Marinin hallitus laittaa Suomen rajat kiinni ja alkaa rajoittamaan suomalaisten oikeuksia poikkeuslainsäädännöllä. Onhan se ironiaa, että SDP:n nuori naispääministeri sai tämän aikaiseksi, mistä Marco De Vit ja muut telttaretkeilijä-öyhöttäjät unelmoivat Kiasman nurkilla vuosikausia. Perussuomalaiset eivät hallituksessakaan edes kuvitelleet saavansa mitään vastaavaa aikaiseksi, vaikka Suomeen virtasi lähes 40 000 maahanmuuttajaa. Rajat kiinni porukan yksi innokkaimmista telttailijoista, Miki Sileoni käänsikin tilanteen omaksi saavutukseksi.

Normaalin kansalaisen näkökulmasta hallituksen tiedotuspolitiikka ja päätöksenteko on ollut lähestulkoon hämmästyttävän ristiriitaista. Yhdessä yössä niin päätökset kuin päätöksenteon perustelut muuttuvat.

Hallitus linjasi viime torstaina, että koulujen sulkemisen spektaakkelia ei tulla näkemään. Tätä Helsingin pormestari Vapaavuori toisteli vielä sunnuntai-iltana. Kuulemma asiantuntijoiden mukaan koulujen sulkemisella ei ole vaikutusta epidemian hidastamiseen. Maanantaina taas koulujen sulkeminen, on tärkeä osa lähikontaktien pienentämistä. Samoin rajojen sulkeminen. ”Tilannekuva” on kuulemma parissa päivässä muuttunut.

Tilannekuva tuskin on mihinkään muuttunut. Samat THL:n ukot istuvat aivan samojen mielipiteidensä kanssa A-studiossa kuin ennenkin lähinnä rauhoittelemassa kohta hysteeriseksi käyvää kansaa. Poliittinen paine ja kansalaispalaute on ajanut hallituksen selkä seinää vasten. Eivät ihmiset ole tyhmiä vaan katsovat tarkasti mitä muualla tehdään, ja miksei Suomessa saada mitään aikaiseksi.

Siinä tilanteessa Marinin porukaiden on sitten ollut pakko tehdä ratkaisuja, jotka eivät sovi omaan ideologiseen kehikkoon. Olisihan se huvittavaa jäädä yksin harjoittamaan koulut ja rajat auki -politiikkaa tilanteessa, jossa muualta rajat suljetaan. Norja, Tanska, Viro, Venäjä, Latvia, Liettua, Puola ovat sulkemassa tai sulkeneet rajansa. Ruotsi ainoana pohjoismaana vielä ei ole tehnyt ilmoitusta rajojensa sulkemisesta.

Toisaalta voidaan pohtia, oliko päätös myöhässä. Suurimpia virheitä viivyttelyn ohella on ollut valikoiva testaaminen. Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus vaatikin jäsenmaita testaamaan kaikki tautitapaukset. Tämä on varsin ristiriidassa sen kanssa miten Suomessa on toimittu. HUS ja muut sairaanhoitopiirit ovat ilmoittaneet, etteivät testaa nuoria ja ei-riskiryhmäläisiä lainkaan. Nyt emme tiedä miten pahasti levennyt tauti oikeasti on. Porukkaa on lapannut kaikkialta maailmasta Helsinki-Vantaalle ja sieltä kotisohvilleen ihmettelemään omia flussanoireita ja tartuttamaan ikäihmisiään. Jos tilanne räjähtää lähipäivinä hallitsemattomaksi, siitä voi vain syyttää löperöä politiikkaa. Koulujen sulkemisen ”spektaakkelia” ei haluttu tehdä hyvissä ajoin, mutta taidettiin saada sen sijaan sellainen spektaakkeli, minkä hoito tulee erittäin kalliiksi. Mikä tahansa muu hallituspohja olisi jo viikko sitten tehnyt samat toimenpiteet mihin Marinin hallitus vasta nyt taipui. Suomelle annettiin monta päivää etuaikaa valmistautua Koronaan, ideologisista syistä tuota etumatkaa ei käytetty hyödyksi.

EDIT 1. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö painotti torstaina 12.3. Ylelle, että koko ”Pitää miettiä, antaako tartuntatautilaki riittävästi suojaa. Koronaviruksen torjunnassa on oltava koko keinovalikoima käytössä nopeasti”. Näin voi olla lisäyksenä edelliseen, että kansalaispalaute hallituksen vitkastelevasta toiminnasta on voinut tulla varsin korkealta taholta. Siten toimintaan on saatu viikonlopun aikana virtaa ja homma on saatu jälleen raiteilleen.

EDIT 2. Opetusministeri Li Anderson varmensi 17.3. MTV3 aamuteeveen haastattelussa, että tasavallan presidentin rooli päätöksenteossa oli merkittävä. Se selittää miksi linja on muuttunut niin radikaalisti viime torstaista.

1 kommentti

  1. Tästä voi alkaa purkaa veronmaksajille syötettyjen valheiden sumaa. Meidän pitää pohtia miten saamme tuhlatut verovaramme takaisin, miten ne peritään takaisin myös hallituksen, median ja harhaanjohtaneeseen opetukseen osallistuneiden henkilökohtaisistakin pusseista.
    https://youtu.be/qYF6–3gXxw

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *