Loppiaisena tapahtunut ”Capitolin valtaus” näyttää siirtäneen sosiaalisen median yhtiöt politiikan yläpuolelle. Sen tulisi johtaa seurauksiin lainsäädännössä. Jos yhtiöt ovat vastuussa kaikesta mitä alustalla liikkuu, niin sananvapaudesta päätetään lainsäädännön sijaan jossain konttorissa Kaliforniassa.

Presidentti Donald Trumpin Twitter tilit suljettiin väkivaltaan yllyttämisen vuoksi, mutta monet johtajat, kuten Venezuelan diktaattori Maduro ja Iranin johtaja Ajatollah jatkavat oman propagandansa suoltamista Twitterin kautta. Myös Facebook ja viimeisimpänä Youtube ilmoittivat poistavansa Trumpin viestinnän palvelusta.

Sosiaalisen median yhtiöt ovat toiminnassaan perin valikoivia. Ajatollahin twiitit koronarokotteesta merkittiin epäilyttäviksi, mutta Israelista ei niinkään. Maduro naureskelee USA:n poliittiselle tilanteelle ja pitää kansaansa diktatuurin alla. Twitter antaa hänelle mahdollisuuden, vaikka vaalitarkkailijat ovat todistaneet Zenezuelan vaalit vilpillisiksi. Hallinnon kovissa otteissa on kuollut lukematon määrä ihmisiä. Iranin johtaja Ajatollahin twiitit israelista ja ”zioninsmista” ovat varmasti omiaan kiihdyttämään väkivaltaisuuksia, mutta Twitter ei ole niitä sensuroinut.

Yle uutisoi, että ”lukuisat isot yritykset ovat ilmoittaneet, että ne keskeyttävät kaikki vaalilahjoitukset niille kongressin jäsenille, jotka eivät äänestäneet Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksen vahvistamisen puolesta. Joukossa ovat muun muassa liikepankki Morgan Stanley, hotelliketju Marriott, kemianyhtiö Dow, teleoperaattori AT & T, majoitusta välittävä Airbnb, Coca-Cola, luottokorttiyhtiöt Mastercard ja American Express sekä verkkokauppa Amazon.” Jos Presidentinvaalit kyseenalaistaneilta politiikoilta evätään vaalituet niin miten käy Pelosille? Vuonna 2017 Pelosi kiisti vaalituloksen ja sanoi sitä vilpilliseksi ja vaati konressia töihin demokratian puolustamiseksi. Sulkiko Twitter hänen tilinsä?

Demokraatit ovat myös republikaanien tavoin äänestäneet vaalituloksen kumoamisen puolesta, kun ovat itse hävinneet vaalit. Yhdysvaltojen politiikkaa voimme täältä käsin arvostella, mutta systeemin ymmärtäminen lopulta on aika pinnallista. Maa on jakautunut varsin kovasti kahtia, ja vaalituloksen kiistäminen puolin ja toisin näyttää olevan enemmänkin maan tapa. Voihan sitä tapaa arvostella ja tuomita, mutta tuskin sillä on juurikaan merkitystä.

Greenpeacen kiipeily eduskunnan pylväissä voi näyttää jostain muusta maasta käsin katsottuna jonain vallankaappauksena. Meidän eduskunnan vihreälle siivelle se oli vaan karnevalistinen mielenilmauksen tapa. No sitä ei voi rinnastaa Capitolin tapahtumiin, jossa erittäin valitettavasti menehtyi ihmisiä. Capitolin valtausta on vaikea pitää minään vakavana vallankaappausyrityksenä. Epäilen vahvasti ettei sitä konressissa riehunutta sarvipäätä olisi nimitetty Amerikan johtoon siitä syystä että hän pääsi ottamaan talon sisältä selfiekuvia. Ylipäätään väkivaltainen marssi kansanedustuslaitokseen on tuomittava ja paheksuttava asia tapahtui se sitten missä tahansa. Todelliseen vallankaappaukseen tarvittaisiin Maduron, Putinin tai Lukasenkan turvallisuuskoneistoja tueksi. Mikäli tarkempi tutkimus presidentti Trumpin toiminnasta vaalituloksen kiistämiseksi antaa lisää yksityiskohtia, niin se tietysti voi tarkentaa tilannekuvaa siitä mitä tuolla todella tapahtui.

Tärkeätä olisi koko maailman vakauden ja maailmantalouden kannalta, että vastakkainasettelu lievenisi. Itse pitäisin suotavana, että republikaanit palaisivat sille herrasmieslinjalle, jota Reagan ja Bushit edustivat. Aika vaan ei näytä tulevan maltillista konservatiivista linjaa. Sosiaalisen median yhtiöt taas sotkeutuvat aivan liikaa politiikkaan, jos uskovat kykenevänsä objektiivisesti sensuroimaan vaaleilla valittujen politiikkojen mielipiteitä tai bannaamaan heidän tilinsä.

Kuvassa Nicolas Maduro. Wikipedia.

2 kommenttia

  1. Kaiken sen perusteella, mitä USA:n ei-valtamedian tiedoista voi päätellä, ja useitten tavallisten ihmisten videoista ääntenlaskentatilanteista, aivan käsittämättömistä katkoksista vaalikoneiden toiminnassa jne., sekä useista kymmenistä eri poliitikkojen, myös demokraattien, merkittäviä vaaliepäselvyyksiä koskeneista lausunnoista johtuen kukaan rehellinen ihminen ei voi mielestäni pitää USA:n presidentinvaalin tulosta täysin selvänä ja lopullisena.
    Ymmärtääkseni myös demokraattien saamissa äänimäärissä tapahtui tilastomatemaattisesti edellisiin vaaleihin ja USA:n polittiseen kenttään ja historiaan vaaleihin nähden aivan outoja “hyppyjä”. Kaiken edellisen valtamedia nykyisen agendapolitiikkansa aikana luonnollisesti kiistää, ja sosiaalinen “valtamedia” sensuroi.
    Itse uskon, että totuus ei pala tulessakaan, ja tulemme viellä joskus näkemään nykyisenlaisen valtiokapitalistis-marxilaisen globalismin täydellisen romahduuksen.
    Jumalan siunausta ja varjelusta Suomelle!

  2. Kiintoisaa on sekin, että vaalien jälkeen Suomessa uutisoitiin, että republikaanit haluavat rajoittaa äänioikeutta. Kyseessä oli siis se, että äänestäjän tulisi tunnistautua jollain virallisella henkilötodistuksella äänestämään mennessään. Ilmeisesti Suomessakin on haluttu rajoittaa äänioikeuden käyttämistä samoilla kriteereillä: meillähän vaaditaan kuvallinen henkiötodistus äänesäjiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *