Ei ole hyväksyttävää, että valtiovarainministeri Katri Kulmunille annetun esiintymiskoulutuksen laskut yhteensä 47 772 euron suuruudelta on maksettu Suomen valtion varoista. Kai joku ministerinkin laskutuksen tarkistaa? Normaalisti valtionhallinnossa aletaan laskuja palauttamaan maksamattona, jos laskutusperusteet ja itse laskun euromäärä ovat mittasuhteiltaan epäasialliset.

Kyseessä olevat laskut ovat joko puolueen tai henkilön itsensä maksettavia laskuja. Olisipa mielenkiintoista tietää, mihin budjetin kuluerään nuo “esiintymiskoulutuksesta” maksetut laskut ovat tiliöity? Politiikan tekemisen ei vain pidä olla oikeudenmukaista, vaan sen pitää myös näyttääkin sille.

Suomen Kuvalehti uutisoi 2.6.2020, että ennen Antti Rinteen eroa 3.12.2019 Katri Kulmuni oli saanut  viestintäkonsultointia Tekir Oy:ltä laskujen perusteella kaksi eri kertaa. Ensin 13,5 tuntia, jolloin erittelyn mukaan se sisälsi neuvon antoa, analyysiä ja strategista konsultointia. Lisäksi tiistaina 3. joulukuuta Kulmunille oli pidetty valmennusta, jonka verollinen hinta oli 6 324 euroa. Tekir Oy on valmentanut Kulmunia puheen pitämiseen, esiintymisiin, ja tehnyt  poliittista sparrausta. Kulmunille on siis ostettu valmennusta, jossa opetellaan ”kaksintaistelemaan” keskusteluissa. Kysymys kuuluu, keiden kanssa?

Muiden Tekirin konsulttien pitämä sparraus maksaa 350 euroa tunnilta, mutta yrityksen perustajan, hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaan pitämän konsultoinnin hinta ministerille on ollut 700 euroa tunnilta ilman arvonlisäveroa. Jos laitan 6324 euron suuruisen laskun 700 euron sparraustunnilla mittasuhteisiin, niin se tarkoittaa todella tiiviissä Antti Rinteen eroon johtaneessa päivässä sparrausta alvittoman laskutavan perusteella yhteensä n 9 tunnin ajan. Antti Rinne oli Tasavallan presidentin luona jättämässä hallituksen eronpyyntöä jo klo 12.30.

Ei valtion varoista voida maksaa laskuja hallituksen kaatamiseen tähtäävästä toiminnasta. Sellaisessa on takana aina puoluepoliittiset interessit. Valtioneuvoston sisäisen ohjeen mukaan kilpailutuksen raja on  20 000 eu. Sekin on ylittynyt jo reippaasti. Mielenkiintoista on huomata, että Tekir OY:n palveluja on käytetty laatimaan mallivastauksia mm THL:n ja sen johdon mainetta uhkaaviin kriisitilanteisiin.

Vanha sanonta pitää paikkansa, että valta tekee sokeaksi, ja jälkeenpäin selitellään tekemisiä oikeutetuksi. Tällaista en olisi ministeri Kulmunilta esikuntineen odottanut. Tosin voihan olla, että ministerin laskutuksesta vastaa joku poliittisista valtiosihteereistä. Se saattaisi selittää sen, että laskutus on liuùtettu  maksatukseen, Entisenä aluehallintoviranomaisessakin palvelleena virkamiehenä en voi kuin hämmästellä, kuinka näin nolosti “päästettiin” tapahtumaan.

Pitääkö tämäkin laittaa oikeuskanslerin tutkittavaksi, jos asiassa ei osata toimia oikein, ja hoitaa tuollaiset laskut takaisin pikaisesti oikean tahon maksettavaksi? Jos ei, niin on mahdollista, että keskusta tukeutuu Tekirin palveluihin mahdollisen ylimääräisen puolekokouksensa brändäämisessä. Lähiaika näyttää. Tosin reippaasti virheensä myöntämällä minuutissa korjaa enemmän, kuin konsultti kerkiää päivässä muuta paremmin päin selittelemään.

Rauno Taskinen

2 kommenttia

  1. Olisipa mielenkiintoista tietää myös, kuka ja millä hinnalla on konsultoinut demariministereitä AR-ti-ku-loi-maan IL-meet-tö-mi-nä RO-bot-tei-na.

  2. Tarvitaanko totuuden puhumiseen näyttelijäkoulutus? Antaisitko vapaaehtoisesti palkastasi osan työttömyystehtaassa työskentelevän kouluttamiseen paremmaksi ajatustesi manipuloijaksi? Etumme ajamista näyttelevät kanisterit luulevat ammattisokeina verovaroja omiksi rahoikseen. Eikös puoluetukikin ole veroista ettei se muuttaisi asiaa toiseksi. Tuskin Katri on hallituksen ainoa saatikka räikein tapaus, mutta kollegat työnsivät hänet bussin alle valokeilan kääntämiseksi pois itsestään. Käännetään valokeila takaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *