Tankillinen uusiutuvaa MyDieseliä ei vähennä tieliikenteen tai Suomen kasvihuonekaasupäästöjä lainkaan. Tankkaamalla jätteistä valmistettua MyDiesel polttoainetta mahdollistat sen, että Neste myy neljä tankillista fossiilista dieseliä muille kuluttajille. Syynä on 20 % sekoite- eli jakeluvelvoite. Tämä velvoite nousee vuosikymmenen loppuun mennessä kolmeenkymmeneen prosenttiin. Uusiutuvia kuluttamalla ei Suomen kokonaispäästöjen alentaminen ole käytännössä mahdollista nykylainsäädännöllä. Uusiutuvan dieselin hinta on 20 senttiä kalliimpi litralta kuin fossiilisen.

Tämä lainsäädännön tilanne ei ole Nesteen vika. Valtionyhtiö Neste on pystynyt kehittämään loistavia tuotteita uusiutuvien energioiden öljymarkkinoille. Osana kotimaista tuotantoa Neste käyttää kaiken Suomessa saatavilla olevan eläinrasvajätteen. Nesteen mukaan tämä diesel on päästöiltään jopa puhtaanpaa kuin sähköauton aiheuttamat kasvihuonepäästöt, kun huomioidaan koko elinkaari. Sähköautojen akkujen valmistukseen liittyy myös useita eettisiä ongelmia. Koboltti on välttämätön materiaali sähköautojen akuissa ja 66 % siitä louhitaan Kongossa lapsityövoimaa käyttäen. Neste laskee, että eläinrasvajätteestä valmistettu diesel on päästöiltään puhtaampaa kuin jopa sähköauton aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt, kun otetaan huomioon Suomen sähköntuotannon tämän hetken tuotanto. Markkinointi taas sitten kuluttajan suuntaan on aika harhaanjohtavaa.

Jos minulla olisi Diesel-auto, mitä ei ole, ja jos olisin ostanut kalliimpaa MyDiesel polttoainetta, vaatisin rahojani takaisin. Ympäristön ystävää ei paljoa lohduta se tieto, että on toiminnallaan aikaansaanut vain sen, että naapurini tankissa on vähemmän uusiutuvaa polttoainetta. Ja että hän on joutunut itse maksamaan naapurinsa fossiilisen dieselin halpuudesta. Lainsäädännössä taas tulisi ryhtyä toimenpiteisiin ongelman korjaamiseksi. Verotuksella voisi suosia uusiutuvia polttoaineita nykyistä enemmän.

3 kommenttia

    1. Kun ihmisen suora- ja epäsuora yhteisvaikutus ilman lämpötilaan on 0,01C niin myönnetään Suomen yksimieliselle valtamediakartellille Pinokkio-patsas. Paikalliset säät ovat olleet teknisessä ohjailussa ainakin jo 1962. Sadepilviä, peltojen kaipaamaan kasteluun tai tulvakatastrofeihin tuottaa jo vakiintuneena käytäntönä 51 maata. Epäluonnollisia ilmavirtauksia, ilmanpainemuutoksia (myrskyyn saakka) toteutetaan mikroaaltolähettimillä ilmamolekyylejä mm. kuumentaen ja vaikutusta lisätään myrkkytomun lentolevityksellä:
      https://youtu.be/zx7YOhETOEo?t=3864
      Tutkikaa Weather Modification, Geoengineering, Cloud Seeding. Älkää käyttäkö aiheita sensuroivaa kuuklea tai muutuuppia hakukoneena eikä sisältömanipuloitua vikipeediaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *