Liberaalipuolueen koulutuspoliittinen asiantuntija Isak Skogstad kirjoittaa Göterborgs-Posten -lehden pääkirjoituksessa, että vaikka lapsi käy päiväkodin se ei valitettavasti takaa sitä, että oppii ruotsin. Ruotsissa on itse asiassa päiväkoteja, joissa ruotsin kieli katoaa. Aiheesta ovat kirjoittaneet useat tutkijat.

Perinteisesti myönteisesti maahanmuuttajiin suhtautunut Liberaalipuolue sai kesällä 2019 puheenjohtajakseen maahanmuuttajataustaisen Nyamko Sabunin. Nyt 51-vuotias alunperin kongolainen Sabuni syntyi Burundissa ja tuli Ruotsiin 12-vuotiaana pakolaisena. Puolueen linjassa on hänen myötään tapahtunut merkittävä muutos. Sabuni on sanonut, että monikulttuurisen yhteiskunnan tavoite on haudattava. Nyamko Sabuni on raotellut ovea yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa. 

Skogstad kirjoittaakin, että Ruotsissa on ongelma, johon ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota. Maahanmuuttajien määrä on lisääntynyt Ruotsissa viime vuosina valtavasti. Lapset, joiden äidinkieli on ruotsi ovat vähentyneet rajusti joissain Ruotsin päiväkodeissa. Samalla muut kielet ovat tulleet hallitsevammiksi. Eräässä Norrköpingin päiväkodissa lapset, joiden äidinkieli oli ruotsi, olivat jopa alkaneet puhua arabiaa. Jos edes lasten ei sallita oppia ruotsia päiväkodeissa, niin ei ole outoa, jos heistä monet epäonnistuvat alakoulussa.

Oppimisen kannalta on tärkeää myös se, että opettajat hallitsevat ruotsin kielen hyvin. Ruotsin suurin työnantajaorgainsaatio, kuntatyönantajat (SKR) onkin huomauttanut, että henkilöstöllä tietyillä alueilla ei ole riittävää ruotsin kielen taitoa: “I socioekonomiskt utsatta områden har också en hög andel av personalen ofta bristande kunskaper i svenska.” Malmössä on virallisesti todettu, että ”työntekijöiden vaihteleva kielitaito” on haaste.

1 kommentti

  1. Ongelma on yleinen myös Virossa, missä lapset puhuu venäjää ja ei opi ikinä edes minimitason sanastoa. Tuntuu siltä että valtiot on hyväksynyt prosessin koko maailmassa.

    Kaikki alkoi ymmärtää kuin se irtautunut väestö ei tajunnut covid-19 tilannetta ollenkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *