Joka maan verotuksessa on omat ongelmansa. Ruotsissa ei ole autoveroa. Ruotsi poisti vuonna 1996 autoveron liittyessään EU:hun. Suomi on sen sijaan jatkanut verotuskäytäntöä, jossa autoveron osuus uuden auton kuluttajahinnasta on vuonna 2020 vähintään 2,7 prosenttia ja enintään 48,9 prosenttia. Rahaa kerätään Ruotsissa toisilla keinoilla, kuten tietulleilla ja ruuhkamaksuilla. Näitä kierretään tehokkaasti. On arvioitu, että jopa 10 % kaikista Ruotsin kolmanneksi suurimman kaupungin Malmön autoista on automaalivahdin omistamia. On arvioitu että koko maassa on lähes 70 000 autoa, jotka omistaa automaalivahti. Moderaattien kansanedustaja Jan Ericson otti huhtikuussa kuvan lehdestä, jossa on lueteltu Malmön suurimmat autonomistajat velkoineen.

Antal bilar tarkoittaa autojen määrää, p-böter parkkisakkoja, skuld velkaa ja skatt veroja.

Adnan Adbulaziz siis omistaa lähes 4000 autoa. On selvää, että ne eivät voi olla omaan käyttöön vaikka olisi öljyšeikki. Käsittämättömältä tuntuva järjestelmä pelaa niin, että automaalivahti ottaa kontolleen verot, ruuhkamaksut, tietullit, parkkisakot, tiekameran sakot ja muut velvoitteet. Juoksubensaa voi tankata kylmäasemalta maalivahdin piikkiin käsittämättömiä määriä. Se ei haittaa, kun maalivahtikaveri on jo valmiiksi ulosotossa. Auton käyttäjä taas sitten maksaa pimeästi käteisellä siitä hyvästä, että saa käyttää autoaan. Autoa voi myös vuokrata maksua vastaan. Expressen uutisoi vuonna 2018 jo vuonna 2016 kuolleesta automaalivahdista, joka omisti 2200 autoa. Muutaman vuoden käyttäjät saivat ajella kuolleen miehen autoilla.

Ruotsalainen järjestelmä on autonomistajalle varmasti Suomea kevyempi. Ruotsalainen ostaa uuden auton, maksaa suomalainen saman hinnan kolme vuotta käytetystä autosta. Se näkyy vanhana autokantana Suomessa. Pelkkä käytön verottaminen ei ole ongelmatonta. Kun suomalaista autoverotusta uudistetaan kannattaa tutustua millaiseen malliin Ruotsin autoilu on mennyt. Maalivahtijärjestelmää ei kannata kopioida naapurista. Ruotsin hallitus onkin rajoittamassa autojen määrää mitä yksityishenkilö voi omistaa.

1 kommentti

  1. Ihan perinteisiä ruotsalaisia nimiä näkyy olevan listalla..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *