Suomea kohtaa parhaillaan vakavin rauhanajan kriisi. Pandemia etenee maailmalla tulipalon lailla ja rajoittamistoimet ovat ankaria, yksilönvapauksiin kajoavia. Suomen nuorten naisten muodostama hallitus on joutunut tulikokeeseen.

Kriisitilanteissa nousee kaksi organisaatiota erityiseen vastuuseen. Puolustusvoimat vastaa Suomen alueen koskemattomuudesta, sisäministeriö sisäisestä turvallisuudesta. Mutta mitä sisäministeriön tehtäviin kuuluu? Lain mukaan sisäministeriön vastuualueisiin kuuluvat mm:

  • Yleinen järjestys ja turvallisuus
  • aluehallinnon yhteinen varautuminen poikkeusoloihin ja häiriötilanteisiin ja siihen liittyvät keskushallinnon tehtävät
  • siviilikriisinhallinnan kotimaan valmiuksien yhteensovittaminen.

Sisäministerinä toimii Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo. Hän on käyttänyt tarmoaan ministerinä erityisesti vääntääkseen tuon kovien arvojen vastuualueensa vastaamaan omia vihreitä arvojaan. Keskeiseksi turvallisuusuhaksi on nostettu a) syrjäytyminen ja b) suvaitsemattomuus. Eli kaikki paha johdetaan lähtöisiksi näistä. Muistuttaa leikkiä, jossa jokainen pystyy johtamaan itsensä viiden henkilön kautta haluamaansa julkisuuden henkilöön. Tarkoittaa siis sitä, että syy-seuraussuhteet ovat olemattomia, lähinnä mielikuvituksesta kumpuavia.

Tämä leikki on normaalioloissa harmiton ja suunnattu lähinnä Vihreiden äänestäjille. Mutta viime viikolla tilanne muuttui.

Keskeiseksi turvallisuusuhaksi muuttui globaali kulkutauti, aikamme musta surma, rutto ja kolera samassa paketissa. Maria Ohisalo joutui kohtaamaan jäävuoren kokoisen kognitiivisen dissonanssin, josta hän ei ole selvinnyt. Hän teki kriisin alussa yhden yrityksen hallita tilannetta yhdistämällä samaan puheenvuoroon kriisin torjunnan tärkeyden ja muistuttamalla kuitenkin lopuksi, että turvapaikanhakijoiden maahantuloon kriisi ei saa vaikuttaa. Sen jälkeen hänet kuvaannollisesti talutettiin pois mikrofonin äärestä. Tulee mieleen Kekkosen viimeiset julkiset esiintymiset presidenttinä.

Sisäministerin tiedotustehtäviä onkin hoitanut Katri Kulmuni ja vielä ihan ansiokkaasti. Hän kertoo erilaisten rajoitusten suunnittelusta ja käyttöönotosta. Miten kulkemista ja ravintoloiden aukioloja mahdollisesti tullaan rajoittamaan ja miten varautuminen viranomaistyössä etenee.

Vihreät ovat aina olleet riippakivi erilaisissa hallituksissa. Perinteisesti ongelmakohta on ollut ydinvoima, mutta nyt kyseessä ovat vakavammat asiat. Vihreät ovat osoittaneet kykenemättömyytensä tehdä minkäänlaisia kovia päätöksiä silloin kuin niiden aikana on.

Toivottavasti Suomi ei koskaan kohtaa sotilaallista konfliktia vihreiden ollessa hallitusvastuussa tai puolustusvoimien ylipäällikkönä.

5 kommenttia

  1. Loistava kirjoitus, antaa toivottavasti kaikille ajattelemisen aihetta, Kiitos !

  2. Ihmettelen hallituksen nihkeyttä sulkea ravintoloita. Kun Hallitus antaa käskyn sulkea…ravintolat saavat korvauksia vakuutusyhtiöltä. Nyt hallitus vain tiukasti suosittelee omaehtoista sulkemista, jolloin ravintolat Eivät saa vakuutusyhtiöiltä korvauksia. Mietityttääkin…onko ministereiden ystävillä..ministereiden avustajien ystävillä, vai suoraan ministereillä kytköksiä vakuutusyhtiöihin… ettei sen vuoksi haluta antaa määräystä sulkea ? Nyt jotkut ravintolat pitävät satunnaisen tunnin auki päivittäin..haluamatta edes asiakkaita sisään, kun taas jotkut ravintolat mainostaa koko illan happyhouria saadakseen tuvan täyteen…eikö se koronan leviämisen estäminen ollut se prioriteetti no. 1, eikä vakuutusyhtiöiden rahojen säästäminen. Mietityttää..miksi niitä vakuutuksia yritykset maksavat.

    1. Eivät ravintolat saa korvauksia vakuutusyhtiöiltä. Tämä tilanne jää vakuutusyhtiöiden korvausvelvollusuuden ulkopuolelle, sillä ei ole merkitystä että valtio pakottaa sulkemaan ravintolat. Toivittavasti MaRa on informoinut asiasta jäsenyrityksiään, etteivät elä väärän ymmärryksen varassa. Tämä vaan näin tarkennuksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *