Sumuisen ja sateisen sunnuntain rauhaan sopii rauhallinen gospel-musiikki. Laitetaan takka päälle ja kuunnellaan maailman ykkösräppäri Kanye Westin uusinta tuotosta. Perjantaina julkaistu levy kantaa nimeä Jesus is a King. Se on noussut ykköseksi Yhdysvaltain listalla. Levy on kannesta kanteen räpin sävyttämää mustaa gospel-musiikkia. Levy on kuunneltavissa mm. youtubesta.

Westin sanoituksissa kuultaa läpi aito kääntymys. Usko on auttanut häntä irti erilaisista riippuvuuksista. Kanye West on tullut tunnetuksi menestyneenä räppärinä, muoti- ja tyyli-ikonina. Hänellä on ollut myös vaikeita vaiheita elämässä. Hän on avoimesti kertonut huumeriippuvuudestaan. Nyt uskosta on tullut merkittävä osa räppärin elämää. Kim Kardasianin ja Kanye Westin muutaman kuukauden ikäinen poika on nimetty nimellä Psalm.

Jää nähtäväksi onko Kanya Westin siivittämä gospel-musiikin valtavirtaistuminen tulossa muoti-ilmiöksi. Kotimainen suosikkibändi JVG yllätti kesällä lisäämällä frisbee- kappaleensa alkuun gospel-elementtejä.

West on tullut tunnetuksi myös poliittisista mielipiteistään. Hän on puolustanut Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia Twitterissä. West tapasi presidentin Valkoisessa talossa viime vuonna. Hän muistuttanut arvostelijoilleen, että Republikaanit vapauttivat Yhdysvaltojen orjat 1800-luvulla.

-That’s the Republican Party that freed the slaves, West painotti.

Väite pitää paikkaansa. Yhdysvallat itsenäistyivät 1776. Pian sen jälkeen pohjoiset osavaltiot vapauttivat orjat, kun taas etelävaltioissa orjia tarvittiin osana valtioiden talousjärjestelmää erityisesti puuvillaplantaasien työntekijöinä. Etelävaltiot vastustivat jyrkästi orjien vapauttamista. Maa alkoi laajentua länteen päin ja kiistakapulaksi nousi kysymys pitäisikö orjuus sallia myös uusissa osavaltioissa.

1850-luvulla etelän demokraatit puolustivat orjuutta kaikissa osavaltioissa, kun taas pohjoisvaltioiden demokraatit ajattelivat, että jokaisen uuden osavaltion tulee päättää asiasta itse. Puoluekokouksessaan vuonna 1860 etelän demokraatit valitsivat presidenttiehdokkaakseen John C. Breckinrigen. Pohjoisvaltioiden demokraatit asettuivat Stephen Douglaksen taakse. Puolueen jakaantuminen kahtia helpotti republikaani Abraham Lincolnia voittamaan vaalit vain 40 prosentin ääniosuudella.

Tilanne kärjistyi sisällissodaksi vuonna 1961, kun yksitoista eteläistä osavaltiota julistautui itsenäisiksi. Näissä osavaltioissa oli yhdeksän miljoonaa asukasta, joista neljä miljoonaa oli orjia. Miehiä heillä oli aseissa miljoona. Pohjoisvaltioihin jäi 23 osavaltiota, joissa oli 22 miljoonaa asukasta, joista orjia oli vain vähän. Heillä taas oli 2,2 miljoonaa miestä aseissa.

Yhdysvaltain ensimmäinen republikaanipresidentti Abraham Lincoln antoi vuonna 1863 vapausjulistuksen keskellä sisällissotaa, jossa luvattiin vapautus Yhdysvaltojen orjille myös eteläisissä osavaltioissa. Sisällissodan jälkeen 1865 perustuslakiin lisättiin 13. lisäys joka kielsi orjuuden ja pakkotyön Yhdysvaltojen alueella. Lincoln maksoi orjuuden vapauttamisesta hengellään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *