan ovat kuitenkin täysin sivuuttamattomia. Toki presidentti on aiheuttanut pahennusta Twitter-käyttäytymisellään sekä sanavalinnoillaan, mutta eikö todella mistään seuraavista ole medialla positiivista sanottavaa? Noin neljä miljoonaa uutta työpaikkaa 2016 valinnan jälkeen, enemmän työssäkäyviä amerikkalaisia kuin koskaan ennen, yli 400 000 uutta teollisuudenalan työpaikkaa, kotitalouksien tienestit ovat keskimäärin korkeammat kuin koskaan ennen. Afroamerikkalaisten, latinojen ja aasialaisten työttömyys on myös alhaisinta koko maan historiassa. Jälkimmäisessä ei onnistunut edes rakastettu ja niin paljon kaivattu Barack Obama, joka korosti asiaa ensimmäisen kautensa suurimpana tavoitteena. Lista jatkuu. Naisten työttömyys on alhaisinta 65 vuoteen, samoin nuorisotyöttömyys alhaisinta puoleen vuosisataan, puhumattakaan kouluttamattomista amerikkalaisista, joiden työttömyys on alhaisinta koko maan historiassa. Työttömyyttä vastaan taistellessaan Trump on palauttanut paljon teollisuudenalan toimijoita takaisin Yhdysvaltoihin ja keventänyt yritysverotusta, josta huolimatta Yhdysvaltoihin on virrannut takaisin yli 300 miljardia dollaria ensimmäisellä neljänneksellä.

Näitä talouden alan saavutuksia on seurannut myös koko joukko parannuksia valtion arvopohjaan. Ja vaalien aikaan kotimaisessa mediassamme paljon naurettu ja solvattu muuri on tekeillä. Trumpin vaalislogan vuoden 2020 uusinnassa on “Keep America Great”. Sanoisin, että slogan ei ainakaan kärsi uskottavuusongelmista.

Viljami Haavisto, Turku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *