Itsenäisyyspäivää on jälleen vietetty ja Linnan juhlia seuratessa useat jälleen herkistyivät sotaveteraanien kertomuksista. On hienoa, että edes yhtenä päivänä he, jotka ovat suurimman taakan kantaneet, saavat teoistaan tunnustusta. Asialla on kuitenkin myös varjopuolensa. Siksi haluankin kertoa teille tositarinan viime vuonna menehtyneestä Sakarista. 

Sakari asui omassa kodissaan loppuun asti, sitä ahkerasti remontoiden. Sosiaaliviranomainen kävi tarkastamassa ikäihmisen kuntoa ja pian keskustelu kääntyi sotavuosiin. Sakari oli osallistunut Syvärin ja Lapin sotatoimiin ja esittelikin viranomaiselle sotilaspassiaan, joka asian todisti. Viranomainen otti passin mukaansa ja tarkasti tiedot sota-arkistosta. Kantakortti täsmensi sotilaspassin tiedot. Tarkistetuilla kantakorttitiedoilla oli haettu rintamasotilastunnusta, mutta sitä ei oltu enää myönnetty, sillä aikaraja umpeutui 31.12.1994. Sakari ei saanut yhden yhtä rintamalisää, sillä tunnus puuttui. Vanhus oli tähän sanonut ”Minä pärjään omillani, antakoot urhoollisemmille.”

Sakarin ystävää Mattia harmitti, ettei sodassa rintamalla olleelle tunnusta voitu myöntää. Hän tapasi silloisen pääministeri Matti Vanhasen kaksi kertaa. Vanhanen kertoi että asia siirretään sosiaali-ja terveysministeriöön. Sieltä ilmoitettiin että toimikunta on lakkautettu, eikä tunnuksia enää myönnetä. Omaiset eivät ole uskaltaneet käyttää isästään nimitystä “sotaveteraani”. Kun tuo kelakorttiin merkitty rintamatunnusta tarkoittava “R-kirjain” puuttui.

Sodalle ei ollut määräaikaa. Nuorimmat, vain 17-vuotiaina rintamalle määrätyt eivät lähteneet tunnustusten perään. Eduskunta säätää lait ja tekniikka on jo pitkään mahdollistanut rintamasotilastunnukseen oikeutettujen erottelun. Olisiko jo korkea aika korjata epäkohta, vielä kun tunnukseen oikeutettuja tiettävästi on elossa. Tätä vääryyttä ei tekosyin tule ohittaa.

Kiitos Rauno Taskiselle sekä Matti ja Mikko Kokkoselle tärkeän asian esillä pitämisestä. Kiitos myös Sakari Räsäsen omaisille koskettavan kertomuksen välittämisestä.

1 kommentti

  1. Ehdottomasti. Veteraanit ansaitsevat kaiken tarvitsemansa avun ja tuen, sekä oikeutetun kunniansa. Byrokraattisuudella pelaavat maanpetturit eivät ansaitse niistä mitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *