Ruotsissa on keskusteltu tänä syksynä siitä, miten paljon väkeä Ruotsiin mahtuu. Ruotsin KD:n puheenjohtaja Ebba Busch Thor vähentäisi maahanmuuttoa noin 70 %. Maahanmuuttoa pidetään osaltaan syynä Ruotsin nousseeseen työttömyyteen. Lokakuun tilastoista selviää, että maassa oli 7,4 % työttöminä, mikä ylittää jo Suomenkin 6,8 % varsin korkeat työttömyyslukemat. Riitasointuja alkaa kuulua yllättävältä taholta. Virallisesti Ruotsin Kokoomus, Moderaatit ovat olleet vapauttamassa työperäistä maahanmuuttoa. Nyt puolueen sisältä on alkanut kuulua toisenlaisia ääniä.

– Se on hankalaa, että tuomme tänne erittäin heikosti koulutettua työvoimaa. Lisäksi on merkkejä siitä, että asiat eivät suju hyvin, kun heikosti koulutetut työntekijät saapuvat maahan, sanoo Skånen Moderaattien puheenjohtaja Lars-Ingvar Ljungman Aftonbladetin haastattelussa.

Ruotsissa oli varsin kireä työperäisen maahanmuuton tarveharkinta ennen vuotta 2008 EU:n ulkopuolelta tulevalle työvoimalle. Siellä asiantuntijatehtävät ja muut kuuluivat tarveharkinnan piiriin, toisin siis kuin nyt Suomessa. Vuonna 2008 tarveharkinta poistettiin kokonaan Moderaattien johtaman hallituksen toimesta.

Nyt liberaalin politiikan on korvannut kovempi linja. Ruotsin Moderaatit ovat muuttaneet käsityksiään maahanmuutosta tiukemmiksi. Kantoja koskien perheiden yhdistämistä ja turvapaikkapolitiikkaa on kiristetty hiljattain, mutta tarveharkinnan poistoon puolue ei ole julkisissa kannoissaan esittänyt muutosta. Nyt näyttää kritiikki alkaneen.

Tarveharkinnan poistosta on varsin ristiriitaiset tutkimustulokset. Työnantajajärjestöt ovat pitäneet uudistusta onnistuneena, kun taas työntekijäjärjestöt pitävät sitä virheenä. Suuri osa myönnetyistä työluvista kohdistuu matalapalkkaisille aloille, joista on valmiiksi ylitarjontaa. Ruotsin maahanmuutto on ollut tarjontavetoista, jossa maahanmuuttajien pyörittämät yritykset ottavat kansalaisiaan maahan matalille palkoille, eikä niinkään muun elinkeinoelämän kontrolloimaa kysyntävetoista maahanmuuttoa, jossa hankittaisiin osaamista, mitä maasta puuttuu. Tällä on seurauksensa.

Tarveharkinnan poistaminen on johtanut väärinkäytöksiin ja harmaantalouden kasvuun. Työlupia on myyty valetyöpaikkoihin. Ruotsiin tulevat työntekijät maksavat oman palkkansa, jotta pääsisivät Ruotsiin. Tämä on tuttua myös Suomesta. Nepalilaiset ravintolat ovat palkanneet työntekijöitä Suomeen lähes orjatyövoimaksi. Raha siirtyy nimellisesti, mutta palkka maksetaa takaisin työnantajan taskuun. Se on kaukana yleisen työehtosopimuksen mukaisesta palkasta. Näin ollen nepalilaiset ravintolat vääristävät kilpailua ja haittaavat sääntöjä ja TES-palkkoja noudattavien yrittäjien kilpailukykyä.

Myös Moderaattien nuorisojärjestön puheenjohtaja Benjamin Dousa kritisoi estottomasti Ruotsin tilannetta. Hän haluaa päivittää säännöt tähän päivään.

-Alhaisen ammattitaidon saaneiden työntekijöiden suuri maahanmuutto köyhistä maista, joissa he voivat myös tuoda suurikokoisia perheitä ilman elatusvaatimuksia, tarkoittaa melkein aina Ruotsalaisille veronmaksajille miinusmerkkistä lopputulosta, sanoo Dousa

Dousan mukaan Moderaattien politiikan tulisi perustua kahteen näkökulmaan. Tulisi saada aikaan alhaisemmat maahanmuutto- ja integraatiokustannukset sekä toisaalta nopeampi väylä tuottaville tietotekniikkainsinööreille. Dousa olisi valmis kiristämään tarveharkintaa.

– On täysin kohtuutonta että työskennellään osa-aikaisesti McDonald’sissa ja tuodaan maahan kumppaneita ja useita lapsia, joita veronmaksajien odotetaan tukevan, linjaa Dousa.

Ruotsin Moderaattien liikkeitä seurataan tunnetusti suurennuslasin kanssa Suomen Kokoomuksen puoluetoimistossa kansakoulunkadulla. Miten asiaa kommentoisi vaikkapa kansanedustaja Juhana Vartiainen?

4 kommenttia

 1. Järki palaa hiljalleen pätkittäin vuosien täydellisen tauon jälkeen.
  Mutta saattaa olla jo myöhäistä. Pommit räjähtelee , autot palavat , raiskaukset ja muut väkivaltarikokset huipussaan?? Käsittämätöntä? Ja Suomi syöksyy johtajiensa johdolla samassa psykoosissa perässä?

 2. Ottaisin pois tuon “lähes orjatyövoimalla” ja muuttaisin sen: orjatyövoimalla tai toistolla. Lahdessa on ainakin yksi ravintola tutkinnassa tällä hetkellä, ja yksi tapaus on jo tutkittu. Teetetty töitä 12 tuntia joka päivä juurikin ilman lomia. Pahoinpidelty ja melkein asutettu vankilaolosuhteissa kielitaidottomia ihmisiä.

  Tällainenko on Suomen tulevaisuus? Hyvää ruokaa orjatyövoimalla.

   1. No – ei nyt onnistu: “riistolla’

    Ja, nimimerkki on tiAmo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *