Suomen työttömyysturvasta 20,9 prosenttia meni Suomessa oleskeleville muun maan kansalaisille. Tiedot ovat vuodelta 2018. Tätä osuutta voi pitää suurena, sillä ulkomaankansalaisten osuus oli 4,7 prosenttia koko väestöstä.

Kela maksoi Työttömyysturvaa 411 miljoonaa euroa, Toimeentulotukea 118 miljoonaa euroa ja asumistukea 161 miljoonaa euroa, eli yhteensä 690 miljoonaa euroa Suomessa asuville ulkomaiden kansalaisille. Valtaosan saivat Irakin, Viron, Venäjän, Somalian ja Afganistanin kansalaiset. Suurin osa EU:n ulkopuolisista maista. 

Samaan aikaan Rinteen hallitus on poistamassa työttömyysturvasta aktiivisia elementtejä, kuten aktiivimallin. Sen tavoitteena on ollut integroida ulkomaalaiset paremmin suomalaiseen työelämään. Myöskään edellinen hallitus ei onnistunut kotouttamisessa sen paremmin.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mukaan kotouttamispolitiikka ei nykyisellään toimi ja tilanteen korjaamiseksi tarvitaan uusia ratkaisuja. Valiokunta pitää hälytyttävänä, että kotoutumiskoulutuksen tavoitekielitason saavutti vain vajaa 35 % koulutuksen päättäneistä. Suomalaisilla työmarkkinoilla tarvitaan Suomen kielen osaamista, ja jokaisen tänne tulijan tulisi hankkia riittävä kielitaito.

Rinteen hallituksen filosofiana on jättää kovat keinot käyttämättä, mikä tulee nostamaan sosiaaliturvamenoja ja sitä kautta keskiluokka maksaa veroja taas enemmän. Vaihtoehtona olisi soveltaa Suomeen Tanskan mallia, jossa kielikokeessa onnistuminen on avain sosiaaliturvaan. Se on lisännyt Tanskassa asuvien ulkomaalaisten työllisyyttä merkittävästi.

Asmo Maanselkä, Helsinki

1 kommentti

 1. Tämä on jotakin käsittämätöntä meidän tavallisten tossunkuluttajien näkökulmasta!
  Se ei tarkoita sitä että juuri kenenkään kaltaiseni tossunkuluttajan mielestä hädänalaisia ihmisiä ei pitäisi auttaa.
  Totta kai pitää. Mutta onhan nyt selvinnyt , etttä valtaosassa tapauksista ei ole kysymys todellisesta hädästä vaan puhtaasti sosiaaliturva keinottelusta.Eli suomeksi sanottuna suomalaisen viranomaisen ja veronmaksajan silmään pissimisestä.
  Se mikä on johtanut tähän tilanteeseen on sekä päättäjien sinisilmäisyys ja tietämättömyys että mitä ilmeisemmin globalistinen ideologia väestönsiirtoineen ja kansallisvaltioiden t,uhoamisineen.

  Joka tapauksessa turha on enää pyristellä kun on jo housussa!
  Vai olisiko sittenkin vielä jotain tehtävissä?
  Varmasti on jos vain löytyy poliittista tahtoa ja suoraselkäisyyttä sekä atoa vastuuntuntoa siitä mistä päättäjät varsinaisesti palkattu huolehtimaan. Eli meistä alkuasukkaista -suomalaisista ja suomen kansalaisista joiden koti tämä maa on ja jotka ovat tätä yhteiskuntaa rakentaneet ja rakentavat edelleen sekä maksavat täällä veroa.

  Tämmöiset tyttömäiset realismista vapaat kommentit sisäministerin suusta “maahanmuutto on ihmisoikeus” ei lupaa hyvää!

  Näyttää siltä ,että suomessa on ehkä suurin ongelma asioiden hoidossa todellisuuspakolaisuus , niinkuin Halla-Aho tätä termiä on viljellyt.

  Ihmisiä on kohdeltava ihmisarvon mukaisesti, rikollisiakin, mutta tosiaan tämmöisiä hatusta vedettyjä sisäministerin ihmisoikeuksia ei ole.

  On ihan arkirealismia ymmärtää . että jo tähänastisesta maahanmuutto ruletista on semmoiset summat meille langennut, puhumattakaan muista siihen liittyvistä ilmiöistä kuten rikollisuudesta ja niiden uhreista ja iso luku on kaikki oikeuskäsittelyt jotka maksaa maltaita sekä suurey työttömyysmäärät yms yms että pidän melkoisena ihmeenä jos tästä vielä suomi nousee puhumattakaan, että tätä hullun hommaa vielä jatketaan?

  Tässä monilla meillä tavallisila tossunkuluttajilla vähän vanhemmilla , todellakin on suuria kysymysmerkkejä siitä mitä näiden poliittisten päättäjien päässä liikkuu vai liikkuuko mikään ?

  Olisi helppo todelisuuspakolaisuus lopettaa ja tunnustaa tosiasiat mihin tämä johtaa!

  Esimerkkejä on runsaasti pitkin eurooppaa ja lähin löytyy Ruotsista! Tietoa on , sitä ei kukaan voi kiistää! Onko halua toimia järkiperuseisesti ja vastuunsa tuntien , siitä n huutava puute valtion hallinnossa!
  En takuulla ole ainut kannassani!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *