Afrikasta on tullut laajoilta osin täysin riippuvainen eurooppalaisesta kehitysavusta. Kehitysavun vastaanottamisesta onkin muodostunut eräänlainen afrikkalainen elinkeino. Loppua kehitysapu-riippuvuudelle ei tällä hetkellä ole näköpiirissä. Päinvastoin, ongelma on laajenemassa Afrikan ulkopuolelle Eurooppaan laajamittaisen siirtolaisliikkeen mukana.

Meille on opetettu, miten eurooppalaiset suurvallat siirtomaa-aikana riistivät Afrikan siirtomaitaan ja että tuo riisto on juurisyynä Afrikan edelleen heikkoon tilanteeseen. Tuota riiston ajanjaksoa kuvaava termi on imperialismi, joka on tunnetusti vasemmistoretoriikan kulmakiviä. Tätä Afrikka-käsitystä ei ole ollut tapana kyseenalaistaa.

Kun Afrikan siirtomaat irtaantuivat emämaistaan, ne eivät tehneet sitä puhtaasti omista lähtökohdistaan. Kommunistiset Neuvostoliitto ja Kiina olivat aktiivisia siirtomaiden itsenäistymisliikehdinnässä ja moni entinen siirtomaa ottikin talousjärjestelmäkseen sosialismin. Sosialismin valinneita Afrikan maita olivat mm. Tansania, Mosambik, Angola, Etiopia, Somalia, Ruanda, Kongo, Nigeria ja Biafra. Jo nimilista kertoo, millaisen kehityspolun maista puhutaan. Nämä maat ovat edelleen hyvinvointivertailuiden pohjalla vailla näköalaa paremmasta.

Toivottavasti vasemmistolaistaustaisten toimijoiden hallitsemiin Afrikka-analyyseihin saadaan jatkossa kriittistä analyysia myös sosialismin vaikutuksesta Afrikan maiden kehitykseen. Oma analyysini on, että siirtomaa-aika ei ole syyllinen maiden ongelmiin vaan siirtomaahallinnon korvannut sosialismi.

2 kommenttia

  1. Sosialismi joillakin, mutta velka ja veroparatiisit yleisesti. Afrikan maiden johtajat on korruptoitu ja laitettu ottamaan mailleen isoja ulkomaisia lainoja, joista maat joutuvat maksamaan isot korot. Mm. Ranska menisi konkurssin, jos se ei saisi korkotulojaan Afrikasta.

    Luonnonvaroiltaan ja väkiluvultaan vauras Afrikka ei pääse vaurastumaan ja kehittymään, kun luonnonvarat viedään ulos maasta ja siitä saadut rahat veroparatiiseihin ja ulkomaille lainakorkoihin.

    Kyselututkimusten mukaan yli 90% veroparatiisien sijoituksista menee laittomaan toimintaan. Niihin tarvitaan läpinäkyvyyttä ja paljon. Hyvä dokumentti aiheesta on “The Spider’s Web: Britain’s Second Empire (Documentary)”
    https://www.youtube.com/watch?v=np_ylvc8Zj8

  2. Kiitos kommentistasi. Tutustun tuohon dokumenttiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *