Ruotsin iltapäivälehti Expressen kertoo, että Irakin puolustusministeri Najah al-Shammari ja hänen vaimonsa nostavat sosiaaliturvaetuuksia Ruotsista. Samanaikaisesti al-Shammaria ja hänen puolustusministeriöään syytetään yli 320 mielenosoittajan kuolemasta Irakin mielenosoituksissa.

Irakin puolustusministeri Najah al-Shammari on Ruotsin kansalainen eri nimellä. Ruotsissa hänet tunnetaan nimellä Najah Al-Adeli. Expressenille toimitettujen tietojen mukaan miestä ja hänen vaimoaan epäillään nyt vakavasta rikoksesta. He ovat nostaneet asumistukea huolimatta siitä, että he ovat asuneet ulkomailla useita vuosia. Najah al-Shammaria on epäilty myös muista rikoksista, mutta tutkimukset on saatu päätökseen. Najah al-Shammari itse sanoi aikaisemmassa haastattelussa, että hänellä on valtiotieteen ja sotilasalan tutkinto ja että hän on ollut kenraali Irakin armeijassa. 

Al-Shammari aloitti vuonna 2019 Irakin puolustusministerin tehtävän. Useat irakilaiset tiedotusvälineet kirjoittivat jo keväällä pääpoliitikkojen kaksoiskansalaisuudesta, kirjoittaa Aftonbladet. Irakin hallituksessa on tapana luopua kansalaisuudesta hoidettaessa ministerin asemaa. Mutta ei ole merkkejä siitä, että näin tapahtuu al-Shammarin tapauksessa

Huijaus onnistui kun puolustusministeri palasi kerran vuodessa Ruotsiin ja siten onnistui pitämään yllä illuusiota että asuu myös Ruotsissa. Poliisi ja Ruotsin Kela tutkii asiaa.

Pohjoismaisen sosiaaliturvajärjestelmän hyväksikäyttö on ilmeisen yleistä. Suomen Kuvalehti uutisoi muutama vuosi sitten, että Isis-terroristijärjestön joukoissa sotiville ja tappaville suomalaisille maksetaan lähes kaikki Kelan etuudet tavalliseen tapaan Suomesta vaikka taistelivat Kalifaatin puolesta Irakissa.

Sosiaalietuuksia tulisi saada siten, että etuuksista nauttiva henkilö on jatkuvasti sosiaalityöntekijän tai työllisyysohjaajan viikoittaisissa tai kuukausittaisissa tapaamisessa, kuten Britanniassa. Tällaiset väärinkäytökset jossa netistä nostetaan rahaa ja työskennellään ministerinä toisessa valtiossa vievät uskottavuuden koko järjestelmältä.

4 kommenttia

 1. Jaa, onko epäiltävissä, että hyväksikäyttö on yleistä. Suomi on saman huijauksen kohdemaa ja kuinka monta tuhatta näitä huijareita onkaan

 2. Tämä pohjoismaiden hyväksikäyttäminen näiden sosiaalietuuksien osalta alkaa saamaan tragikoomisia piirteitä… Irakilainen ministeri nostaa asumistukea Ruotsista!
  Kalifaatti-taistelijan elämisen maksaa Suomi!
  Oisko nyt oikeesti aika miettiä ainakin Suomen osalta seuraavia asioita.
  – Millä tasolla Suomi on velvollinen maksamaan mitään etuuksia henkilölle joka osallistuu esim. “Kalifaati-projektiin” jossa siis on pyrkimyksenä luoda uusi valtio olemassa olevien valtioiden alueelle. Tällöinhän Suomi on osallisena myöskin itse konfliktissa rahoittamalla taistelijoita…

  – Onko ylipäätään järkevää mahdollistaa tälläisten etuuksien maksaminen/hakeminen verkkopalveluissa. Eikö henkilökohtainen asiointi kelassa ainakin vaikeuttaisi tukien väärinkäyttöä? Voisiko vielä määritellä siten, että 2 viikon välein olisi jokin “kontrolli” kuten työvoimaviranomaisen tapaaminen tai kelassa käynti? Tällöin ei olisi aikaa lähteä isommin esim. sotimaan…

  1. Yhden “mädän omenan” vuoksi kärsitytetään kaikkia muita ja juoksutetaan luukuilla? Kyllä tämä on maahanmuuttopoliittinen kysymys.

 3. Jotenkin ei yllättänyt… husuttaminen onnistuu Irakilaisilta siinä missä somaliltakin. Kotimaa kun taakse jää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *