Valtionvarainministeri Katri Kulmuni sanoo sen mitä tuossa tehtävässä pitää todeta. Hallitusohjelmalta on pudonnut pohja pois. HS:n haastattelussa hän totesi: ” hallitusohjelma pitää koronakriisin takia kirjoittaa talouden osalta uusiksi.” Jokainen tietää, että talouden pohja katoaa, niin katoaa myös ne kivat kirjaukset, joita talouden euroilla oli tarkoitus toteuttaa. Kulmuni kertookin että leikkauslistoja on tulossa hallituksen pöydälle.

Suomalaisessa demokratiassa kyetään tekemään puolueet ylittävää yhteistyötä, koska hallitusohjelma on nostettu ristiriitaisen heimon toteemiksi, jota kaikki hallituspuolueet kumartavat. Hallituksen muodostamisen jälkeen hallituspuolueet vakuuttelevat sitoutumistaan ja lojaalisuuttaan, ei hallituskumppaneille eikä pääministerille, vaan hallitusohjelmalle, joka on heidän mukaansa erinomainen.

Suomessa millään puolueella ei ole sympatiaa hallituksessa olevia kilpailijoitaan kohtaan elleivät ne tue niitä kaiverruksia, joita jokainen hallituspuolue on toteemiin saanut kirjattua. Hallitusohjelman tuhoutuminen johtaa siten siis puolueiden yhteisen toteemin tuhoutumiseen ja sen kautta jokainen hallituspuolue pitää asemoida asemansa hallituksessa uudelleen. Hallitusneuvottelut pitäisi käydä uudelleen kriisin helpottaessa ja Suomen avautuessa rajoituksista.

Mitä Kulmuni tarkoittaa hallitusohjelman talouspuolen uudelleenkirjoittamisella? Nyt pitää elvyttää rajusti, jotta saadaan talouden pyörät pyörimään ja vältytään turhilta konkursseilta. Sen jälkeen tarvitsemme myös kovia päätöksiä, koska lasku tulee jossain kohdassa maksettavaksi. Valtion holtiton velkaantuminen on päätettävä ja velkoja on ruvettava maksamaan. Tätä puhetta hallituksen vasen laita ei halua kuulla.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jussi Saramo ja Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö paheksuivat Kulmunin leikkauspuheita Twitterissä.

Tämä kapina heräsi välittömästä HS:n haastattelun jälkeen. Asenne heijastaa niitä pelkotiloja, joita noissa puolueissa koetaan. Kaikkea hyvää ei voidakaan toteuttaa tällä hallituskaudella. Jo tulevassa kehysriihessä joudutaankin priorisoimaan menoja. On turhaa kuvitella, että vaikkapa valtionomaisuus pelastaisi tässä tilanteessa. Osakeomaisuutta ei kannata myydä varsinkaan nyt kun kurssit ovat pohjalla. Olisi aivan tyhmää realisoida merkittäviä yhtiöitä ulkomaisten saalistajien haltuun tilanteessa, ja niillä rahoilla maksella syömävelkoja.

90-luvun lama on kaikilla kauhukuvana. Jo finanssikriisin aikoihin 2008- 2010 toisteltiin samaa, että ei tehdä samoja virheitä kuin 90-luvun lamassa, eikä saatu juurikaan rakenteellisia uudistuksia aikaiseksi. Suomen elpyminen kesti lähes kymmenen vuotta. 90-luvun lamasta toivuttiin aikamoisella nousulla. Silloin jouduttiin tekemään päätöksiä Nokia ja kumppanit loivat ennen näkemätöntä hyvinvointia Suomeen.

Edelleen muistellaan sitä mitä 90-luvun lama aiheutti Suomelle. Suomen lama 90-luvulla oli monien eri toimien yhteisvaikutusta. Kauppa Neuvostoliiton kanssa tyrehtyi ja suomalaiset yritykset eivät olleet valmiit länsimarkkinoille. Lisäksi samaa osui teknologinen murros, joka muutti töiden luonnetta ja monet konttorihommat ja bulkkitavaran valmistus Suomessa muuttuivat kannattamattomiksi.

Terveyskriisissä hyvällä hoidolla voidaan päästä V-muotoiseen tilanteessa, jossa rajua laskua seuraa raju nousu. Se on mahdollista, jos vain pystymme tekemään niitä rakenteellisia uudistuksia, joilla työnteko muuttuu kannattavaksi Suomessa.

3 kommenttia

  1. Paraskin sanoja tuo Ville Niinistö!

  2. Nykyisen koronan version päätavoite oli aiheuttaa USA:n talousromahdus ja estää sillä Trumpin uudelleenvalinta marraskuussa 2020. Sivuvaikutuksena globalistit haluavat eroon keskiluokasta romahduttamalla elintason ja ajamalla yrittäjät konkursiin, jonka jälkeen alaluokan alistus globaaliin kommunismiin on helppoa, kun yhdistyvät kansakunnat ottavat konkurssipesät yhden maailmanhallituksen diktatuuriinsa alaisuuteen.

  3. Hello
    See our big offer for all products: garden.
    The best offer on the market. Best price and fast delivery.
    https://is.gd/DB2G1a

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *