Kojamo (entinen VVO) listautui vuoden 2018 kesäkuussa pörssiin. Demareiden vaalivoiton jälkeen pörssiralli on ollut huima. Osake on kallistunut ensimmäisestä pörssipäivästään 75 prosenttia. Vastaavana aikana Helsingin pörssin yleisindeksi on mennyt 11 prosenttia miinukselle. Kauppalehti kirjoitti viime toukokuussa, että Kojamo on maksanut viiden vuoden aikana 243 miljoonan euron osingot, josta yli 130 miljoonaa euroa meni ammattiliitoille. Nyt pörssiosakkeen voittoihin pääsevät käsiksi kansainväliset sijoittajat, joille osaketta on tyrkytetty.

Kansainväliset sijoittajat ovat iskeneet silmänsä osakkeeseen, Kauppalehden analyytikkojen mukaan koska, demarivetoinen hallitus on Kojamon liiketoiminnan kannalta pelkkää plussaa. Se ei todennäköisesti koske asumistukijärjestelmään. Asumistukien määrää voidaan jopa nostaa. Viime vuonna asumistukia maksettiin 2,1 miljardia. Kelan tilastoista nähdään, että vuonna 2016 Kojamo sai toiseksi eniten suoria asumistukimaksuja, 26 miljoonaa euroa. 

Jotain kertoo bisneksen helppoudesta se, että Suomen suurin kiinteistösijoittaja teki 358,8 miljoonan euron liikevaihdolla 277,3 miljoonan euron tuloksen ennen veroja. Ay-liitot ja eläkeyhtiöt saavat osinkonsa puhtaana käteen. Ay-liitot saavat osingot puhtaana käteen, koska ovat “yleishyödyllisiä” yhteisöjä.

Asumistuki nousee vuosittain, koska yleisen asumistuen enimmäisasumismenoja tarkistetaan elinkustannusindeksin mukaan. Eli Kojamo saa automaattisesti joka vuosi lisää rahaa kassaan, vaikka tukeen ei tehtäisi mitään muita korotuksia. Aika mielekäs sijoituskohde miinuskoron aikana.

Ennen listautumista Kojamo palkkasi kaksi amerikkalaista investointipankkia, Goldman Sachsin ja JPMorgan Chasen, myymään yhtiötä kansainvälisille sijoittajille. Kojamon hallituksen demarijohdon myyntipuhe on nähtävästi onnistunut vakuuttamaan Wall streetin pääomapiirit. Voi olla että amerikkalaisiin Suomen asumistukijärjestelmä yhdistettynä demareiden johtamaan hallitukseen on tuntunut aivan käsittämättömältä rahasammolta, että osaketta on ostettu aivan hirveässä huumassa. Se näkyy yhtiön arvonnousuna.

Teollisuusliiton ja Kojamon hallituksen puheenjohtaja Riku Aalto kuittasi myös melkoisen Ay-demarimaiset tulot Kojamon luottamustehtävästä. Yhtiö päätti ylimääräisessä yhtiökokouksessa, että hallituksen puheenjohtajan Aallon vuosipalkkiota nostetaan 130,1 prosenttia 60 000 euroon. Siinä moni asumistuella elävä voi miettiä, minne vuokrarahat menevät.

Asumistuessa ei ole varallisuusrajoja. Joten hyvävarainen kansalainen voi nostaa Kelan tukia, vaikka omistaisi maat ja mannut. Ainoastaan pääomatulot ja palkkatulot lasketaan. Näin ei ole muualla pohjolassa. Ruotsissa on varsin tiukat varallisuussäännöt asumistuessa. Sijoittajan kannalta on odotettavaa että demarivetoinen hallitus jopa lisää asumistukia, mikä valuu suoraan osinkoina hänen taskuihinsa. Kojamon osinkoennuste on 0,34 € osakkeelta.

Kojamo kertoi elokuussa, että vuoden ensimmäisellä puoliskolla Kojamon nettovuokratuotto kasvoi 7,4 prosenttia. Yhtiö piti näkymiään varsin hyvinä. Kaupungistuminen kiihdyttää asuntojen kysyntää, mikä nostaa hintoja. Toimitusjohtaja Nieminen uskoo yhä useamman päätyvän vuokralle, koska rahaa ei ole omistusasuntoon.

Asumistukijärjestelmä tulisi remontoida. Hallitus pitää yllä asumistukijärjestelmää, joka taas pitää yllä Kojamon liiketoimintaa. Hyödyn korjaavat ammattiliitot osinkoina ja kansainväliset sijoittajat yhtiön arvonnousuna. Tämä taas nostaa asumisen kustannuksia ja hintatasoa. Sijoittajan näkökulmasta Kojamolla voi saada satumaiset tuotot tilanteessa, jossa pankkitilillä maksetaan jopa miinuskorkoista rahaa. Vaikka pörssikurssi on jo noussut 75 prosenttia analyytikot arvioivat osakkeen olevan edelleen ostamisen arvoinen. Se kertoo siitä, että järjestelmässä on jotain varsin paljon vialla.

7 kommenttia

 1. Minäkin luulin, kun en ymmärtänyt, asuessani VVO:n vuokra-asunnossa 15 vuotta. Kun ymmärsin “pelin hengen” – lähdin pois

 2. Tuskin ay liike on ainoa joka tekee tätä samaa.

  Arvaapa ett taitaa olla aika monta muutakin yritystä/liikettä jotka hyötyvät asumistuista jopa kaupunkien omat vuokra-asunnot hyötyvät.

  Mutta on aika jännä ettei edellinen tai sitä edellinen haliitus/eduskunta muuttanut asumistuen määrtymiskriteereitä?

  On aina helppo osoittaa sormella ay ja demareita – unhotaen että samasta järjestelmästä höytyy myös oikeistolaiset tavalla tai toisella.

  Onkohan se vain niin että oikestopuolelle hyötyminen on sallittua mutta vasemmisto puolella ei – jos tuomitaan jotain pitää tuomita molemmat samasta “rikoksesta” ei vain toista.

  Kumpi on sitten suurempi syyllinen?
  Se joka käytää hyväksi? Vai se jolla on valta muuttaa tilannetta mutta ei tee asialle mitään?

 3. Asumistukijärjestelmän arvostelijoilta olis mukava kuulla välillä rakentavia parannusehdotuksiakin, mutta, mutta, niitä vain ei kuulu.ö

  1. Rakentava parannusehdotus on lopettaa asumistuet asteittaisesti kokonaan. Asuminen siirtyy silloin sinne, missä ihmiset kykenevät ansioillaan ja muilla tulonsiirroillaan kustantamaan asumisena. En jää kaipaamaan keskustoihin tukieuroin asutettuja toimettomia, enemmän suomalaisia kuin mamujakaan.

  2. Kaikki tulonsiirrot ml. asumistuki pitäisi poistaa. Yksinkertaista.

 4. Ero muihin bisneksen tekijöihin on se, että ammattiliitot eivät maksa tuloistaan veroja!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *