Pohjois-Syyriassa asuvat Jeesuksen kotikieltä arameaa puhuvat assyrialaiset kristityt ovat tiukassa tilanteessa Turkin hyökätessä alueelle. Helsingin Sanomissa professori Tapani Harviainen kantaa huolta siitä, miten kristittyjen käy seudulla, jonne Turkki hyökkää. Huoli on aivan oikeutettu. Sodan jaloissa yhteiskunnan järjestäminen on erittäin vaikeaa. Siviiliuhreja tulee valtava määrä. Twitterissä leviävissä kuvissa on ristejä, ikoneita on tuhoutuneiden talojen lattioilla.

Toinen taho on huolehtinut kristittyjen tuesta jo ennen hyökkäystä. Elokuussa 2019 Erdoğan muurasi assyrialaisen Mor Efrem kirkon perustuskiven Istanbulissa. Hän ylisti ortodoksisen kirkon tuovan uutta vaurautta Istanbulille. Seremoniassa puhuessaan hän sanoi, että kirkon rakentaminen valmistuu kahdessa vuodessa.

” assyrialaisten kirkon rakentaminen on Turkin tasavallan velvollisuus .. Olemme kansakunta, joka on hallinnut tätä aluetta melkein vuosituhannen ajan, ja Istanbulia 566 vuotta. Koko tämän pitkän historian ajan alueemme on aina ollut uskonnollisen, etnisen ja kulttuurisen monimuotoisuuden sydän, mikä tärkeintä ihmiskunnan kannalta. ,” – Erdoğan elokuussa 2019.

Erdoğan tähdensi, että Turkki on aina vastaanottanut lukuisia vähemmistökansoja. Tällä hetkellä lähes 4 miljoonaa arabia, kurdia ja turkmeenia sekä Syyriasta ja Irakista tulevia muslimeja, assyrialaisia ​​ja jedizeja. Erdoğan julisti, että Espanjasta Pohjois-Afrikkaan Turkin portit ja sydämet ovat olleet avoinna kaikille sorretuille: “Mielessämme ja sydämessämme ei ollut eikä koskaan tule olemaan syrjinnän tilaa. Terroristiryhmien ja heidän liittolaistensa todellinen kohde on yhteinen kotimaamme”.

Taitavaa propagandaa täytyy sanoa. Assyrialaiset kristityt eivät ole eläneet missään uskonnonvapauden ihannevaltiossa. Vuonna 2016 assyrialaiset kristityt osoittivat mieltää Tukholman keskustassa kurdien taistelujärjestö YPG:n toimintaa vastaan. YPG ja assyrialaisten Gozarto kodinturvajoukot taistelivat tuolloin vastakkain. Kolme tuntia kestäneessä tulitaistelussa kuoli taistelijoita molemmilta puolita. Syyrian kristityt ovat väittäneet, että armeniankielisiä kouluja on suljettu, viattomia ihmisiä on kaapattu ja tapettu kurdien toimesta. Kurdit eivät tunnusta heidän kansalaisoikeuksiaan. Vuonna 2015 myös Amnesty huolestui aiheesta. Amnestyn mukaan “väestön pakkosiirrot ja kotien tuhoaminen vastaa sotarikoksia. “

” YPG tapaa assyrialaisia, monet toimittajat ja aktivistit ovat sokeita ja kuuroja totuudelle” Caroline Envia Khamo, sanoi Ruotsin SVT:n haastattelussa.

Olisi kuvitellut, että Turkin hyökkäys olisi johtanut vanhojen etnisten ja uskonnollisten ristiriitojen unohtamiseen ja yhdistymiseen hyökkäävää vihollista vastaan. Mutta yllättäen The World Council of Arameans (Syriacs) WCA toivottaa tervetulleeksi Trumpin päätöksen vetää joukot alueelta ja lopettaa aseellinen tuli kurdien taistelujärjestö YPG:lle. Armenialaiset pitävät kurdeja Turkkia suurempana uhkana alueella. Turkin media otti tästä tietysti kaiken propagandahyödyn.  

Assyrialaiset kristityt ovat pahassa paikassa. Turkkiin turvautuminen voi johtaa kasvaviin vihollisuuksiin kurdien kanssa. Erdoğan on taitava hajoittamaan ja hallitsemaan. Se voi syöstä tilanteen vielä pahempaan tilanteeseen kurdien ja arameaa puhuvien kristittyjen välillä, jopa sisällissotaan.

6 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *