Vasemmiston kansanedustaja Johannes Yrttiaho pitää Suomen hallituksen päättämiä laivastohankintoja liian kalliina. Hallitus päätti viime viikolla neljän laivan tilauksesta 1,3 miljardilla eurolla RMC-telakalta Raumalta. Yle uutisoi, että Yrttiaho arvostelee hankinnan noin sadan miljoonan euron kustannusylitystä, kun samaan aikaan sosiaaliturvaan sekä hyvinvointi- ja koulutuspalveluihin ei löydy rahaa riittävästi. Alusten rakentamisen suora työllistävä vaikutus on kotimaassa noin 3 600 henkilötyövuotta.

Yrttiahon mielestä tilatut neljä sotalaivaa ovat aivan liian suuria. Laivue 2020- monitoimikorvetin suunniteltu uppouma on 3900 tonnia. Se luokitellaan länsimaissa jo fregatiksi, eli keskikokoiseksi sotalaivaksi. Venäjän Itämeren laivastoa uusitaan jatkuvasti ja uuden Admiral Gorshkov -luokan fregatin uppouma on 4500 tonnia.

Tulevatko laivat tarpeeseen vai ei? Samaa voidaan pohtia aina rauhanajan sotakaluston kohdalla. Suomessa tehtiin vasta nyt hankintapäätös uusista laivoista. Putin kerkisi jo laskea vastaavat uudet laivat vesille huhtikuussa 2019. Suomen uusia laivoja vastaavat Venäläiset laivat kantavat nimeä Admiral Amelko ja Admiral Chichagov. Vesillelaskutilaisuudessa presidentti Vladimir Putin kehui laivaston suorituskykyä.

  • Vuodesta 2012 Venäjän laivasto on saanut 80 uutta sota-alusta ja moottorivenettä, sisältäen kolme uutta strategista sukellusvenettä, seitsemän monikäyttöistä sukellusvenettä ja 21 pintasota-alusta, Putin mahtaili.

Yrttiaho voi nukkua yönsä rauhassa. Naapuritkin rakentavat laivoja, eikä ainoastaan Suomi.

Asmo Maanselkä, Helsinki

Lähteet: kremlin.ru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *