Ekokonservatiivi-kampanjasta on kulunut 10-vuotta. Kävimme silloin metsästämässä Päivi Räsäsen kanssa. On aika uudelleen pohtia mitä ekokonservatiivisuus antaa tämän päivän keskusteluun ilmastonmuutoksesta. Konservatiiville luonnonsuojelu on itsestäänselvyys. Ennen kulutusyhteiskuntaa perinteikkäässä elämäntavassa luonto ja ihminen elivät symbioosissa. Kaikki kierrätettiin ja mitään ei jätetty hyödyntämättä. Tällainen kulutusperinne on valtaosin hylätty polymeerien hallitsemassa maailmassa.

Konservatiiviseen elämäntapaan liittyy säästäväisyys. Ostetaan vähän ja kestäviä tuotteita. Ekokonservatiivi tyytyy kohtuulliseen elintasoon, jossa ravinto ja tarvittavat palvelut löytyvät läheltä. Myös perhepolitiikka linkittyy tiiviisti ympäristöteemaan. Perherakenteen pirstoutumisella on vaikutuksensa myös päästöihin. Perheen hajoaminen merkitsee kahden kodin perustamista yhden tilalle, yhden jääkaapin sijaan tarvitaan kaksi, yhden saunan sijaan lämmitetään kahta.

Filosofi Sir Roger Scrutonin mukaan konservatiivin tulee olla huolissaan ympäristöstä, koska se koskettaa kolmea tärkeää asiaa: sukupolvien välistä uskollisuutta, paikallisuuden esiin nostamista ja kodin etsimistä. Edmund Burken mukaan elämme yhteiskunnassa nykyisten elävien, tulevien sukupolvien ja menneiden kumppanuutena. Konservatiiville on erittäin tärkeää asettua asumaan jonnekin, rakentaa koti itselleen ja siirtää se lapsilleen. Kotiympäristön puolustamisessa on kyse ekologisuudesta.

”The love of home, lends itself ­ to the environmental cause” – Roger Scruton

Scrutonin mukaan konservatiivisen ekologisuuden ytimessä on rakkaus luonnon kauneuteen. ”Tuulivoimapuistot tuhoavat kansallismaisemamme”, Scruton jyrisee. Monille ihmisille juuri tuulivoima edustaa globaalia ideologiaa, jonka varjolla tuhotaan paikallinen ympäristö. Siksi monet konservatiivit vierastavat ympäristöliikkeen globalismia ja liberalismia. ”Meille kerrotaan, että globaalit ongelmat vaativat globaalit ratkaisut, mutta samalla menetämme valtion suvereniteetin ja sidomme sopimuksiin kätemme .. mikä tuhoaa kansallisen riippumattomuutemme”. Se johtaa yhteiskuntaan, jossa isoveli-expertti valvoo mitä teemme ja ”se tuhoaa traditionaaliset tapamme tehdä asioita”. Vasemmistoliberaaleilla on taipumus keksiä aina uusia keinoja ja säätää uusia lakeja, joilla valtiososialismia vähitellen hivuutetaan tavallisten ihmisten arkeen. Saako juoda maitoa? Saako syödä lihaa? Vasemmistoliberaalit haluavat lailla kieltää kaiken omalle ideologialleen epämieluisan toiminnan.

Scrutonin ratkaisu ei ole valtiollinen puuttuminen, vaan modernit kustannusmekanismit, joiden avulla saastuttaja maksaa ympäristölle aiheutuneista kustannuksista. Globaalit päästötavoitteet eivät ole ratkaisu, vaan aidon ja oikean kustannuksen etsintä kaikille niille tuotteille, joita ostamme.

Scrutonin konservatiivisromanttisessa ajattelussa on toki aukkoja. Oikeasta kustannuksesta ei varmasti päästä koskaan yhteisymmärrykseen. Hiilivero voisi olla yksi ratkaisu. Yhdestä asiasta olen samaa mieltä. Globaalistien ajama maailmankaupan vapaus tarvitsee ekologiset rajoituksensa. Ainakin verkkokauppojen työntämälle roskalle pitää asettaa oikea hinta. Yksin Kiinasta tulee Suomeen nykyisin noin 15 miljoonaa lähetystä vuodessa. Parilla eurolla, sisältäen postikulut, ostat tuotteita maailman toiselta puolelta. Tätä tuemme verotuksella ja samalla siirrämme omat työpaikkamme maan rajojen ulkopuolelle. Toivottavasti kiinaralli loppuu ja Suomesta aletaan tuottaa enemmän kestäviä tuotteita.

Liberaali ympäristöliike on sotkeutunut myös lukuisiin eri skandaaleihin. Tällaisten kuvamanipulaatioiden jälkeen on helppoa uskoa että muissakin raporteissa liioitellaan vahvasti.

2 kommenttia

  1. Scruton on ihailtava rohkea tyyppi, joka jo nuoruudessaan kantoi ristiä sananvapauden hyväksi ja vaikutti kommunistista Itä-Euroopan maissa. On totta että konservatismista saa hyvin kiinni kun sen määrittelee Scrutonin tapaan lähiympäristössä havaitun kauneuden suojelemisviettinä olisi kyseessä luonto, traditio, kansalliset arvot, uskonnon totuuder tai yleiset totuudet länsimaisessa kulttuurissa kuten yksilönvapaus

  2. Tervettä järkeä jota ei valtamedioista saa lukea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *