Hollannissa on ollut elokuun alusta lähtien kiellettyä pitää kasvoja peittävää vaatetta julkisella paikalla. Epäsopiva pukeutuminen voi johtaa jopa 150 € sakkoihin. Hollanti liittyy länsimaissa yleistyneeseen tapaan lisätä turvallisuutta ja tasa-arvoa kieltämällä kasvot peittävät asut kuten burkan ja niqabin.

Vastaava kielto tuli voimaan Tanskassa 2018, Itävallassa 2017, Bulgariassa 2016, Latviassa 2016 ja Belgiassa 2011. Kielto on voimassa eräillä aluella Italiassa, Sweitsissa ja Espanjassa. Norja kielsi kasvot peittävän huivin käytön sairaaloissa ja oppilaitoksissa 2017. Mistä tämä innokas kieltäminen johtuu? Iso-Britannian ulkoministerinä vuonna 2018 toiminut nykyinen pääministeri Boris Johnson sanoi burkaa kantavien naisten näyttävän postilaatikoilta.

”I would go further and say that it is absolutely ridiculous that people should choose to go around looking like letter boxes. “ – Johnson

Ulkonäkö voi häiritä jotakuta, mutta kyse on tärkeimmistä periaatteista. Norjan parlamentti keskusteli kesällä 2018 huivien kieltämisestä sairaaloissa, kouluissa ja yliopistoissa. Kasvot pitää näkyä, jotta kaikki pystyvät kommunikoimaan avoimesti. Kieltolaki sai myös parlamentin suurimman oppositiopuolueen kansanedustajien tukea. Työväenpuoluetta edustava Jan Bøhlerin mukaan on tärkeää ”oppimisympäristöissä nähdä toinen toisensa.” Mathilde Tybring-Gjedde konservatiiveista lisäsi ” suvaitsevaisuus erilaisuuksille on tärkeää, mutta samaan aikaan meidän täytyy taata että ihmisillä on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua ja toteuttaa mahdollisuuksien tasa-arvoa. ”.

Kasvot peittävän huivin kiellossa on kyse myös yleisestä turvallisuudesta. Jopa Tunisia kielsi huivit turvallisuussyistä kesällä 2019. Pääministeri Youssef Chahed päätti kieltää niqab ja burkat yleisillä paikoilla terrorihyökkäysten vuoksi. Terroristit iskivät kolme kertaan viikon sisään huiveihin naamioituneina, mikä riitti pääministerille.

Näistä syistä kasvot peittävät huivit on syytä kieltää myös Suomessa.

Kuvien lähteet Wikipedia.

Huivikielto alkaa olla valtavirtaa Euroopassa. Punaisella on merkitty maat, jotka ovat kieltäneet huivin kansallisella tasolla. Vaaleanpunaisella maat joissa on rajoituksia paikallisilla tasoilla. Osittaisen kiellon alueet ovat oranssilla, kuten Norja jossa huivi on kielletty yliopistoissa ja kouluissa.

6 kommenttia

  1. Huivi ja huivi! Jos laissa todetaan, että naamioituneena (kasvot peitettyinä) ei yleisellä paikalla esiinnytä, niin siinä kaikki. Ei tarvita lisämainintoja, vain johdonmukaisuutta. Jos lähdetään puhumaan jostain kulttuuriin tai uskontoon kuuluvasta, silloin on lueteltava myös kommandopipot, joulupukinnaamarit jne!

    1. Kiitos palautteesta! Näinhän se on.

  2. Juuri näin! Odotetaanko Suomessa vaan sitä ensimmäistä itsemurhapommia jonka kantaja voi olla aivan hyvin niin ISIS äiti kuin naamioitunut miesterroristikin..? Alkaa tämä uskonnon ja “kulttuurin” varjolla myönnyttely mennä ( lue ON jo mennyt ) turhan pitkälle. Ei tänne ole pakko tulla jos ei olla maassa maan(selän 🙂 ) tavalla!

  3. Niin siis Suomen laissa kielletään naamioituneena julkisilla paikoilla kulkeminen. Poikkeuksena nämä ulkomaiset saavat tehdä sen mitä kotoperäinen ei saa.

    1. Laissa kielletään naamioituminen rikollisessa tarkoituksessa. Tarkemmin ottaen tarkoituksena on vahingoittaa jotakuta. Rikoslaki 13 pykälä. Muuten saa pukeutua säkkiin niin kuin haluaa.

      1. Tarkkaan ottaen siis rikoslain 17 luku, 13. pykälä. Joten hiukan hankalaa on nähdä niqab-kieltoa minään muuna kuin islamiin kohdistuvana juttuna. Jolloin pitäisi mieluummin kysyä haluavatko nämä naiset todella itse pitää kaapua julkisella paikalla. Sinänsä jos ihminen haluaa – Johnsonin sanoin – näyttää postilaatikolta, niin ei kai se maailman borisjohnsoneille kuulu. Valistuksen kautta tuota pitäisi lähteä rakentamaan. Jos ei joidenkin islamilaisuus vaadi niqabin käyttöä, niin miksi se kenelläkään vaatisi? Mutta aika heikoilla jäillä luistellaan jos toisten uskonnolliset tunnukset sallitaan, toisten ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *