Rinteen hallitus lisää Suomen velkaantumista kahdella miljardilla, eikä tee yhtään työllisyysastetta nostavaa konkreettista esitystä ensimmäisessä budjetissaan. Toimet ovat päinvastaisia. Aktiivimalli puretaan eikä tilalle ole esitetty yhtään työttömyyttä pienentävää toimenpidettä. Ekonomisti Olli Kärkkäinen on laskenut että hallituksen toimien seurauksena työllisten määrä vähenee ainakin 16 000:lla. Kärkkäisen mukaan on jo nyt selvää, ettei 60 000 lisätyöllistä riitä hallituksen tavoittelemaan 75 prosentin työllisyysasteeseen vaalikauden aikana. Hallitus jättää työllisyyden hoidon sekä velan hoidon kustannukset tulevien hallituksien tehtäväksi, kuten jää myös hoitajamitoituksen maksaminen.

Ennen vaaleja käydyssä vanhustenhoidon välikysymyskeskustelussa 6.2.2019 sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru väitti ”tutustuneensa aiheeseen”, että lakiin tarvittaisiin vain yksi virke, jolla homma saataisiin kuosiin. Kiurun mukaan kyse on ” vain muutaman tunnin työstä”.

Nyt ministeriaitiosta 3.10.2019 ministeri Krista Kiuru kertoo, että hoitajamitoitus tulee voimaan vasta 2023 ja näin jättää kustannukset seuraavan hallituksen tehtäväksi. Laki aiotaan säätää ja saattaa voimaan mahdollisimman nopeasti, mutta käytännön soveltamiseen tulee pitkä siirtymäaika. Budjetissa ei ole minkäänlaista varausta hoitajamitoituksen nostolle, minkä on arvioitu maksavan jopa 250 miljoonaa. Jää täysin ilmaan maksavatko kunnat siirtymäaikana hoitajamitoituksesta koituvat kustannukset.

Rinteen hallituksen työllisyyden hoito on toiveiden varassa ja käsi on tukevasti tulevan hallituksen taskussa. Seuraavat neljä vuotta tulevat olemaan suomalaiselle veronmaksajalle tuskaista katsottavaa. Tuhlaajapojan hallitus tulisi kaataa mahdollisimman pian.

1 kommentti

  1. Mutta maahanmuuttopolitiikkaan riittää miljarditolkulla rahaa eikä hallitus ole moksiskaan?? Käsittämätöntä on tämä touhu??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *