Nordean pääekonomisti Tuuli Koivun arvio jäi mieleeni. “Joidenkin maiden kohdalla summat ovat huikeita ja herää epäilys, miten ihmeessä muutamassa vuodessa rahat voidaan käyttää tehokkaasti. Äärimmäisenä esimerkkinä on Bulgaria, jolle komissio ehdottaa lähes 15 % BKT:sta vastaavaa summaa käytettäväksi muutamassa vuodessa.”

Bulgariassa asuu seitsemän miljoonaa ihmistä. Bulgarian valtionbudjetti on 24 miljardia euroa. Maan bruttokansantuote on 65,13 miljardia dollaria vuodessa. Karkeasti ottaen neljäsosa Suomen vastaavasta. Seitsemän seuraavan vuoden aikana Bulgaria saa EU-tukia 29 miljardia euroa. Siis puolet vuotuisesta bruttokansantuotteesta. Jos suhteutetaan tätä Suomeen, niin meille pitäisi reippaasti yli 100 miljardia euroa seitsemän seuraavan vuoden aikana. Suomen BKT oli vuonna 2018 276,7 miljardia dollaria.

100 miljardia euroa, mitä sillä oikein tehtäisiin Suomessa? Ostaisin kaikilla rahoillani, tai paremminkin ottaisin velkaa pankista niin paljon kuin mahdollista ja laittaisin ne rakennusyhtiöiden ja muiden infraa tekevien osakkeisiin. Syntyisi aivan valtava kupla. Talous menisi sekaisin kuin pahimmassa kehitysmaassa, jossa kaikki taloudellinen toiminta perustuu kehitysyhteistyötukien pumppaamiseen.

Onko hallitus saanut tästä valtaisasta tukipaketista sitten kansan kiitoksen? Bulgariassa on kesäkuusta asti osoitettu mieltä korruptoitunutta hallitusta vastaan. Pääministeri Boiko Borisov näyttäytyy mafiajohtajalta enemmän kuin demokraattisesti valitulta maanjohtajalta. Kansa vaatii EU:ta puuttumaan peliin ja jopa sulkemaan rahahanat. Miljardit eivät mene köyhälle kansalle vaan kaikille mafiayhteiskunnan poliittisista kytköksistä palkkansa saaville hämäräliikemiehille.

Normaalioloissa Bulgarian talous ei kestäisi 30-miljardia tukieuroa. Nyt kun EU:sta pumpattu tuet keskittyvät poliittista valtaa lähellä oleville liikemiehille, niin tarve on loputon. Tällaista me olemme omilla miljardeilla tukemassa. Lisäksi Bulgaria on voinut pitää julkisen sektorinsa EU-varoilla varsin pienellä velkaantumisasteella.

Graaffi julkisen velan määrästä EU-maissa 2019
LÄHDE YLE.

2 kommenttia

  1. Olen käynyt Bulgariassa lukuisia kertoja, eikä maassa näy eikä tunnu mitään intoa oman maansa rakentamiseen kehittämiseen. Kannattavat yritykset ovat ulkomaalaisten liikemiesten esim. turkkilaisten hallussa. Katukuvassa näkyy köyhä kansa ja silloin tällöin vilahtaa jonkun upporikkaan loistoauto, jonka tulojen lähdettä ei ehkä ole viisasta mennä omin nokkineen tonkimaan. Luulen paikallisten haaveilevan vain työstä jossain ulkomailla ilman uskoa oman maansa tulevaisuuteen.

  2. Maailman suurin uutinen Quantum Financial System QFS 1.9.2020 tulee ymmärtääkseni kuittaamaan velat pankkeihin maksetuiksi. USA:ssa velkojen kuittaus tapahtuu kullekin velalliselle koska tahansa noin 6kk sisällä, lähteideni mukaan,
    ja moni on jo sattumalta huomannut että opintolainan, asuntolainan tai verovelan määrä on vain ”itsestään” nollaantunut ilman mitään ilmoitusta tapahtumasta. Yksityisten keskuspankkien ja koron kiskonnan loppu. Ensimmäinen QFS sopimuksen allekirjoittanut maa oli Pohjois-Korea ja viimeinen Libanon.
    Onko kukaan pankissa työskentelevä huomannut mitään muutosta?
    https://youtu.be/jN6gTF2Sum0 (QFS)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *