YLE esitti ansiokkaan dokumentin syrjäytyneistä suomalaisista nuorista miehistä. Siinä esitellään viiden parikymppisen suomalaisen miehen tarina rehellisesti ja kaunistelematta. Sarjassa seurataan Jonin, Patrikin, Aaronin, Juhon ja Henrin elämää ilman töitä tai opiskelupaikkaa. Poikien arki kuluu pelatessa ja tupakoidessa. Asuntoa on vaikea saada menetetyillä luottotiedoilla, ja sängystä jaksetaan nousta amfetamiinin voimalla. Työkokeiluun raahaudutaan kerran viikossa, mutta jo perunoiden keittäminen on haasteellista. Ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa.

Ensisilmäyksellä kyseessä on sosiaaliporno, jota katsoessa voi kauhistella, miten sosiaaliturva mahdollistaa tällaisen osallistumattoman elämäntavan. Dokumentti antaa kuitenkin hyvää pohjatietoa syrjäytymisen syistä ja toimii laajemmin hyvänä pohjatietona sosiaaliturvan uudistustarpeesta.

Poikien syrjäytyminen sosiaaliturvan varaan ei ole heidän oma valintansa. He ovat liukuneet siihen. Syrjäytyminen on alkanut osalla jo esikoulussa, missä koulukiusaaminen on käynnistynyt ja jatkunut koko pakollisen koulu-uran. Pojat kärsivät myös mielenterveysongelmista, johon eivät selvästikään ole saaneet riittävää apua tai apua lainkaan.

Kiusaaminen on tuhonnut heidän sosiaaliset kykynsä ja he ovat löytäneet sosiaalisen maailmansa tietoverkoista pelimaailman muodossa. Siellä he pärjäävät ja luovat sosiaaliset suhteensa. Ulkomaailman ainoa sosiaalinen suhde on monella äiti, joka käy välillä puoliväkisin siivoamassa. Mielenterveysongelmiaan he hoitavat päihteillä. Kaikilla menee runsaasti tupakkaa ja alkoholia, osalla myös kovempia huumeita.

Heidän lyhytjännitteisyytensä kulminoituu Kelan byrokratian kanssa kamppailuun. Aina puuttuu hakemuksesta joku paperi. Työkokeiluun mennään vain tukien menettämisen uhalla.

En löytänyt ensimmäistäkään merkkiä siitä, että tukien varassa eläminen olisi heillä tietoinen valinta työhön menemisen sijaan. Nämä pojat eivät ole millään mittarilla työkykyisiä. En usko, että heitä saadaan palkkatyöhön tukien menettämisellä uhkaamalla. Todennäköisesti he muuttavat, jos mahdollista, lapsuuden kotiinsa äidin ylläpitoon.

Ilmiöhän ei ole uusi vaan sitä on aina ollut. Ennen puhuttiin naureskellen peräkammarin pojista, jotka viettivät elämänsä maatalon takahuoneessa ikääntyneiden vanhempiensa ylläpidossa. Päivät kuluivat todennäköisesti lähinnä makoillessa.

Tietotekniikka on tuonut uuden kulman myös tähän elämäntapaan. Ilmiö on globaali ja sille on jokaisessa kulttuurissa oman nimityksensä, Japanissa ilmiötä kutsutaan hikikomori-nimellä. Äärimmäisen eristäytyvät hikikomorit sulkeutuvat täysin yhteen asuntoon ja jopa yhteen huoneeseen, ja tarvitsevat perheenjäsentensä apua saadakseen ruokaa. Tyypillinen äärieristäytyvä hikikomori elää vanhempiensa kotona omassa huoneessaan. Hikikomorit viettää aikaa lukien, katsoen televisiota, pelaten pelejä ja selaten Internetiä.

Mutta miten näitä Logged In-dokumentin poikia voisi auttaa? Kuten suomalaiselle tukiin perustuvalle sosiaaliturvalle on tyypillistä, rahana maksettu toimentulotuki ei auta heitä. Se vain ylläpitää tilannetta. Nämä pojat hyötyisivät kevyesti tuetusta asuntola-asumisesta, jossa on eri tasoista apua tarjolla. He tarvitsevat päiväänsä rytmiä ja sääntöjä. Pelkästään siisteydestä ja hygieniasta huolehtiminen on heille haasteellista. Kun arkeen on saatu rakennetta, voidaan lähteä purkamaan päihdeongelmia ja tuoda tilalle terveitä sosiaalisia suhteita. Pelkästään päivittäisen ulkoilun saaminen päivärytmiin auttaisi.

Poikien mielenterveys vaatii psykiatrin suunnittelemaa hoitoa ja sopivan lääkityksen. Toipumisen lähtiessä käyntiin voidaan lähteä varovasti harjoittelemaan työelämässä olemista. Matka tuottavaan työhön on pitkä, mutta ei mahdoton.

Syrjäytymisen aiheuttama lasku yhteiskunnalle on vähintään 2,1 miljardia euroa joka vuosi. Kaksi kolmasosaa syrjäytyneistä on nuoria. On siis syytä panostaa vahvasti syrjäytymisen estämiseen ja jo syrjäytyneiden tuomiseen osaksi yhteiskuntaa. Ja vahva panostus tarkoittaa toimintatapojen täydellistä uudelleensuunnittelua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *