Keskiviikkona 16.10. julkaistu EVA:n raportti paljastaa, että kohtuuhintaiset asunnot ovat äärimmäisen epäoikeudenmukainen tukimuoto, koska tuki menee osittain varsin hyvätuloisille. Lisäksi kohtuuhintaisen asunnon saa epäoikeudenmukaisilla kriteereillä. Se kohtelee samantuloisia kansalaisia eri tavoin, niin kauan kuin tuettuja asuntoja ei riitä kaikille. Tuetun asunnon saaneet onnekkaat saavat enemmän tukea kuin samantuloiset, joiden täytyy vuokrata asunto vapailta markkinoilta.

Esimerkkinä muutaman vuoden takaa, ex-ministeri, kansanedustaja Paavo Arhinmäki kertoi elävänsä ARA-korkotuetussa asunnossa. Näin saan itsekin helsinkiläisenä osallistua vähävaraisen shampanjasosialistin tukemiseen. Tämä kansan edunsaaja voi vaikuttaa harmittomalta yksittäistapaukselta, joka on saanut asunnon nuorena radikaalina ”kuokkavieras-huligaanina.”. Mutta kun ei, saan tukea valtavan suurta hyvätuloisten joukkoa. EVA:n raportissa kerrotaan, että peräti viidesosa halpojen vuokra-asuntojen kautta maksettavasta tuesta menee kotitalouksille, joiden tulotaso on keskiarvoa korkeampi. Näitä kansan edunsaajia on siis melkoinen määrä.

Helsingin Sanomissa ärtynyt kansalainen kertoi, että miten hänen ystävätär saa puoleen hintaan valtion tukeman asunnon ja itse joutuu vuokraamaan tuplahintaan vapailta markkinoilta vastaavan kämpän, vaikka kuukausitulot ovat hulppeat 3500 €/kk. Helsingin kantakaupungin vuokrakämpissä asuu hyvätuloisia veronmaksajien rahoilla.

Nyt on paljastunut hyvätuloisten porsaanreikä, jolla Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen (Hekan) jonot voidaan kiertää. Taloussanomat kertoo, että väliaikainen ja tekaistu asunnottomuus riittää siihen, että halpa vuokra-asunto hyvältä paikalta heltiää. Hyvätuloinen neropatti tekaisi vuokranantajansa kanssa vuokrasopimuksen päättävän paperin. Heka piti henkilöä sellaisena, jota uhkasi välitön asunnottomuus. Näin edullinen asunto heltisi hyvältä paikalta.

ARA-tuki on sosiaalisesti epäoikeudenmukainen. Viidesosa halpojen vuokra-asuntojen kautta maksettavasta tuesta menee hyvätuloisille. Miksi tuemme näitä hyvätuloisia, jotka jopa huijaten saavat asuntonsa? Koko järjestelmä tulisi lakkauttaa nykymuodossaan.

1 kommentti

  1. Abusus non tollit usum + ara-talokin on jonkun koti. Toisaalta onko ongelman ratkaisu se että kaikkiin asumismuotoihin maksetaan yhä enemmän asumistukea eli vapaarahoitteisten vuokratason mukaan? Sehän taas siirtyy sijoittajien taskuun, ara-taloissa se jää asukkaille käytettäväksi ja laskee samalla myös asumistukimenoja. Saapahan pääkaupunki vähän edullisempia asuntoja matalapalkka-aloilla työskenteleville.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *