80-luvulla kristillisissä piireissä metallimusiikki merkitsi saatanan paluuta maanpäälle. Kasetteja kelailtiin takaperin ja niistä etsittiin piilosanomia. Kristittyjen omien metallibändien Jerusalemin ja Rexin ja viimeistään Sryperin myötä havaittiin, että naamioiden takana kyse oli musiikkityylistä. Välttämättä se mitä musiikkityyliä bändi edustaa ei korreloi hänen poliittisen tai uskonnollisen taustansa kanssa.

Kapinalisten musiikista on tullut republikaanien tuki. Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa Donald Trumpia puolustivat Ted Nugent, Alice Cooper, Kid Rock, Megadethin laulaja Dave Mustaine ja Airosmithin Joe Perry ja Kissin Gene Simmons. Simmons syntyisin Israelista. Hän on puolustanut George W. Bushin hallintoa ja hyökkäystä Irakiin. Mikä herätti runsasta kritiikkiä fanien keskuudessa. Kantaansa Simmons perusteli sanomalla, että ”Amerikka pelasti äitini keskitysleiriltä. Hän elää ja minä elän. Koska meillä on Amerikka.” Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa hän on usein asettunut israelilaisten puolelle. Simmons vieraili kesällä 2019 valkoisessa talossa.

Metallibändit eivät kaikki ole suinkaan Trumpin takana. Neil Young ja Rolling Stones ovat olleet närkästyneitä, kun heidän biisejään on soitettu Trumpin kampanjatilaisuuksien aikana. Elektronista metallimusiikkia soittavaa saksalaista Rammsteinia on syytetty fasistisen kuvaston hyödyntämisestä musiikkivideoissaan, vaikka laulajan mukaan bändin ajattelu edustaa vasemmistoa.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Kristittyjen kauhubändi Slayerin laulaja Tom Araya sanoo olevansa kunnon katolinen. ”Christ came and taught us about love”. Presidentinvaalin ratkettua Araya postasi Slayerin virallisilla Instagram sivuilla kuvan Trumpista. Erikoisessa kuvassa oli photoshopattu vastavalitun presidentin kuva bändin julisteeseen. ”Piditte hänestä tai ette, hän on nyt uusi presidentti”, Araya kirjoitti.

Slayer -bändin laulaja Tom Araya tykkää presidentti Trumpista. Palautteen perusteella samaa mieltä eivät ole kaikki hänen faninsa.

Mikä sitten saa rokkareita Trumpin taakse? Detroitin stara Ted Nugent edustaa jo musiikkityylillään ja stetsonillaan periamerikkalaista lännenmiestä.

Nugent tapasi Donald Trumpin Valkoisessa talossa vuonna 2017 huhtikuussa 19.

”hän on paras presidentti, jonka olen nähnyt” – Nugent

” Trump on tehnyt hienoa työtä. Hän edustaa maan sydäntä ja sielua – maan sydänmaita, maanviljelijöitä, karjatilallisia, yrittäjiä, kovia työmiehiä. Sellaisia, jotka ansaitsevat elantonsa itse, säästäen varoja pahanpäivän varalle. Hän on positiivinen voima. Hän on malli Amerikkalaisesta unelmasta ja elämänlaadusta. Jopa minäkin soitan kitaraani sen ansiosta intensiivisemmin. ” – Nugent

Lista muista republikaaneja tukevista muusikoista löytyy täältä.

Mitä se kertoo musiikkipiireistä, että istuvan presidentin tukeminen on radikaalimpaa kuin liberaalin vaihtoehdon? Ainakin sen, että mitään ns. “valtavirtaa” eikä sitä enempää mitään “vaihtoehtomusiikkia” ole enää olemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *