Hallitus teki tiekartan tiekartasta, jonka erillinen työryhmä tekee. Siinä konkretia. Sitä olivat luomassa kaikki hallituspuolueiden kansanedustajat. Ilmastotavoitteet ovat samat mitkä ovat hallitusohjelmassa. Hiilineutraalius tulisi saavuttaa vuonna 2035. Konkreettisina ”tiekartan” toimenpiteinä ovat sähköveron lasku ja vastineeksi teollisuus joutuu luopumaan ener­giain­ten­sii­vi­sen teol­li­suu­den ener­gia­ve­ron palau­tus­jär­jes­tel­mästä. Sähköveron alentaminen oli jo hallitusohjelmassa. Ja palautusjärjestelmä oli jo Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa, ilmeisesti ne siksi olivat sellaisia minkä kepulaiset uskaltavat tehdä.

Tiekartassa on Vaihe 2, jossa ne konkreettiset toimenpiteet hiilineutraaliuden saavuttamiseksi pitäisi olla. Toimenpiteiden sijaan hallitus on keksinyt että työryhmä tekee uuden tiekartan.

Sipilän luomasta Vakesta otetaan pari sataa miljoonaa ilmastorahastoon. Täysin näennäinen toimenpide, jolla ei ole mitään merkitystä. Vaken uudistaminen on lähes kaikille ok. Ei siksi että se on Sipilän luomus, vaan siksi että se ei ole saanut mitään aikaan. Toimitusjohtajalle on maksettu hirmuista palkkaa ja tulos oli keväällä 2019 miinuksella. Talouselämä otsikoi, että ”Vake istuu rahojensa päällä, Yhtiön liikevaihto nolla ja tulos yli miljoonan tappiolla – toimitusjohtaja nautti silti huippupalkkaa”.

Miten näin on tapahtunut? Toimitusjohtaja Taneli Tikka ei vaan nyt ollut sateentekijä. Tuottoa ei ole niin helppoa ansaita riskisijoittamisella mitä tavallinen penkinkuluttaja luulee. Rahansa yleensä häviää. Tesloja ei synnykkään liukuhihnalta. Ylipäätään riskisijoitustoiminta ei ole valtion ydintehtävä. Tikka erosikin vuoden päästä tehtävästään. Nyt kun Vaken osasta tehdään ilmastorahasto, toivoa sopii, ettei sinne saada mitään Oras Tynkkystä tai Ville Niinistöä johtamaan sijoittamista ekologisin periaattein. Sellainen tuskin tuottaa yhtään paremmin. Vaikka varat on otettu valtionyhtiöistä, eikä veroina veronmaksajilta, niin nekin ovat veronmaksajien varoja valtion omistuksen kautta.

Muutoin tiekartassa ei ole mitään konkreettista. Tiekartta kertoo toisesta tiekartasta, joka taas perustuu johonkin “kampaviineri työryhmän” ehdotukseen, joka taas pitää olla valmiina johonkin tiettyyn päivään mennessä. Eli kaikki oikeasti kipeät päätökset poistavat poissaolollaan. Hirveä ryminä aivan tyhjästä. Toisaalta se voi olla hyväkin asia, ettei aiheessa hötkyillä veronmaksajien varoilla. Ilmastonmuutos on siten ilmeisesti peruttu, kun vihreät eivät ole lainkaan huolestuneina aiheesta? Tiedotustilaisuudesta välitetyistä kuvista ja videosta voi päätellä että vihreät ja vasemmisto nieleskelivät pettymystään. Valta lienee heillekin tärkeämpää kuin konkreettiset toimenpiteet.

3 kommenttia

  1. Tiekarttaa tiekartan perään… Jotensakin tukee sitä näkemystä, että Co2 ei ole ongelma, vaan verotuksen työkalu jolla kerätään veroja alati paisuvaan budjettiin…
    Onhan se sellainen “söpö” ja “hyvää tarkoittava” ajatus jonka avulla kansan karttuisa käsi tuottaa hyvän verotuoton, lisäksi osa kansalaisista vielä vilpittömästi uskoo verojen maksamisen poistavan “ongelman”…

  2. Kunnioitan suuresti hallituksen toimia ja puheita. Siunaan heitä.
    Esko Nurminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *