Itsenäisyyspäivän paraatia katsellessa on yleensä syytä tuntea ylpeyttä Suomen puolustuskaluston ajanmukaisuudesta. Suomen puolustusvoimien tehokkain ja tulivoimaisin panssarikalusto koostuu Leopard 2A4 ja Leopard 2A6 vaunuista. Suomi on hankkinut Leopard 2A4 panssarivaunuja Saksasta yhteensä 139 kappaletta ja 100 kappaletta paranneltua Leopard 2A6 vaunua Hollannista. Kylmän sodan olosuhteisiin rakennettua Leopard panssarivaunua pidetään yhtenä maailman parhaimmista vaunuista. Se on nopea, tulivoimainen ja siksi useiden eri maiden armeijoiden käytössä. Suurin heikkous vaunuissa on aktiivisten omasuojajärjestelmien puute. Vaunussa ei ole tekniikkaa, joka havaitsisi lähestyvät ohjukset tai ammukset ja pyrkisi harhauttamaan tai tuhoamaan niitä.

Tämän on huomannut myös Turkin armeija. Turkin armeija on käyttänyt samoja Leopard 2A4 vaunuja hyökätessään Syyriaan kolme vuotta sitten. Todistettavasti Isis-joukot ovat tuhonneet ainakin kymmenen kappaletta Turkin armeijan Leopard vaunuja venäläisillä panssarintorjuntaohjuksilla. Useissa kansainvälisissä julkaisuissa on ihmetelty, miten helposti vaunut on saatu tuhottua. Nämä opetukset tulee ottaa huomioon Suomen kehittäessä omien panssarivaunujensa suojausta. Nykyaikaiset panssarintorjunta-aseet, kuten venäläinen Kornet-ohjus tunkeutuvat myös vahvasti suojatun panssarin lävitse ilman omasuojajärjestelmää. Panssaroinnin lisääminen ei ole vastaus kehittyneiden panssarintorjuntaohjusten muodostamaan uhkaan.

Omasuojausjärjestelmien parhaimpiin kuuluu israelilaisen Rafaelin kehittämä Trophy APS (active protection system) aktiivinen omasuojajärjestelmä. Se on kehitetty israelilaisten Merkava panssarivaunujen suojaksi erityisesti kaupunkisodankäyntiä ajatellen. Gazan sodan aikana vuonna 2014 Trophy APS -järjestelmä suojasi tehokkaasti Merkava panssarivaunuja panssaritorjuntaohjuksia vastaan. Trophy käyttää useaa tutkaa havaitsemaan ja sieppaamaan saapuvat ohjukset lennossa ennen kuin ne osuvat vaunuun.  Järjestelmä myös havaitsee vihollisen tulen alkuperän, mikä mahdollistaa välittömän reagoinnin tulitukseen.

Trophy APS -järjestelmän tehokkuus ja käytännöllisyys on havaittu myös Saksassa. Leopard 2 taisteluvaunujen valmistaja Krauss-Maffei Wegmann testaa Trophy APS -järjestelmää Leopard 2 vaunuissa tämän vuoden 2019 aikana. Mikäli testit menevät hyvin, useita Leopard 2 vaunuja integroidaan aktiiviseen omasuojajärjestelmään. Myös Yhdysvaltojen Abrams vaunukalustoa ollaan suojaamassa samalla järjestelmällä. Suomen maavoimien iskukyvyn olennainen osa on Leopard 2 -panssarivaunujen tehokas hyödyntäminen taistelukentällä. Sitä uusimmat venäläisvalmisteiset panssarintorjuntaohjukset heikentävät. Siksi panssarivaunu on erittäin tärkeää suojata uusimmalla tekniikalla.

Suomen ja Israelin puolustusyhteistyö on tällä hetkellä hyvällä tasolla. Suomi ostaa Israelista uusinta ohjustekniikkaa omaan laivastoonsa. Gabriel -ohjus on Israelissa kehitetty meritorjuntaohjus, joka tulee Suomen puolustusvoimien käyttöön. Tätä puolustusyhteistyötä olisi syytä jatkaa taisteluvaunuja modernisoimalla. Kansanedustaja Peter Östman (kd.) on jättänyt hallitukselle aiheesta kirjallisen kysymyksen.

4 kommenttia

 1. APS olisi kieltämättä loistava parannus nykyiseen. Tulevaisuuteen katsoen Suomen pitäisi kiireellä valmistautua sähkömagneettisiin aseisiin ja puolustukseen sekoittamalla vihollisen GPS (lienee jo valmius) ja lamauttamalla älykkäiden aseiden elektroniikka. Jo Reaganin “Tähtien Sota” ohjelman satelliitti pystyi sulattamaan panssarivaunun Panamassa nestepisaraksi. Sen sukupolven satelliitti tarvitsi siihen oman pienois-ydinvoimalansa – ei enään. Tällaiselta näytti maisema energia-aseiden jäljiltä eräässä pikkukaupungissa. Oops anteeksi – kaverit korjasivat – tuho johtuu villipalosta, joka puolestaan johtui Ilmaston Muutoksesta ja tuho toistuu samalla seudulla joka loka-/marraskuusa 2017, 2018 ja 2019 lukuisissa muissakin paikoissa ja maissa – ehkä myös Amazonilla(?). Älkää muuten katsoko Robocop filmien kahta vanhinta versiota – ne eivät liity asiaan mitenkään.
  Siis nyt ILMUn hyökkäyksen maisemakuvaa ellei kaitafilmi ole jo tuhottu/sensuroitu:
  https://www.youtube.com/watch?v=UkVdrTMZMEY

  1. Kannattaa muistaa että Faradayn häkki EI suojele jos
   kyseessä on Scalar Weapon / Scalar “Wave” !! Menee häkin sisään vaimentumatta. Maxwellin yhtälöt eivät kata impulssilla tuotettavia Skalaari “Aaltoja”. Teoria ei löydy edes yliopistojen kirjoista. Sain itse teoriamatskut vasta vuoden viiveellä. Olen kiinnostunut osallistumaan kokeisiin Suomessa.

 2. VALTAMEDIAN AIVOPESUOHJE:
  Kirjoita ASIAN vierestä sävyyn, josta lukija luulee todisteet julkaistun aiemmin. Lukija uskoo todisteiden menneen omasta huolimattomuudestaan johtuen ohi (syyllistää itseään ja uskoo ASIAN).
  MUTTA: EI TODISTEITA OLE KOSKAAN JULKAISTU – EI TARKASTELUN KESTÄVIÄ TODISTEITA OLE OLLUTKAAN.
  ESIMERKKEJÄ:
  Valtion kontolloimien tahojen ja globalistisen median (kuten HS/HS Metro) ilmastopropaganda, jotka jatkuvaan valheen toistoon perustuen muuttavat valheen mielessäsi todeksi ellet ole valpas. HS-Metro aivopesi 23.12.2019 numerossa Australian tuhopolton syylliseksi ILMUa, vaikka identtisesti sama ilmiö on todistettu USA:ssa globalistien Hi-Tech terroriksi. Tulenarkaa alumiinitomua lentolevitetään pitkäaikaisesti (chem-trails), sitten kuumuusaalto ja voimakas tuuli
  luodaan vanhalla sähkömagneettisten aaltojen sotilastekniikalla ja lopuksi laajat palot syttyvät sääsatelliitissa ja säätutkissa näkyvien ylilentojen alle pullahtavien kymmeniä maileja laajojen räjähdyskiekkojen alueelle

  1. AUSTRAIAN PALOT AIHEUTTAVA ILMASTONMUUTOS
   Tältä näyttää mm. HS/Metro-lehden vakuuttama ilmastonmuutos Australiassa. Palojen syy on nyt
   todistetusti ihmisen aiheuttamat päästöt – tosin ei liity peltoja ja metsiä kasvattavaan hyötykaasuun CO2. Kyseessä on myös hyväntekeväisyydestään tuntemamme järjestön YK agenda 21 ja agenda 2030:
   https://youtu.be/3K0iJHgdPY4?t=409

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *