Suomen sulkeminen 8.3. on hallituksen saamattomuutta. Tästä todistaa Husin johtaja Lasse Lehtosen kommentointi Helsingin Sanomissa 26.2.”Rajakontrollin pettäminen kolme kertaa on tosiasia. Vuoden 2020 keväällä tartunnat tulivat Itävallasta, mutta heinäkuuhun mennessä tauti oli käytännössä tukahdutettu Suomesta. Sitten avattiin rajat. Toisen kerran rajakontrolli petti elo–syyskuussa, ja silloin syynä olivat Lehtosen mukaan Skopjen-lennot. Balkanin alueen koronatilanne oli synkkä, ja koronatestit lentoasemalla olivat vapaaehtoisia. Kolmannen kerran rajat pettivät ennen joulua, jolloin koronaviruksen brittivariantti pääsi Suomeen. Tässä tapauksessa ulkomailta tulleiden tartuntojen määrä ei ole ollut prosentuaalisesti suuri, mutta niissä kylvettiin siemen nykyiseen tilanteeseen.”

Jo elokuussa 2020 Ministeri Kiuru halusi, että Riskimaista saapuvat määrätään pakolliseen karanteeniin rangaistuksen uhalla myös pakkotestaus mahdollista. Ministeri Kiurun mukaan riskimaista tulleille voidaan määrätä myös pakkotestejä. “Tulemme ilmoittamaan kaikille riskimaista saapuville lentokoneille, että kaikkien testaus on edessä”, Kiuru sanoi YLE:n haastattelussa.

Vuoden 2020 aikana hallituksella oli esitys perustuslakivaliokunnan pöydällä pakkotestaamisesta, mutta se kaatui hallituksen huonoon valmisteluun. Tämä on sinänsä merkillistä, kun tämän vuoden puolella perustuslakiasiantuntijat ovat arvioineet ettei perustuslaki pakollisten koronatestien järjestämistä Suomen rajoilla estä. Nyt vasta eduskunta saa esityksen, jossa voidaan koko lentokone tai bussi pakottaa testaamiseen sanktioiden uhalla.

Nykyisessä tilanteessa ei oltaisi, mikäli jo vuoden 2020 puolella oltaisiin saatu aikaan pakkotestaus rajoilla. Lasse Lehtosen mukaan rajojen pettäminen on syynä nykyiseen pahenevaan koronatilanteeseen eikä kuntosalit. Sanna Marinin kuuluisat viestintätaidot ovat pitäneet hallituksen julkikuvan puhtoisena, vaikka tästä viivyttelystä ovat saaneet suomalaiset ja Suomen elinkeinoelämä kärsiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *