Sisäministeri Maria Ohisalo on julkaissut Twitter tilillään tiedotteen, jonka mukaan hän pyytää poliisilta selvitystä voimankäytöstä viime päivien Turkin Kurdien Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkoston mielenosoituksissa. Vasta elokuussa Vihreiden Ville Niinistö haukkui Twitterissä poliitikkoja, jotka vihapuheoikeuden alla epäilivät lainsäädännön toimivuutta. ” Suomessa luotetaan poliisiin. Poliitikkojen ei pidä sitä sotkea”, linjasi Ville Niinistö.

Nyt eduskuntapuolue Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Ohisalo kyseenalaistaa itse poliisin toiminnan julkisella selvityspyynnöllä. Selvityspyyntö kohdistuu vieläpä poliisiin normaaliin kenttätoimintaan mielenosoituksen yhteydessä.

Poliisilla on velvollisuus reagoida havaitsemaansa turvallisuusriskeihin ja sitä varten se käyttää mahdollisimman lieviä voimakeinoja. Kuitenkin, jos mielenosoittajat vastustavat viranomaisten määräyksiä, poliisi joutuu panemaan ne toimeen itse. Ei ole kohtuutonta, että poliisi pysäyttää auton ja jopa rikkoo ikkunan, jos sisällä olevat eivät suostu avaamaan autoa eikä sammuttamaan sen moottoria.

Samoin, jos mielenosoittajat käyttäytyvät väkivaltaisesti, poliisin on reagoitava siihen, esim. niin kuin lauantaina käyttämällä etälamautinta häiriköivän mielenosoittajan pysäyttämiseksi. Tietysti katupartio voi tehdä arviointivirheitä ja välillä voimankäyttö on sopimatonta tai liian kovaa. Mutta ellei kyseessä ole erityisen selkeä ylilyönti, näitä tapahtumia täytyy selvittää poliisin, sisäministeriön ja tarvittaessa lakimiesten sisäisissä selvityksissä.

Ministeri, joka arvostelee poliisin normaalia toimintaa oman pehmeän imagon edistämiseksi on loppupelissä turvallisuusriski meille muille. Se ei auta ketään, jos kadulla poliisi joutuu pelkäämään voiko hän tehdä työnsä niin kuin kuuluu, vai joutuuko hän sen jälkeen syntipukiksi poliittisten irtopisteiden keräämisen takia. Sisäisten selvitysten tekeminen voi olla järkevää toiminnan kehittämiseksi, mutta sisäministerin tulisi kyllä ymmärtää, että niitä ei tehdä Twitterissä, vaan sisäisillä kehityskeskusteluilla. Jälleen kerran Ohisalo osoittaa, ettei ole tehtävänsä tasolla.

Kuva: www.poliisi.fi, Vuoden Poliisi, kuvannut Katja Almgren.

3 kommenttia

 1. Olen samaa mieltä. Ei mitään twittertouhua. Vaan viisaasti keskinäisen luottamuksen ilmapiirissä osallisten kesken. Ei julkisesti, sillä se nousee pikemmin ministeriä vastaan.

 2. Bolsevikit ihannoivat, luovat ja rakentavat kaikin keinoin anarkiaa ja laittomuutta joka todellisuudessa koituu ensimmäisenä heidän omaksi nälkäkuolemakseen kun yhteiskunnan talous, tukirakenteet ja pilarit sortuvat.
  Kaipa se on sitä luonnollista poistumaa ja omaa lääkettä hölmöläisille.

 3. Hyvä kirjoitus Jyri.
  Meidän yhteiskuntamme yhtenä peruspilarina on turvallisuus.
  Nyt järjestäjän edustajat ovat etukäteen ilmoittaneet ennen mielenosoituksen alkua, että he väkisin vastustavat.

  On huolestuttava piirre, että poliisin toimintaa pidetään “provokatiivisena” kun yleisön sekä mielenosoittajien itsensä turvallisuuden turvaamiselsi he joutuivat rikkomaan väkisin kulkueen keulaan tuodun auton ikkunan, jotta saivat auton avaimet käsiinsä ja auton pysäytettyä. Jos tällaisessa tilanteessa vastustavaa henkilöä vastaan käyttää etälamautinta, se on täysin poliisin toimintaohjeen mukaista.

  Onko poliisin vastustamisesta tulossa mielenosoitusoikeus?

  Mielenosoitukseenkin anotaan lupa ja ilmoitetaan reitti ja suunniteltu toiminta.
  Poliisi valvoo, että turvallisuus säilyy. Uutisoidun perusteella tilanne oli karata lapasista. Onneksi Suomella on ammattitaitoinen poliisikunta.

  Tviitillä johtava ministeri Ohisalo puolueen johtajana aiheuttaa hämnennystä ministeriönsä alaisuudessa toimivassa poliisissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *