Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah totesi Twitterissä 10.4.2020, että ”Viisas oppositio ei kriisin keskellä kaada hallitusta, mutta onhan nämä jälkipyykit joskus pestävä.” Ja oi voi ja leipä. Kyllä sitä pyykkiä sitten aikanaan onkin pestävänä niin, että vanha Miele saa pyöriä useamman päivän putkeen.

Koko koronaan valmistautuminen tulee syynätä ja arvioida tarkkaan. Oltiinko todella valmiita COVID-19 saapumiseen? Oliko kriisijohtaminen ollut asianmukaisella tasolla? Miksi toimenpiteiden kanssa viivyteltiin? Ulospäin tullut vaikutelma on ollut usein erittäin epäselvä.

Mutta ei vain huonoa, vaan myös jotain hyvää. Pääministeri Sanna Marin (sd) on ollut esiintymisissään rauhallinen ja selkeä, joka on ollut tärkeää aikana, jolloin moni on huolissaan ja peloissaan. Tärkeää on lisäksi ollut myös se, että hallitus ja oppositio ovat pyrkineet toimimaan yhdessä, kuten erityisesti kriisin aikana kuuluisikin. Usein tämä on kuitenkin tuntunut jäävän nimenomaan pyrkimykseksi. Hallitus eikä etenkään sen johtaja Marin ole kovin helpolla suostunut ottamaan neuvoja vastaan. Ei, vaikka neuvo olisi tullut itse presidentti Sauli Niinistöltä. Herääkin ajatus siitä, olemmeko saaneet Arkadianmäelle oman rautarouvamme?  

Kun hallitus viimein toimi, olivat toimenpiteet siinä hetkessä sopivan tiukat ja niiden pituudeksi ilmoitettu kuukausi, jota myöhemmin vielä jatkettiin toisella, hyvä. Pisteet siitä hallitukselle – tai sille taholle, joka nämä toimet lopulta jyräsi läpi.

Toiminta on kuitenkin näiden linjausten ja Uudenmaan eristämisen jälkeenkin jatkunut epäselvänä. On ollut epäselvyyttä muun muassa siitä, miten romahtanutta taloutta lähdetään elvyttämään. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) on väläytellyt leikkauslistoja, mutta opetusministeri Li Andersson (vas.) tyrmäsi nämä ajatukset.

Kirsikka tämän kakun päälle saatiin kuitenkin kiirastorstaina, kun Huoltovarmuuskeskuksen maskitilaus muuttui täydelliseksi farssiksi Kiinasta tilattujen maskien osoittauduttua sairaalakäyttöön kelpaamattomiksi. Tämän jälkeen julkisuudessa läpikäyty maskitilauksen tilaus- ja toimitusketju hakee vertaistaan Suomen valtion historiassa. Hätäisesti ja vähän sinne päin tehty näyttää juuri tältä. Meni päin brinkkalaa, kuten Turussa on tapana sanoa.

Vaikka pääministeri Marin uhkuikin epäluottamusta HVK:n johtajaa kohtaan, työministeri Tuula Haatainen vaati perinpohjaista selvitystä tapahtuneesta ja pian tämän jälkeen HVK:n toimitusjohtaja Tomi Lounema erosi tehtävästään, on myös Marinin ja hänen johtamansa hallituksen kannettava vastuunsa tästä tapahtumaketjusta. Valta tuo vastuun, joten ylintä valtaa valtiossamme pitävillä tahoilla on myös suurin vastuu. Tätä vastuuta kantaa Marin ja hänen johtamansa hallitus.

Pääministeri on vedonnut siihen, ettei ”kriisiaika ei ole se hetki, jolloin kyseenalaistetaan toimivaltaisten viranomaisten osaaminen ja kyky.” Tämä vaikuttaa varsin kummalliselta lausunnolta. Jos kriisin aikana, jolloin toimenpiteet ratkaisevat ihmishenkien kohtalon, ei saa kyseenalaistaa johdon toimintaa, niin milloin tämä sitten olisi suotavaa? Ironisinta tässä on se, että vajaat kaksi viikkoa tviittinsä jälkeen Marin itse kritisoi ja kyseenalaisti kovin sanoin kuntien varustautumista koronakriisiin.

Tälläkin hetkellä tulee olla oikeutettua kyseenalaistaa, esittää kriittisiä kysymyksiä ja odottaa myös vastauksia päätöksiä tekeviltä. Se on yksi demokratian luovuttamattomista periaatteista. Totta on myös se, että turhia kapuloita ei tule valtiovallan ja viranomaisten rattaisiin tällä hetkellä asetella. Koronavirus voidaan selättää vain yhdessä rintamassa toimimalla.

Vielä tulee kuitenkin aika, jolloin pandemia on poistunut yltämme ja sen nostattama pölypilvi on laskeutunut. Nyt esitämme kriittisiä kysymyksiä, mutta silloin on vastausten, perustelujen ja selvitysten aika. Elämme poikkeuksellisia aikoja, mutta se ei tarkoita, että nyt tehdyt tai tekemättä jääneet päätökset lakaistaisiin kriisin jälkeen maton alle.

Ei. Tämä likapyykki pestään vielä.

Tommi Terä

2 kommenttia

  1. Koko plan-demia on globalistien kaappisatanistien mediaharhautuksella paniikki turhasta, jotta tulevalla pakkorokotemyrkyllä voitaisiin karsia populaatiota.
    a) Umpikiero Dr Fauci vain tutkivien lääkärien seuraamassa lehdessä “New England Journal of Medicine, 26.03.2020” : Korona tappaa noin 0,1% tartunnan saaneista eli rajumman kausiflunssan tasoa. Puheissa kansalle yllyttää paniikkia. Kausiflunssan kuolleisuus edellistalvena USA:ssa 25% enemmän kuin koronalla nyt.
    b) Israelilainen tiedemies tutki ja julkaisi maita vertaillen, ettei karanteenien tiukkuudella tai karantiinottomalla vapaudella reagoineiden maiden tilastoissa näy mitään eroa koronan leviämisessä. Tartuntatapa on selvä harhaluulo. Karanteenit näkyvät vain työttömyys- ja konkurssitilastoissa sekä pörssikursseissa.
    https://townhall.com/columnists/marinamedvin/2020/04/15/israeli-professor-shows-virus-follows-fixed-pattern-n2566915

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *