Tänään julkaistiin uusi ennuste Suomen talouden tilasta. Virkamiehet harmittelevat itsekin saamatonta hallitusta. Ekonomisti Olli Kärkkäinen havaitsee, että VM:n tuoreeseen ennusteeseen on laadittu esipuhe, jonka lopussa on viittaus työllisyys- ja kasvutoimiin. Se on aika lakoninen “Niitä odotellessa.”. Edellisen hallituksen aikaan, oli hyvä että virkamiehet pysyivät Sipilän perässä.  Nyt työllisyystoimille on annettu 2020 budjettiriiheen asti. Hallituksen johtajuus on täysin hukassa.

Ekonomistin mukaan 75 % työllisyysastetavoitteen saavuttamiseen ei enää 60 000 työllistä riitä. Nyt työllisiä tarvittaisiin nettomääräisesti noin 65 000 lisää (VM:n ennusteeseen verrattuna). Talous kasvaa tänä vuonna 1,5 prosenttia ja hidastuu 1 prosentin tuntumaan lähivuosina. Keskipitkällä aikavälillä vuosina 2022–2023 talouskasvu hidastuu alle yhteen prosenttiin, mikä johtuu talouden rakenteellisista tekijöistä. Koska talouskasvu on hidasta, työllisyys ei juuri kohene. Työllisyysaste nousee 73,1 prosenttiin vuonna 2023.

Valtionvarainministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander toteaa Twitterissä, että julkinentalous ei tasapainotu ilman työllisyyttä sekä talouden ja julkisen palvelutuotannon tuottavuutta kohentavia uudistuksia. Julkisen talouden kestävyyden vahvistamisen oltava keskeinen tavoite kaikissa pidemmällä aikavälillä vaikuttavissa uudistuksissa. Spolanderin mukaan käänne ennustettua heikomman kasvun suuntaan on tapahtunut.

Mitä hallitus tekee, jos työllisyystoimille on annettu aikaa vuosi? Selkeästi kyse on ajan ostamisesta, kun tuolla kokoonpanolla ei kiperiä päätöksiä pystytä tekemään. Kello käy eikä hakulista näy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *