Yleisurheilun MM-kisat Qatarin Dohassa jättivät Suomen ilman mitaleita. Suomi sen sijaan menestyy lajeissa, jotka eivät ole niin suurelle yleisölle tuttuja, mutta juuri näillä lajeilla on suuri merkitys maanpuolustukselle. Nyt uudet aselait haittaavat harrastamista.

Viime elokuussa järjestetyt kivääripracticalin MM-kilpailut Ruotsin Karlskogassa toivat suomalaisille lukuisia mitaleita. Jarkko Laukia laukoi itsensä maailmanmestariksi. Sen lisäksi Suomi saavutti kolme joukkuemestaruutta sekä muita mitaleita. Sain haastatteluun alansa parhaimman, Jarkko Laukian. Hänen mielestään uusi aselaki meni pahasti pieleen.

Maailmanmestari Jarkko Laukia, onnittelut hienosta saavutuksesta, miksi nimenomaan suomalaiset saavat vuodesta toiseen maailman mestaruuksia ammunnassa?

Suomalaiset pärjäävät pitkillä aseilla kuten kiväärillä ja haulikolla hyvin maailmalla, koska meillä on ollut hyvin siihen ammuntaan soveltuvia ratoja. Tämä johtunut laajasta ja aktiivisesta metsästyskulttuurista Suomessa. Suomella on myös ollut lajin alusta lähtien kovatasoisia kivääri / haulikko ampujia, jolloin kansalliset kilpailut ovat olleet riittävän kovatasoisia. Nykyään ampumaratatilanne tilanne on huonontunut, varsinkin haulikkoratojen väheneminen, joka vaikuttaa harrastajien ja metsästäjien ampumataitoon.

Ammunnassa on kaksi erilaista harrastusluokkaa Practical ja SRA. Olet pärjännyt molemmissa luokissa hienosti. Mikä on näiden ero?

Omalta kohdalta suurin ero on, että SRA-kilpailuissa ammutaan usealla asetyypillä samassa kilpailussa ja Practical-kilpailuissa vain yhdellä aseella / kilpailu. Practical on kansainvälisesti iso laji maailmalla ja siinä järjestetään suuria kansainvälisiä kilpailuita. Muuten en itse tee suurta eroa lajien välillä.

Mikä merkitys aktiivisella ammuntaharrastuksella on maanpuolustukselle?

Mielestäni erittäin suuri. Ampumataitoa pitää harjoittaa säännöllisesti, jotta taito pysyy yllä. Suurilukuinen, taitava reservi, joilla on omat aseet kotona, on kenelle tahansa paha vastustaja. Myös maanpuolustus motivaatiolle on tärkeää, että reserviläiset voivat harjoitella omatoimisesti.

Mitkä asiat tällä hetkellä ovat harjoittelun esteenä?

Monilla alueilla ampumaratatilanne on kriittinen. Henkilökohtaisesti taloudellinen tilanne rajoittaa omaa harjoittelua.

Voittajan ase. Nordic Components NC-15. Tätä valmistaa amerikkalainen, mutta suomalaisomistuksessa oleva asetehdas.

Onko uusi aselaki vaikeuttanut harrastamista?

Kyllä on. Eniten se on vaikuttanut uusiin harrastajiin. Aselakimuutos tehtiin hätäisesti vailla täyttä ymmärrystä vaikutuksista. Nyt kun uusi aselaki on ollut voimassa 4 kuukautta, edes viranomaiset eivät vielä tiedä miten uutta lakia pitäisi tulkita. Tämäkin aiheuttaa epävarmuutta ja hankaluuksia harrastajille, kun harrastaja voi tietämättään rikkoa lakia, vaikka kuinka yrittäisi noudattaa sitä.

Miten aloittaa ammunta, jos ei ole armeijan jälkeen harrastanut?

Itsekkin löysin ampumaharrastuksen vasta n.20 vuotta armeijan jälkeen, kun työkaveriksi tuli reserviläistoiminnassa mukana ollut henkilö. Jos ei tunne ketään, joka harrastaa lajia, niin kysyisin SRA-toimikunnalta tai Practical-jaostolta lähimmän lajia harrastavan seuran yhteystiedot ja sitä kautta lähtisin mukaan toimintaan. Yleensä kaikkiin seuroihin uudet harrastajat ovat tervetulleita ja seuroilta löytyy kalustoa, joilla pääsee kerryttämään harrastuskertoja ja aseenkäsittelytaitoja ennen oman kaluston hankintaa.

Kun aloittaa harrastuksen, niin omaa kivääriä joutuu odottamaan vuoden ja pistoolia jopa kaksi vuotta. Turvallisuus on tärkeää, ettei aseet päädy rikollisten käsiin, mutta ovatko nämä määräajat liioittelua?

Mielestäni on. Lainsäätäjä näkee reserviläisaseet vaarallisempana uhkana yhteiskunnalle, kuin metsästysaseet, joilla tällaisia odotusaikoja ei ole. Jokainen ampuma-ase on vaarallinen väärissä käsissä riippumatta lippaan pituudesta. Rikolliset hankkivat aseensa joka tapauksessa laittomasti ja nämäkin lakien kiristykset kohdistuvat vain lainkuuliaisiin kansalaisiin.

Minkälaisia uhkia näet ampumaharrastuksen tulevaisuudelle?

Uusi aselaki meni pahasti pieleen ja nyt kaavailtu lyijykielto huonontaisi tilannetta entisestään. Ampumaradat ovat olleet silmätikkuna jo pitkään, viimeisenä kohteena oli aseet ja seuraavaksi näyttäisi olevan patruunat. Ampumaharrastus on ollut ajojahdin kohteena jo vuosia ja moni muukin Suomalainen perinne ja elämäntapa on saanut maistaa samaa kohtelua. Toivottavasti Suomessa tulevaisuudessakin voi harrastaa ampumaurheilua ja metsästystä.

Asevalmistajia on paljon. Myös Daniel Defence kiväärit ovat SRA-harrastajien suosiossa.

Jutun kuvat Jarkko Laukia.

9 kommenttia

 1. Aijempina vuosina ainakin rangaistiin metsästäjiä jos joku rikollinen, ilman minkäänlaisia lupia (pimeillä aseilla teki jonkun rikoksen) Sama juttu oli varmaan ampuma urheiliollakin.

 2. Tiedän piilosuunnitelman, joka vuotanut ulos jo kauan sitten. Yritttävät samaa ympäri maailmaa ja onnistuvatkin enimmäkseen ihmisten hyväuskoisuuden, sokean luottamuksen ansiosta – älkää nyt olko tyhmiä, koska nyt vaara on suuri ja todellinen. Taustalla sekä ylimmän eliitin pelko suunnitelmastaan “alaluokan” aseiden vuoksi, että heidän pirullinen NWO suunnitelmansa. Jenkeissä demarit ajavat yksityisaseiden takavarikointia (demariJohto ajaa globaalia kommunismia muille) ja kannattajamassat ei tajua vaikka heitä viedään kuin pässiä narusta. Briteissä vietiin aseet ja nyt veitset heiluvat uhkaamatta eliittiä. Australiassakin vietiin kait jo aseet(?) – en ole seurannut. Hyväntekeväisyyden Valepuvussa pitkään elänyt “Yhdeksi maaksi Yhdistyneiden Kansakuntien”, YK:n, johto haluaa muuttua lain yläpuoliseksi maaailmanhallitukseksi (hiilivalheeseen vedoten – “maapallon ainoa pelastus”, vaikka haluavat tuhota ja tekevät sitä jo) ja verottaa koko maailmalta hiiliveron itselleen (vaikka CO2 ei lämmitä ilmaa tippaakaan, vaan auttaa luontoa, peltoja ja metsiä kasvamaan). Ei YK(EU(Suomen läänin hallitus)) halua Suomelle vahvaa puolustusta! He haluavat tekosyillä tehdä kansasta ja kansoista aseettoman. Sitten pullahtaa joka maassa esiin 100% ulkomaisista, paikallista kieltä osaamattomista, koostuva palkka-armeija YK:n Paseilla ja Univormuissa keräämään ainakin isänmaallisiksi netissä tai muuten leimatut suomalaiset piikkilankaleireille, josta ei kukaan palaa. Mahtavaako ulkomaisten YK jo asustaa odotellen Scandinavian ainakin kahdessa DUMBissa? Tehtävään ei kelpaa paikalliset eikä samoja kieliä puhuvat, koska palkkasotureilla ei saa olla eikä syntyä tunteita uhreja kohtaan – se on suunnitelmassa näin. Globalistikommarieliitin hyökkäys on parhaillaan käynnissä – he tuhoavat täsmäsäde-energia-aseilla satelliiteista ja ilmasta asuntoja ja ajoneuvoja ihmisineen, sytyttävät öisin lentolevitteisti räjähdyksellä heti laajalle leviäviä maasto, metsä ja asuinaluepaloja. Valtamedia on
  globalistien hallussa, ja syyttää ILMUa – tyhmät uskoo. Oletko tyhmä? Jos hiilivale olisi totta (ei ole ja helppo todistaa) syttyisikö Kaliforniassa 600 paloa 4:ssä päivässä sen vuoksi että maapallon oıkeasti laskeva keskilämpö olisikin noussut vaikka 0.1C 50 vuodessa? (valtamediakin kertoi sen CA ILMU:n 600 paloa 4:ssä päivässä), sitten Oregonissa, Arizonassa, Utahissa, >=1 Washingtonin osavaltiossa ja yksi Mexicon puolella, Japanisa Okinawan saarilla ja nyt Australiassa >= 100 maastopaloa uhaten mm. 5 miljoonaista Sydney:tä. Miksi ei ylitä uutiskynnystä Suomen globalistien mediassa? Australia tänään mainittiin kyllä metron/HSL “ilmaista aivopesua rivienvälissä” Valhaisun tämän päivän numerossa. Artikkeli loppuu viitaten jonkun Australian Globalistin ILMU-syytökseen. Näin p(u/a)ska-lehti (lukijalla kirjaimen valintavapaus) jättää fiiliksen että todellinen syy on ILMU, muttei ota vastuuta, kun siteerasi jonkun muun sen sanoneen ja Valhaisu vain levitti valhetta hänen nimissään. Valtamedia ei kerro uutisia, vaan se kertoo mitä kansan halutaan uskovan.
  https://blessed2teach.com/part-2-dumbs-war-gene-decode-b2t-show-oct-24/

  1. Jos lukijoissa on vaikka puolustusvoimien tai muiden viranomaisten isänmaallisia edustajia, niin ainakin Kalifornian palojen syttyminen – jopa 8 räjähdystä satoja maileja toisistaan 5 minuutissa – näkyy sääsatelliittien videokuvissa netissä – piste kasvaa sekunnissa isoksi “umpeen maalatuksi” ympyräksi. Myöhemmin syttynyt aluepalo savuineen on erivärinen alue, jonka yli pilvet liitää. Sää-Satelliittikuvaa voi löytyä livenäkin netistä – en ole ehtinyt penkomaan itse vaan katsellut muiden tallenteita. Mielenkiintoisin oli 6 paloa suoralla viivalla, joista 5 tasavälein 02.11.2019 päivää ennen kuin aurinkokunnan planeettoja ja aurinko olivat 6 suoralla viivalla avaruudessa.
   Kalifornian 600 paloa / 4 pv julkaisu valtamediassa:
   CBS evening news 26.10.2019:
   https://www.youtube.com/watch?v=DfhW55rftlk

 3. Taitaa salaliittoteoreetikolla olla pipo tiukilla 😉 jenkeissä toi skeida toimii kun ihmiset ovat niin tyhmiä, mutta ei täällä härmässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *