Ministerin pitää puhua totta ja erityisesti pääministerin. Onko näin tapahtunut Kaipolan tehtaan tapauksessa? Sen saisi eduskunta tai oikeuskansleri selvittää. Kaipolan tehtaan sulkeminen on katastrofi Jämsälle, Keski-Suomelle ja mutta myös koko Suomelle, mikäli päätös saa jatkoa muista tehtaista. Samaan aikaan UPM:n sanomalehtipaperin valmistus jatkuu Saksassa. Suomen tehtaan sulkeminen ei tapahtunut ilman ennakkovaroitusta.

UPM on varsin isänmaallinen yhtiö. Se on suurin yhteisöveron maksaja viime vuonna yli 200 miljoonan euron veropotilla. UPM käytti 121 miljoonaa euroa tuotekehitykseen, mutta viime vuosina investoinnit ovat kohdistuneet suurelta osin kehittyville markkinoille kuten Uruguayhin.

Mikäli UMP:n toimitusjohtaja Pesosen puheet kilpailukyvyn parantamisesta jo talvella oltaisiin huomioitu kevään kehysriihessä, ehkä joku muu tehdas oltaisiin suljettu Euroopassa. Huhtikuussa Pesonen kertoi A-studiossa, että ” Viimeisen 10 vuoden aikana Suomeen on investoitu vain yhtenä vuonna edemmän kuin poistojen määrän”. Pesonen patisti hallitusta parantamaan yritysten toimintaympäristöä. UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos varoitti tehtaiden sulkemisista jo tammikuussa. Nalle sanoi tuolloin ennen koronaa, että “Jos hyväksymme ay-liikkeen vaatimukset, täältä lähtee työpaikkoja ja niitä lähtee paljon”. Wahlroos kertoi että ”Suomeen ei synny investointeja, jollei Suomi puolusta kilpailukykyään”. Wahlroosin kohtalokkaista sanoista on nyt yli puoli vuotta ja päälle iskenyt koronakriisi.

Mitä hallitus on tehnyt näiden sanojen jälkeen? Hallitus on tietoisesti siirtänyt ikäviä työllisyystoimia eteenpäin, milloin mistäkin syystä. On perustettu toimikuntia ja työryhmiä sen sijaan että olisi laitettu toimeen VM:n virkamiehistön virkatyönään tekemiä ehdotuksia tai muita ehdotuksia, joilla Suomen kilpailukyvystä pidettäisiin kiinni. On selvää, että UPM varoitti sekä patisti työllisyys ja kilpailukykytoimiin hyvissä ajoin.

No miten pääministeri reagoi Kaipolan tehtaan lakkautukseen. Kaipola olisi kaatunut pääministerin henkilökohtaiseksi tappioksi, mikäli hän ei olisi hyökännyt UPM:n johtoa vastaan. Metsäteollisuus ylipäätään ei julkaise tehdaskohtaisia kannattavuuslaskelmia, niin tähän kohtaan on helppo tarttua ja levittää harhauttavaa tietoa ja vaihtoehtoista faktaa kansan pariin. Näin katse saatiin pois itse asiasta. Kaipolassa kysely oli Suomen kustannuskilpailukyvyn heikkenemisestä suhteessa kilpailijamaihin. Tästä vastuussa on Suomen hallitus. Marin sen sijaan pesi kätensä aiheesta ja syytti omistajia ahneudesta.

“Jos olisi saanut itse päättää, tehdas vielä tulevaisuudessakin pyörisi.”

”Kuten sanoin, Kaipolan tehdas on ollut kannattava. UPM on myös nostanut osinkoja viime vuosina reippaasti ja tietenkin ihmisten näkökulmasta herättää kysymyksiä se, että mikä riittää.”

UPM:n päässä tuo Marinin kannattavuuslaskelma on kiistetty hyvin suoraan. Perataan vielä läpi se mitä UPM on sanonut Kaipolan kannattavuudesta. UPM:n johtaja Pesonen löi faktat pöytään.

”Graafisia papereita ohjataan UPM:ssä kokonaisuutena. Niin kuin olemme nähneet viimeisen neljänneksen luvuista, koko graafisten papereiden, paino- ja kirjoituspapereiden, tulos oli jo tappiolla .. Siitä voi tietysti vetää johtopäätöksen, että liiketoiminta ei ole kannattavaa eivätkä tehtaat ole kannattavia.”

Eli koko liiketoimintasektori oli kannattamatonta. Loistaako Kaipolan tehdas tässä segmentissä sitten edukseen suhteessa saksalaisiin tehtaisiin?

”Kaipolan mahdollinen sulkeminen on paikallisesti musertavaa. Olemme harkinneet tarkkaan, miltä liiketoiminta näyttää tulevaisuudessa, miten maailmantalous kehittyy, miten media-ala ja mainostaminen painetussa mediassa kehittyy. Tulevaisuus ei näytä hyvältä. Lisäksi Kaipolan kustannuskilpailukyky on UPM:n tehtaiden joukossa heikoin”, Pesonen totesi.

Viime lauantaina 5.9. aiheeseen palattiin Talouselämän-lehden haastattelussa.

”Itse heräsin siihen, että Kaipolassa tehdään erittäin hyvää työtä, mutta se herätti miettimään, että se koko UPM:n sisäisessä systeemissä ajautui kilpailukyvyttömäksi … Kaipolan tehtaalla on erittäin huono kilpailukyky myös tulevaisuudessa”, Pesonen totesi.

Koko liiketoiminta tällä alalla ei ole kannattavaa, ja lisäksi ei kannattavan liiketoiminnan sisällä Kaipolan kustannuskilpailukyky on UPM:n tehtaiden joukossa heikoin. Tähän viime lauantaina Pesonen lisäsi että tehdas ajautui kilpailukyvyttömäksi Suomessa ja tulevaisuus näyttää heikolta. Tästä ei voi vetää muuta johtopäätöstä kuin, että Sanna Marin kertoi vaihtoehtoisia faktoja. Aika helpolla hän on tästä päässyt. Se kuvastaa aikaamme. Vasemmistolaisethan käyttävät Trumpia esimerkkinä henkilönä, jossa valtion johtaja saa ladella mitä vaan joutumatta siitä erityiseen vastuuseen.

Onko tätä puheenvuoroa käytetty eduskunnassa, jossa pitää puhua totta? No ei mutta aivan riittävän monessa valtakunnan uutislähetyksessä ja keskusteluohjelmassa. Onhan vakavaa, jos pääministeri saa puhua mitä sattuu muualla kuin aitiossa. Olisi syytä saada tehtaan kannattavuuslaskelma, jos sellainen on Marinille tarjottu tiskin alta, ja verrata uudelleen siihen mitä Pesonen sanoi tehtaan kannattavuudesta. Tämä ehkä voidaan saada jos joku tekee kantelun aiheesta.

3 kommenttia

 1. Niinpä, lisäksi sijoittajan näkökulmasta osakkeet ovat ainoastaan yksi omaisuuslaji jonka tuottoa verrataan muihin omaisuuslajeihin, globaalisti siis. Eli, jos Suomalaiset osakkeet tuottavat vähemmän kuin vaikkapa Australiainen viljelymaa… ei ole vaikeata miettiä kumpaan omaisuuslajiin sijoitukset painottuvat. Itseisarvo hommassa on tuotto, ei se mistä tai miten sitä saadaan, se ei vaan kiinnosta.

 2. Kenen taskussa on jonkun hallituksen rokoteuskonnon julistajan ja olemassa olevan halvan koronan ja muiden flunssien tehokkaan yleislääkkeen HCQ pimittäjän lupaamat sadat miljoonat tarpeettoman rokotteen kehittämiseen?
  Luulikohan meidän verovaroja omikseen?

  Juuri muuten koronarokotteen koekaniini sairastui selkäytimen tulehdukseen.

  https://prepareforchange.net/2020/09/21/astrazeneca-vaccine-volunteer-developed-spinal-inflammation-rare-neurological-condition-after-two-doses-report/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=astrazeneca-vaccine-volunteer-developed-spinal-inflammation-rare-neurological-condition-after-two-doses-report

 3. Vodafonen ex johtaja: 5G säteily aiheuttaa solumyrkytyksen, jota luullaan ja testataan koronaksi.

  Japanissa valmiiksi rakennetun tiheän (=kalliin) 5G verkon avaus kiellettiin, kun ihmiset sairastuivat terveysvaikutusten testissä. Suomessa terveysvaikutuksia ei tarvinnut testata ollenkaan, kuka mahtaa olla vastuuhenkilö?

  https://www.bitchute.com/video/YH9ESCvOfSAX/ (5G AND CORONAVIRUS EXPOSED BY EX VODAFONE BOSS)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *