Vielä eilen Rinne kehuskeli, että on erittäin helppoa olla SDP:n puheenjohtaja ja pääministeri. Helppous katosi viimeistään tänä aamuna, kun Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi selväsanaisesti medialle, että Rinne on se ongelma, jonka vuoksi keskustalaiset eivät voi tukea hallitusta tällä kokoonpanolla. Rinne oli saanut samanlaisen selväsanaisen viestin jo useamman kerran aikaisemminkin Keskustan johdolta. Mutta luetun ja kuullun ymmärtäminen ei ole ollut hänen vahvimpia osaamisalueitaan. Keskustalaiset hermostuivat siinä vaiheessa, kun Rinne viestitti median kautta että ongelman on Keskustan viestinnässä Tänä aamuna Kulmunin viesti oli hyvin selvä. Häivy pääministerin paikalta!

Nyt on enää helppoa olla SDP:n puheenjohtaja ja tuon aseman hän näyttää hyödyntävän täysimääräisesti. Rinne aikoo johtaa puolueensa hallitusneuvotteluryhmää, vaikka muilla hallituspuolueilla ei ollut häneen luottamusta jatkaa pääministerinä. Luottamukseton ex-pääministeri kokoilee luottamukseen perustuvaa hallitusta. Tilanne on varsin ainutlaatuinen. Mutta Rinne aikoo myös jatkaa tulevaisuudessa SDP:n puheenjohtajana, vaikka ei nauti muiden hallituspuolueiden luottamusta.

”Olen taustalla tukemassa. Olen Sdp:n puheenjohtaja kaikissa tapauksissa ensi kesäkuuhun asti, kunnes puoluekokous valitsee seuraavan puheenjohtajan. Olen ilmoittanut, että olen käytettävissä ainakin näillä näkymin tähän tehtävään uudelleen ja olen varmasti tukena tulevalle pääministerille tässä tehtävässä” Rinne selvitti tulevaisuudennäkymiään tiedotustilaisuudessa. 

Rinteen vahva taustatuki on varmaan juuri se mitä uusi demaripääministeri kaipaa. No ei todellakaan. Kun Rinne ei pystynyt pitämään näppejään erossa Postista, niin tuskin pystyisi pitämään erossa mistään muustakaan hallituksen asiasta. Rinne luetteli tiedotustilaisuudessa omia saavutuksiaan, hallitusohjelmaa ja varmasti aikoo varjella näitä saavutuksia, etteivät muut ministerit pääse niitä pilaamaan.

Miten muut hallituspuolueet sallivat SDP:n puheenjohtajan, johon heillä ei ole luottamusta hääräillä asioiden taustalla? Jos Rinne on tällaisen jälkeen käytettävissä edelleen SDP:n puheenjohtajaksi niin miksei uudelleen tilanteen niin salliessa uudelleen pääministerin tehtävään? Tulevan pääministerin on suudeltava Rinteen sormusta ja otettava häneltä siunaus. Siksi hänestä tulee myös heikko ja pääministerin kaudesta voi ennustaa myrskyisää Rinteen hääriessä kaikissa asioissa taustalla. 

Lisäksi vielä mielenkiintoinen tieto. SDP:n puoluevaltuustoa, joka virallisen päätöksen tekee uusista ministereistä johtaa ex-ministeri Sirpa Paatero.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *