Ruotsalaiset ovat aina olleet eturintamassa taistelemassa globaaleja ongelmia vastaan. Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun on valjastettu 16-vuotias lapsenkasvoinen Greta Thunberg. Peppi Pitkätossumaisesti hän on valloittanut maailmaa ilmastoviestillään ja saanut meidät kaikki tuntemaan huonoa omaatuntoa ilmastotekojemme vajaavaisuudesta. Onhan kulman takana uhkaamassa globaali katastrofi.

Ruotsalaiset ovat myös kunnostautuneet uuden häpeälajin eli lentohäpeän kokijoina. Lentoliikenne onkin Ruotsissa laskenut ja ilmastopaniikki näyttää tuottavan toivottua tulosta: Uutisten perusteella Ruotsin CO2-päästöjen luulisi laskevat johdonmukaisesti. Kuinka pikkuveli Suomi voisi haaveillakaan maailman ilmastojohtajan paikasta kun isoveli menee kaukana edellä.

Mutta kuten niin usein ennenkin, Ruotsissa kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Ruotsalaisten yhteistyö Saksan kanssa 2. maailmansodan aikana kertoo muusta kuin puolueettomuudesta. Olof Palme marssi 70-luvulla Vietnamin sotaa vastustavien mielenosoitusten kärjessä vaikka samaan aikaan Ruotsi oli neuvotellut täydet turvatakuut USA:lta Neuvostoliittoa vastaan.

Ruotsin energiantuotanto nojaa edelleenkin kahteen peruspilariin, uusiutuvaan vesivoimaan sekä ydinvoimaan. Ruotsissa on kolme ydinvoimalaa, joissa sähköä tuottaa yhteensä 8 ydinreaktoria. Ruotsi on kipuillut ydinvoimansa kanssa Tsernobylin ydinvoimala-onnettomuuden jälkeen. Tuolloin parlamentti teki päätöksen ydinvoimasta luopumisesta. Aikataulu toki jätettiin viisaasti avoimeksi. Mutta nyt tällä saralla alkaa tapahtua: Ringhalsin ydinvoimalan kakkosreaktori on päätetty sulkea vuoden 2019 lopussa ja ykkönen vuoden 2020 lopussa. Syynä sähkön hinnan lasku sähkömarkkinoilla, mikä tekee vanhojen reaktoreiden operoimisen kannattamattomaksi.

Mutta jokainen sähköverkkoon tuotettu kilowattitunti menee tunnetusti kulutukseen ja jokainen tuottamatta jäänyt kilowattitunti korvataan jonkun muun toimesta tuotetulla sähköllä. Tämä joku muu on Puola. Ruotsi on jo kesästä alkaen ostanut Puolasta merkittäviä määriä kivihiilellä tuotettua sähköä. Ruotsalaisten lentohäpeän myötä tekemättä jääneet lentomatkat eivät tätä kompensoi.

Ilmeisesti Ruotsi ei tunne kivihiilihäpeää.

1 kommentti

 1. Onneksi CO2 ei vaikuta ilman lämpöön suuntaan tai toiseen.
  Tilastoissa on jakso, jona ilma kylmenee jatkuvasti, vaikka samalla ilman CO2 nousee jatkuvasti. Jakso kestää 800 vuotta.
  Miksei jatkuvasti kohoava CO2 lämmittänyt ilmaa?
  Kumosin siïnä miljardeja syöneen CO2-uskonnon.
  Ilmastotutkijat joutuvat valitsemaan totuuden ja työttömyyden välillä. Määrärahat menevät CO2-uskonnon tilauksesta todistaville “tutkijoille”.
  Tilastot näyttävät myös yhtenevyyden auringon intensiteetin käyrän ja ilman lämpötilan käyrän välillä.
  Lähdekäyrät BBC tiededokumentista “The Great Global Warming Swindle”:
  https://www.youtube.com/watch?v=oYhCQv5tNsQ
  Minuutin pikatiivistys : harhautus paljastettu jo 2009:
  https://youtu.be/H8gwX89AdCE?t=455

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *