Voiko enää pian sanoa isänmaa? Tasavallan presidentin puoliso ja runoilija Jenni Haukio kirjoitti huolestaan Seura-lehden kolumnissa. Suomessa on kuljettu pikajunan lailla suoraan tasa-arvokeskustelun syvään päätyyn, jos asialla tasa-arvon kannalta edes mitään merkitystä on.

Eri ammattinimikkeiden sukupuolisidonnaisuudet puhuttavat, muun muassa vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela on käynyt tasa-arvotaisteluaan Eduskunnan istuntosalissa asti kyseenalaistamalla puhemies -nimikkeen käytön. Taistelu taitaa kuitenkin jäädä lyhyeksi, sillä puhemies Juho Eerola antoi 19.9. Suomelalle pyynnön muuttaa tapaansa. Keskustelua ammattinimikkeiden sukupuolisidonnaisuuksista käydään aika ajoin. Eduskunnan ensimmäiseksi naispuoliseksi puhemieheksi valittu kokoomuksen Riitta Uosukainen ei puhemies -nimikkeen käytöstä häiriintynyt, vaikka häneltä sen ajankohtaisuutta paljon tivattiinkin. Uosukainen totesi toistuvasti tämän traditionaalisen ja historiallisen nimikkeen olevan asia, josta haluaa jatkossakin pitää kiinni. Keskustelussa tulisikin pysyä maltti, sillä muuten päädymme hankkiutumaan eroon historiastamme. Sukupuolisidonnaisuuksista keskusteleminen on ajankohtaista silloin, kun jokin virka tai nimike on toisen sukupuolen tavoittamattomissa. Puhemies -nimikkeen kohdalla esimerkiksi näin ei ole, vaan olemme nähneet puhemiehen korokkeella useita naisia 2000-luvun aikana.

Entä mihin keskustelu voi johtaa? Saako kotimaataan kutsua kohta enää perinteisesti isänmaaksi vai onko se este tasa-arvon toteutumiselle? Ollaanko samaan tapaan kiinnostuneita esimerkiksi sanasta “äidinkieli”? ” Isänmaa on oiva esimerkki sanasta, joka ei varmaankaan enemmistölle tuo mieleen isää – tai ylipäätään ketään miespuolista hahmoa – vaan jotain aivan muuta.
Tuohon sanaan kiteytyy niin valtavan syvällisiä merkityksiä, että tuntuisi todelliselta harha-askeleelta, jos sen käyttöä ryhdyttäisiin leimaamaan sukupuolisyrjiväksi.” Jenni Haukio muistuttaa blogitekstissään, muistetaan nämä sanat jatkossakin. Kiitos Jenni Haukio, arvovaltaisesta ja tärkeästä avauksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *