Saudi-Arabian öljykentille ammutut iranilaiset tarkkuusohjukset aiheuttavat huolta myös Israelissa. Israelin pääministeri Benjamin Netayahu kertoi Iranin suunnittelevan ohjusiskua Jemenistä käsin. Kenraali Yitzhak Brik kritisoi israelilaisia politiikkoja, jotka eivät ole kyenneet vastaamaan uuteen uhkaan.

-Iran pyrkii kehittämään nyt tarkkuusohjattuja ohjuksia, jotka voivat osua mihin tahansa Lähi-idän kohteisiin. He haluavat sijoittaa ohjukset Irakiin tai Syyriaan. Ohjuksia on siirretty Jemeniin jotta sieltä käsin voidaan yltää Israeliin, kertoi Netayahu.

Pääministeri kehotti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallintoa painostamaan Teherania edelleen.

-Israelilla ei ole operatiivista vastausta Iranin ohjushyökkäyksiin, entinen kenraali varoittaa. 1000 ohjuksen isku muuttaisi maan “katastrofialueeksi”. Ohjuspuolustusjärjestelmä Iron Dome ei kykene torjumaan mittavaa iranilaisten ohjusten hyökkäystä. Sitä olisi täydennettävä laserpohjaisilla ratkaisuilla, kenraalimajuri Yitzhak Brik varoittaa.

Iranin asevoimat ovat voimansa tunnossa. “olemme onnistuneet saavuttamaan kyvyn tuhota petollinen sionistinen hallinto”, sanoi kenraalimajuri Hossein Salami syyskuussa.

Sanomisilla on myös Iranin ylimmän johdon tuki. Kesäkuussa 2018 ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei vahvisti Teheranin pitkään pitämän kannan, jonka mukaan Israel on ”pahanlaatuinen syöpäkasvain, joka on poistettava ja hävitettävä”

Iranin uhka on saanut lähi-idän maat etsimään uusia liittolaisia. Jemenin sotaan juuttuneet Saudit etsivät Israelin tukea Irania vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *