Valtionyhtiön Veikkauksen ympärillä on käynyt kova turbulenssi viime kuukausina ja aivan aiheesta. Veikkauksen mainonta on joutunut monesti mm. Poliisihallituksen hampaisiin ja kesällä Veikkaus joutui vetämään mainoksiaan pois. Kohujen seurauksena maan hallitus ja etenkin omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sdp) on monesti joutunut selittelemään Veikkauksen toimintaa ja mitä omistajaohjaus aikoo tehdä Veikkauksen ongelmille ja tulevasuudelle.

Uusin käänne on nyt tullut ministeri Paateron lausunnosta, että Veikkauksen tulonmenetyksen kompensoimiseksi täytyy alkaa selvittää erilaisia vaihtoehtoja. Paatero on pohtinut esimerkiksi, “onko nettipelaamisesta mahdollista saada lisätuottoja, kun peliautomaatteja on päätetty roimasti vähentää”. Paatero on ehdottanut myös selvittämistä, “onko olemassa jotain uusia pelejä, jotka voi mahdollisesti ottaa käyttöön?” Veikkauksen ilmoittamat vastuullisuustoimiksi kutsumat keinot kun ovat kutistamassa Veikkauksen tulosta vuonna 2021 noin 150–200 miljoonalla eurolla verrattuna tämän vuoden tasoon.

Ministeri Paateron ehdotukset tuntuvat käsittämättömiltä tilanteessa, missä peliongelmia pitäisi vähentää, ei lisätä. Aiemmin Veikkaus on jäänyt kiinni siitä, että peliautomaatteja sijoitetaan eniten alueille, joissa on matalimmat tulot, alhaisin koulutusaste ja korkein työttömyysaste. Arvioiden mukaan noin 124 000 suomalaista kärsii peliongelmista ja heidän pelaamisestaan kärsii myös noin 724 000 läheistä. Rahapeliongelmat, kuten monet muutkin sosiaaliset ongelmat, kun keskittyvät eniten köyhimmille ihmisille. Veikkauksen hyödyt taas kohdistuvat hyväosaisiin.

Jotain hyvääkin on toki nykyisen Veikkauksen omistajaohjauksen aikana saatu aikaan, kun poliittisilla mandaateilla istuneet, jopa kymmenien tuhansien eurojen palkkioita saaneet kansanedustajat on poistettu Veikkauksen hallituksesta ja ministeri on ehdottanut parlamentaarinen työryhmän perustamista selvittämään Veikkauksen toimintaa tulevaisuudessa. Myös Veikkauksen johdon tulospalkkiointi on luvattu ottaa uuteen tarkasteluun. Tähän asti esim. vastuullisuutta ei ole mitattu tulospalkkiotavoitteissa, kun Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon mukaan ” tulospalkkioon ei ole liitetty vastuullisuutta siksi, että vastuullisuutta on vaikea mitata.”

Veikkaus on jo tehnyt toimenpiteitä mm. markkinoinin osalta ja suunnitelmia peliautomaattien vähentämiseksi, mutta mikäli monopoliasema halutaan säilyttää tulevaisuudessa, nyt tehdyt toimenpiteet ei riitä. Nähdäänkö tulevaisuudessa Veikkauksen monopolin purku ja markkinoiden avaaminen vapaalle kilpailulle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *