Tänään on supertiistai Yhdysvalloissa. 14 osavaltiossa pidetään esivaalit. Tänään siis valitaan noin kolmannes kaikista demokraattien delegaateista. Yhteensä niitä on melkein 4000, joista 155 on jo valittu ja tänään valitaan 1344.

Supertiistain ratkaisevin osavaltio on Kalifornia, josta valitaan 415 valitsijamiestä, yli 10 prosenttia delegaateista. Tulokset tulevat joskus klo 20.00 paikallista aikaa, eli huomenna aamukuudelta Suomen aikaa.

Kisassa ovat mukana Bernie Sanders, Joe Bidenin, Michael Bloomberg, Elizabeth Warren ja Tulsi Gabbard. Jälkimmäiset ovat todennäköisesti pois pelistä, mikä voi olla ongelmallista demokraattien kannalta sillä puolue on yrittänyt vahvasti profiloitua feminismin äänitorvena ja niiden diskurssi on keskittynyt viimeisen kauden aikana identiteettipolitiikkaan.

Puolueen ehdokaslista todennäköisesti rajoittuu kolmeen mieheen, jotka ovat politiikan konkareita. Tämä on monilta osin harmittava, sillä nuori Tulsi Gabbard olisi ollut varteenotettava vaihtoehto ja raikas muutos Yhdysvaltojen politiikassa. Lisäksi hänen suosionsa ylittää puolueen rajat, joten hänellä on teoriassa mahdollisuuksia toimia sillanrakentajana pahasti jakaantuneessa maassa.

Bernie Sanders on ollut vahvasti esillä, ja sen näkyvyys sekä perinteessä että sosiaalisessa mediassa on huomattava. Hän on pyrkinyt profiloitumaan pohjoismaiseksi sosiaalidemokraatiksi, ottaen etäisyyttä hänen aiemmasta sosialistisesta linjastaan. Sandersin korkea ikä, 78 vuotta, tuskin lienee ongelma, kun oman puolueen todennäköisemmät vastustajat ovat molemmat 77-vuotiaita. Presidentti Trump ei myöskään ole paljon nuorempi, sillä hän täyttää ensi kesänä 74 vuotta. Sandersin takana on 60 delegaattia niistä 155 valituista tähän mennessä.

Biden lienee todennäköisin vaihtoehto Sandersille. Hän toimi Obaman varapresidenttinä. Verrattuna Sandersiin, Biden edustaa keskustalaisempaa linjaa. Kuitenkin hänestä yleisesti pidetään vähemmän, myös oikeiston riveissä. Samoin kuin Hillary Clintonin kohdalla, häntä pidetään vahvasti establishmentin edustajana. Lisäksi hänen terveystilanteensa on monien mielestä epävakaa. Bidenin tapa kohdella ja kosketella nuoria tyttöjä on herättänyt myös paljon keskusteluja, vaikka häntä ei syytetä suoraan mistään rikoksesta. Bidenin todennäköisyys tulla vallituksi on suhteellisen pieni, sillä hänen valintansa johtaisi hyvin samanlaiseen tilanteeseen kuin vuonna 2016.

Michael Bloomberg on mielenkiintoinen tapaus. Hän on Forbesin listalla maailman 9. rikkain ihminen, yli 55 miljardin dollarin omaisuudella. Mikä vastaa Suomen valtion budjetin kokoa. Hän on hypännyt mukaan kampanjaan vasta nyt, eikä täten vielä ole näyttöä siitä, kuinka hyvin se pärjää osavaltioiden esivaaleissa. Silti hänen rahallinen panoksensa on sen verran iso, että hänellä on paljon mahdollisuuksia nousta ykköseksi kisan aikana. Bloomberg voisi mahdollisesti olla vahva vastustaja Trumpille, ja toisi pelin Trumpin kentälle. Haasteena hänen kohdalla voi silti olla, että arvoliberaalina miljardöörinä hänen voi olla hyvin vaikea saada kannatusta laajasti peruskansasta.

Elizabeth Warren on tähän asti kerännyt vain 8 delegaattia, joten, ellei tilanne muutu tänään hänen ehdokkuutensa päättynee tähän. Hänen tematiikka on keskittynyt vahvasti identiteettipolitiikkaan, mikä lienee hänen vahvin ase näissä esivaaleissa. Saa nähdä, voiko pelkästään sillä nousta demokraattien valtaistuimelle.

Oli miten oli, huomenna aamulla tiedetään kenellä on etumatka kampanjassa. Odotettavissa on, että demokraattien presidenttiehdokas on tämän päivän voittaja tai se, joka jää toiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *