Elokapina-ilmastoaktivistiliike kehottaa seuraajiaan jättämään luottokortti- ja asuntovelkansa maksamatta sekä ottamaan lainoja ilman aikomustakaan maksaa niitä takaisin. Ideana olisi pakottaa pankkeja ja hallituksia tekemään ”enemmän päästöjen vähentämiseksi”.

Jokainen ymmärtää, että tämä ei vähennä ilmastopäästöjä mikrogrammaakaan. Tämä ei vaikuta pankkijärjestelmäämme tuulikaappiin kulkeutuvan hiekan vertaa. Mutta toimenpiteellä olisi kyllä seurauksia. Nämä viestiä uskovat nuoret hankkivat itselleen nopeasti maksuhäiriömerkinnän. Kuten mahdollisesti heidän takaajansa: 80-luvun kasinotaloudessa erilaiset porukat nostivat lainoja taaten niitä toinen toisilleen. Rahaa irtosi pankeista helposti ja autot kaveriporukoissa vain komistuivat. Moni henkilöistä maksaa edelleen näitä velkoja ulosoton asiakkaana.

Maksuhäiriömerkinnän jälkeen vuokra-asunnon hankkiminen vaikeutuu, läheiset ihmissuhteet katkeavat ja jopa työpaikan saaminen vaikeutuu. Ehkä tämä onkin perimmäinen tarkoitus. Henkilö katkeroituu yhteiskuntaa kohtaan ja hakeutuu tiiviimmin mukaan ainoaan jäljellä olevaan verkostoonsa, Elokapinaan. Menetelmä on tuttu tiukan kurin uskonlahkoista.

Vielä vakavampia ovat rikosoikeudelliset seuraamukset. Lainan nostaminen ilman aikomustakaan maksaa velkaa takaisin täyttää petoksen tunnusmerkistön. Siitä voi tulla tuomio, merkintä rikosrekisteriin ja henkilö ajautuu vielä enemmän marginaaliin.

Rikollisuutta on aina perusteltu ylevillä tavoitteilla: Robin Hood auttoi tarinan mukaan köyhiä, Stalin ryösti pankkeja kommunismin nimissä. Jos Elonkapinan tavoite olisi eheä, se kehottaisi nostamaan lainoja ja ostamaan rahoilla puuntaimia. Mutta se ei tee näin, koska mitään todellista ilmastotarkoitusta ei ole.

Elonkapinan operaatio etenee vaiheittain lievistä rikoksista vakavampiin. Ensin melotaan laivaväylällä, sen jälkeen istuskellaan kadulla poliisin käskyjä uhmaten.Oletan, että Elonkapina on kanssamme pitkään. Minkä tasoiseen rikollisuuteen toiminta päättyy, jää nähtäväksi.

Selkeä toimenpide olisi tuomita tämänkaltainen rikolliseen toimintaan nojaava aktivismi selkeästi, ilman positiivisen signaalin antamista. Se jäänee seuraavan sisäministerin tehtäväksi.

Lähteet

https://www.verkkouutiset.fi/elokapina-kehottaa-jattamaan-velat-maksamatta/#63ad8bbc

https://www.thetimes.co.uk/article/dont-pay-your-mortgage-urge-climate-activists-s83bzjwzr

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *