Helsingin Sanomat uutisoi näyttävästi, että sosiaaliset erot ovat palanneet kouluihin. Professori Roope Uusitalo tarttui aiheeseen ja havaitsi, että uutisointi eriarvoisuuden kasvusta on tutkimushavaintojen valossa ollut ylimitoitettua. Käyriä voidaan venytellä tai tehdä minimaalisia asteikkoeroja asioista, joissa todellisuudessa on erittäin pienet erot.

Lähde HS.fi

Helsingin sanomien graafista saa sen kuvan, että sosioekonomiset erot ovat todellakin räjähtäneet, mikäli ei katso vasemmalla pystyakselilla olevaa minimaalisen pientä asteikkoa. Kuvio on otettu kansainvälisestä taulukosta, jossa on listattu sosioekonomisten erojen trendit 24 eri maassa.

Professori Roope Uusitalon graafi, josta Helsingin Sanomien graafi oli otettu.

Tutkimalla muiden maiden käyriä havaitsee, että Suomi kyllä erottuu joukosta. Professori Uusitalo kertoo, että Suomi erottuu joukosta, mutta ei sen vuoksi että erojen kasvu olisi ollut voimakasta vaan koska osaamiserojen kasvu Suomessa näyttää olleen verrokkimaita pienempi. Artikkelissa Suomi listataankin esimerkkinä maasta, jossa sosioekonomiset erot eivät ole kasvaneet. Tämän kansainvälisen artikkelin tutkimuksia on käytetty pohjana Helsingin Sanomien uutisessa, jossa eroja kauhistellaan.

Köyhyyttä ja eriarvoisuutta on Suomessa varmasti paljon. Sen poistamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Totuus on se, että kansainvälisessä vertailussa Suomi edelleenkin pitää tasa-arvoisen yhteiskunnan kärkipaikkaa, eikä sitä voi muutoin uutisoida.

Miksi sitten tieteellisiä tutkimustuloksia käytetään väärin? Tuskin Helsingin Sanomat olisi tehnyt uutisen siitä, että olemme edelleen tasa-arvon mallimaa. Liioittelevat ja negatiiviset uutiset hyödyttävät molempia sekä tutkijoita että mediaa. On hyvä että meillä on kriittisesti median tarjontaan suhtautuvia professoreita. Tässä herää kysymys, että missä muualla normaalia lukijaa puijataan samoilla konsteilla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *