Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kantoi suoraselkäisesti poliittisen vastuun kabinettinsa kapellimestarin poliittisen erityisavustaja Kari Jääskeläisen tekemistä virheistä, ja erosi Valtiovarainministerin tehtävästä.

Onko Valtioneuvostossa nyt kaikki hyvin?

Ei ulkoministeri Pekka Haaviston tapausta ole haudattu. Se on tutkinnassa. Palautetaanpa mieliin, mistä on kysymys.

MTV 3 uutisoi 9.12.2019 “Ulkoministeriö on lähettänyt henkilökunnalleen laajamittaisen tiedotteen, joka liittyy kohuun ulkoministeri Pekka Haaviston (vihreät) ympärillä, jonka väitetään laittomasti painostaneen ulkoministeriön virkamiestä liittyen suomalaislasten palauttamiseen Al-Holin leiriltä Suomeen.Väitteitä tehtävän laittomuudesta ei voida tukea.”
Lisäksi tiedotteessa on valitettu sisäisen tiedon vuotamisesta julkisuuteen. Tiedotteen oli allekirjoittanut alivaltiosihteeri Pekka Puustinen.

Oliko alivaltiosihteerillä valtaoikeus antaa koko ulkoministeriön henkilöstöä koskeva paimenkirje, juuri kun esille oli tullut tapaus, että Ulkoministeriön virkamies oli siirretty pois tehtävänmääräyksen mukaisesta tehtävästä? Tiedotteessa viitattu virkamies oli konsulipäällikkö Pasi Tuominen.

Ulkoministeriön nettisivuilta on helppo tarkistaa, että ulkoasiainneuvos Pasi Tuominen on määrätty ulkoministeriön konsulipäällikön tehtävään edelleen määräajaksi 1.9.2019-31.8.2022. Tuo on voimassa oleva tehtävään määräys. Konsulipäällikkö astui 6.12 HS uutisissa julkisuuteen, kun hänet oli yllättävästi siirretty pois tehtävistään. Tämä yllättävä siirto kuohutti ulkoministeriön henkilökuntaa. Tätäkö alivaltiosihteeri yritti suitsia pois?

Pasi Tuominen kertoi, että siirtoa koskevassa päätöksessä ei ole ollut esittelijää, eikä siinä kerrota, mikä on ministerin toimivalta virkamieslaista poikkeavaan menettelyyn. Päätöksessä ei ole myöskään kerrottu, millä perusteella ministeri voi ottaa osia pois lakisääteisen virkamiehen tehtävästä, jonka tehtävät on yksilöity tarkasti työjärjestyksestä.

Kaikissa virkamiehiä koskevissa tehtävään määräyksissä tulee olla esittelijä, joka vastaa, että esiteltävä päätösehdotus on lainmukainen.

Jos virkamiehen tehtäviä muutetaan, on se tehtävä perustus-, yhteistoiminta-, virkamies- ja hallintolain mukaisesti. Kun konsulipäällikön edellinen tehtävään määräys alkoi 1.9.2019, täytyy kyseessä olevan menettelyn olla todella poikkeuksellinen. Esittelyssä olisi tullut olla lainmukaiset perustelut, jos poiketaan tavanomaisesta käytännöstä ja voimassa olevasta määräyksestä.
Tuomisen tehtävästä toiseen siirron ulkoministeri Haavisto vahvisti itse, kun kertoi 4.12.2019 Ylen A-studiossa jutelleensa konsulipäällikön kanssa 1,5 tuntia, pyytäneensä anteeksi ja sanoneensa, että tämä voi palata takaisin tehtäväänsä.

Tehtävään määräyksestä tehty esittely on laiton silloinkin, kun määräyksessä ei näy aikaa, milloin asiasta on käyty YT-neuvottelut. Asiassa on vedottu salattavuuteen. Jos ministeri salaa asioita ilman juridisia perusteluja, tulee siitä raskauttava peruste laittomuudelle.  Nuo edellä mainitut olisi tullut toteuttaa säännönmukaisessa esittelyjärjestyksessä ja – järjestelmässä. Uuden tehtävään määräyksen saaneesta olisi tullut ilmoittaa diaarinumerot Pasi Tuomisen tehtävään määräyksessä. Itse nimi ja tehtävät ovat yksilöityjä tuossa mahdollisessa ”salaisessa määräyksessä”.

Tiedetään julkisuudesta, että ulkoministeri Haavisto on ministeriössä kertonut, että kuka tahansa voidaan siirtää tehtävästä toiseen, ja tämä asia on normaalia ulkoministeriön tehtäväkiertoa. Se voisi olla totta, jos kaikki edellä kertomani olisi toteutettu. Ministeri johtaa ministeriötä omavaltaisesti, jos edellä kertomistani asioita yksikin puuttuu. Ilman esittelijää ja ilman perusteluja tapahtunutta tehtävään määräystä ei voida julistaa edes salaiseksi. Se kun on mitätön. Muotoseikkojen eräs tehtävä on vahvistaa toimimista laillisesti eri ministeriöissä virkamieslain mukaisesti.

Sanna Marinilla (Sdp) on hallintotieteiden maisterin pätevyys, joten ihmetyttää, ettei hallituksessa tehty ulkoministerin vaihtamista toiseen henkilöön jo silloin, kun Antti Rinteen hallitus erosi.

Näyttää käyvän niin, että perustuslakivaliokunnan tekemien selvittelyjen jälkeen asiaa puidaan piakkoin perustuslaissa mainittuna ministerivastuu-asiana. Haaviston tapauksessa on julkisuudessa uutisoidun mukaan ministerin omavaltaista menettelyä tapahtunut ainakin edellä mainitsemieni neljän lain osalta. Uutiset ei paljon voi totuudesta heittää, koska Ulkoministeriön virallisesta esittelyjärjestelmästä ei löydy konsulipäällikkö Pasi Tuomiselle annettua uutta tehtävään määräystä.

Kukaan ministeri ei voi alkaa toteuttamaan ominpäin ihannoimiaan asioita. Parlamentarismin periaatteen mukaisesti jokaisen ministerin tulee nauttia eduskunnan luottamusta. Siihen ei riitä mandaatti vain samantapaisesti ajattelevilta. Al holin leiriltä kun on alettu kotiuttamaan Suomen linjaaman päätöksen ”pelastetaan lapset” lisäksi myös ISIS-äitejäkin, joita SUPO ja Tasavallan Presidentti pitävät turvallisuusuhkana.

Rauno Taskinen

5 kommenttia

 1. Konsultit ovat etukäteen maksettuja sijaissyyllisiä. Ensin tietysti viitataan nimettömiin asiantuntijoihin tai asiantuntijalausuntoon. Jos se ei mene läpi, niin konsultti aloittaa työnsä olemalla sijaissyyllinen palkkaajansa tekemään huonoon päätökseen.

 2. Barcelona 27-28.11.1995 laadittiin Euroopan maiden veronmaksajille suuri ja toistuva lasku – “Barcelona Declaration”. Ömia joutilaita ja köyhiä massojaan pelkäävät ÖljyHeikit LUPASIVAT MAKSAA LAHJUKSIA jos mamuputki Eurooppaan avataan. Lahjukset kelpasivat. Omien maidensa ja maanosansa pettureina vastuun ottaneet osallistujat on listalla:
  http://www.cvce.eu/obj/barcelona_declaration_27_and_28_november_1995-en-0beb3332-0bba-4d00-bd07-
  46d8f758d897.html
  Kaipa lupa tuli myös kotimaan päästä.
  Yksityiskohdat kokouksesta voi valottaa:
  Finland, represented by Mrs Tarja HALONEN, Minister for Foreign Affairs

  1. Maanäijänä Barcelonan mamu-kutsuntojen alkaessa lahjuksilla 1995 oli se meijän Mara. Allianssin ulkomaisten sotilastiedustelulähteiden mukaan Mara on/oli YK:sta yhtä eliitin maailmanhallitusta puuhaavien kärkikaartissa, ei kovin isänmaallista sekään, jos nämä salaliittoteoriat ja niitä tukevat vuotaneet dokumentit pitävät paikkansa. Loogisesti se sopisi palapeliin hyvin ja seuraavana pressana aloitti meijän Tarja, mikä edelleen sopisi palapeliin hyvin.

 3. Vihaatko, inhoatko Trumppia? Tietysti
  Protestoitko Antifan tai Black Lives Matter (BLM) mukana? Tietysti, tunnekuohuusi pakahtuen.
  Vaadit USA:n vaalit voittaneen presidentin eroa? Tietysti, tosin et huomaa sitä itse.
  Libyassa myydään “mustia” orjakaupassa tällä minuutilla. Häiritseekö sinua? Ei
  Se orjatori oli auki jo Obaman/Killaryn aikana. Protestoitko silloin? Et
  Kiinassa on nyt satoja tuhansia uskonnosta narahtunutta keskitysleirillä. Protestoitko? Et
  Sudanissa murhattiin lähes 300 000. Häiritsikö se sinua? Ei
  Obama, Killary, Joe Biden pommittivat 7 maata rinnakkain, yli miljoona kuollutta, 56 miljoonaa pakolaista, valheilla aloitetuissa sodissa.
  Protestoitko sitä? Et
  Iranissa hunnun riisuville naisille 30 vuotta vankeutta. Protestoitko sitä? Et
  Vihaatko, inhoatko Trumppia? Tietysti, tosin menisit lukkoon, jos pitäisi perustella syy.
  Trump ei ole aloittanut yhtäkään sotaa, mutta olet täynnä vihaa.
  Mitä teet kun jossakin tapahtuu pahaa just nyt?Katsot muualle, ei kiinnosta.
  Olet valheellinen tai tyhmä.
  https://youtu.be/2u2cYA48Lbw
  (@harbirnain on Instagram)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *