Suomalaisten käsitys hallituksen kyvystä hoitaa kriisiä sai pari päivää sitten kolauksen, kun kansainvälinen ajatushautomo New England Complex Systems Institute arvioi Suomen toimet heikoimpaan kolmannekseen yhdessä lukuisten kehitysmaiden, Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa. Suomella ei ole mitään aihetta itsetyytyväisyyteen taudin hoidossa. Viruksen tukahduttaminen on aivan mahdollista, mikäli määrätietoisiin toimiin ryhdytään.

Suomen tilanne ei ole mitenkään loistava verrattuna samankokoisen Uuden-Seelannin tautimäärien kasvuun.

Viruksen täydelliseksi tukahduttamiseksi uusien tapausten päivässä on oltava nolla. Vihreät maat ovat joko siinä vaiheessa tai hyvin lähellä sitä. Keltaiset maat lähestyvät tätä kohtaa kohtuullisessa ajassa vähentämällä nopeasti uusia tapauksia päivässä. Heidän on silti oltava alempana ollakseen vihreitä. Punaiset maat joko menevät väärään suuntaan, pysyvät vakiona tai laskevat hitaasti. Suomi kuuluu tähän punaisten maiden ryhmään.

Suomi ja Ruotsi sijoittuvat vertailussa heikoimpien maiden joukkoon.

Huolimatta kehnosta sijoituksesta kansainvälisesti, tutkimusten mukaan suomalaiset pitävät hallituksen kykyä hoitaa koronakriisiä yllättävän hyvänä. Politiikassa on pitkälti kyse mielikuvista. Hallitus onkin onnistunut viestinnässä, mikä näkyy erityisesti pääministeri Sanna Marinin suosion nousuna.

Toinen mielikuvaan vaikuttava syy voi olla naapurimaa Ruotsin aivan erilainen koronapolitiikka. Siellä talous pidetään auki hinnalla millä hyvänsä. Ruotsin kuolleisuuslukujen ollessa suomalaisen lehdistön puheenaiheena päivästä toiseen, vaikuttaa Suomen tilanne siinä valossa merkittävästi paremmalta. Sen sijaan harvassa näkee vertailua Norjaan, Viroon tai Tanskaan, jossa epidemia on saatu hallintaan. Suomessa uudet tautitapaukset ovat säilyneet korkealla tasolla huolimatta hallituksen toimista.

Ajatushautomo suosittaakin testauksen lisäämistä ja kasvomaskeja kaikille julkisilla paikoilla. Tässä Suomi kulkee aivan toiseen suuntaan kuin ne maat joissa korona on saatu hallintaan. Monissa niissä maissa kasvomaskit ovat julkisilla paikoilla pakolliset. Toinen puute on testauksessa. Testausluvut ovat edelleen kaukana hallituksen 10 000 tavoitteesta vuorokaudessa. EK:n Mikko Kiesiläinen on tehnyt johtopäätöksen THL:n datasta, että päivittäiset testaukset vaihtelevat 500 – 4000 välillä. Kolmanneksi Suomen heikko tilanne johtuu siitä, että paikoin sairaaloissa on jouduttu käsittelemään koronapotilaita ilman hanskoja ja muita suojavälineistöä. Niitä ei henkilökunnan mukaan vaan ole riittävästi.

Ei siis ole mitenkään ihme, että tauti jyllää Suomessa, vaikka monissa muissa maissa se on saatu jo tapettua. Suomella oli maantieteellisen sijainnin vuoksi aikaa varautumiseen useita kuukausia enemmän kuin monilla muilla Euroopan mailla. Helmikuussa hallitus vakuutteli selättävänsä koronan helposti, jos se Suomeen iskee. Nyt on käynyt selväksi, että kansainvälisessä vertailussa tilanteemme ei ole hyvä. Hallituksen valitsema hybridistrategia voi käydä Suomelle kalliiksi. Sen sijaan pitäisi ottaa oppia niiltä mailta, joiden toimilla korona on pystytty tukahduttamaan.

5 kommenttia

 1. Ei tilaston julkaisu todista, että tilasto on luotettava. Muistelkaapa ILMU-harhat globaalisesta lämpenemisestä, joihin kehitetty tyhjästä “jääkiekkomaila” muotoinen trendi, vaikka mitattu trendi oli jo kääntynyt laskuun. Muistelkaa miten lääkäriksi itsensä identifioiva softabiljonääri, jolla ei ole lääketieteen alan opintoja, vaati TED-puheessa populaation supistusta rokotteilla ilmastokatastrofin estämiseksi. Ristiriita no:1 : rokoteamatööri osti uuden 43 miljoonan merenranta-asunnon, vaikka sen pitäisi hänen omien lupaustensa pohjalta jäädä kohta meren alle. Ristiriita no:2 : Rokoteamatööri haluaa sekä supistaa populaatiota rokotuksilla että pelastaa kaikki maailman ihmiset globaalilla pakkorokotuksella. Funtsikaapa sitä hetki.
  Tiesittekö että rokoteamatööri on julkistanut suosikki-kirjakseen “How to lie with statistics” eli “Miten voit valehdella tilastoilla”.

 2. Vanhan halvan malarialääkkeen on todettu sekä ennaltaehkäisevän että parantavan uudet ja vanhat koronat sekä muut flunssat oli syy sitten virus tai bakteeri. Ennaltaehkäisevänä sitä voi käyttää jatkuvasti vuosia huoletta. Turhat testaukset ja terveiden karanteenin voisi lopettaa heti vapauttamalla alunperin malarialääkkeenä tunnettu yleislääke myös ennaltaehkäisevään käyttöön.

  Kun USA jäädytti WHO:n rahoituksen aloitettuaan rikostutkimukset vale-tieteestä ja jättiluokan petoksista, kiirehti joku Suomen edustaja jo lupaamaan rahoitusta korona rokotteen kehittämiseen joidenkin Euroopan maiden ja Israelin kanssa yhtensä 8 000 000 000 !! Kenen rahoja luulee siihen käytettävän ja kenen luvalla?
  2018 Robert F Kennedy Jr voitti oikeudenkäynnin todistaen että yhtään rokotetta ei ole turvatestattu 30 vuoteen – ei ylittänyt meillä uutiskynnystä.

  Muistakaa lääketieteen opintojen puuttumisesta huolimatta lääkäriksi itsensä identifioivan softabiljonäärin olevan syytetty Intiassa 496 000 alle 5v. lapsen halvaantumisesta rokotteeseen, Pakistanista tulossa syyte 10 000 lapsen kuolemasta rokotukseen, .. kammottaval lista on pitkä mutta rokotetodellisuus ei meillä ole ylittänyt uutiskynnystä.

 3. Terveysvaikutuksiltaan tutkimatta jätetty 5G tunkee aivoihimme ulkona ja sisällä. Japani kielsi maanlaajuisesti valmiiksi rakennetun 5G-verkon avauksen viime hetkellä testattuaan terveysvaikutuksia juuri ajoissa ennen avausta. Kun meillä ei tutkimuksia lupaan tarvittu, niin maksavatko 5G operaattorit, verkkovalmistajat, luurivalmistajat vai THK:n henkilöstö omasta pussisltaan tulevat kymmenien miljoonien korvaukset omasta pussistaan per krooninen sairastuminen? Ongelma ei ole veronmaksajien syytä eikä vastuulla.

  Kun aivosyövän Acoustic Neuroma esiintyvyys on todistettu (ja meillä vaiettu) lisääntyvän luurissa puhutun ajan mukaisesti, niin kuka on Suomessa korvausten maksaja? Aivosyöpä ei ole veronmaksajien syytä eikä vastuulla.

  Miten Suomi elvyttää langattomien verkkojen aiheuttamaa mehiläiskatoa ja pikkulintukatoa? Kuten mediamme ulkopuolella tiedetään, langattomat signaalit estävät pesän löytymisen kun navigattori sekoaa. Ihmisillä ne pysäyttävät soluvaurioita korjaavan ja C-vitamiinia 5 x tehokkaamman antioksidantin melatoniini tuotannon, kun hermosto luulee langattomia signaaleja valoksi (yö ei tule koskaan).

  1. Englannissa Lloyd kieltäytyy tekemästä vakuutuksia 5G-alalle. Siihen lienee hyvä syy.
   Japanin valmiin maanlaajuisen 5G verkon avauksen kiellon aiheuttanut terveystesti tehtiin kiireessä viime hetkellä jakamalla sattumalta rannikolla karanteenissa seisoneen Diamond Princess risteilijän matkustajille 2 000 5G tablettia ja monitoroimalla heidän terveyttään. Lopputuloksena 5G verkon avaus kiellettiin julkistamatta syytä vielä tarkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *