Pyörävalmistaja Helkama-palkitsi avokätisesti vihreiden varapuheenjohtajaa Fatima Diadraa uudella sähköpyörällä. Voi hyvällä syyllä väittää, että lahja tuli pyöräteollisuuden etujen ajamisesta. Diadra taas sanoi Iltalehdelle, ettei käyttänyt poliittista asemaansa hyväkseen, vaan vain kehopositiivisuusviestiä.

”Kaupallinen yhteistyö ja tämä ihana sähköpyörä on saatu pyytämällä Helkamalta! Paras tapa liikkua kaupungissa – sähköpyörä! ” -Diadra

Mistä voisi päätellä että kyse oli kehopositiivisuusviestin sijaan lahjasta? No Vihreiden vaatimuksesta valtionvarainministeriön uusimmassa budjettiehdotuksessa vuodelle 2021 esitetään työsuhdepyörille kaikkiaan 750 euroon vuotuista tuloverovapautta.

Jo Rinteen hallitusohjelmassa on maininta “edistetään työsuhdepyöräilyä “. Tämä yleisellä tasolla oleva kirjaus on saanut muotonsa tulevan vuoden budjettiin. Budjettiesitys syntyy pitkin kevättä ja kesää. Tuskin pyöräteollisuuden lobbarit ovat olleet toimettomia asiaa edistäessään hallituspuolueiden johtaville tahoille jo säätytalon neuvotteluista lähtien.

Tämä uusi aukko tehdään veropohjaan keskellä talouskriisiä. Voi vain miettiä miten hulppean mankelin tuolla rahamäärällä saa vuodeksi käyttöönsä, kun työnantaja sen liisaa. Veikkaan että cittarinpyöriä en tämän jälkeen enää saa parilla sadalla, vaan hintalappuun tulee yksi nolla lisää kun tämä veroetu yleistyy.

Pyöräteollisuuden viesti taas on että hallituksen lanseeraama 750 € etu ei ole lainkaan riittävä. “Työsuhdepyörien leasing-sopimukset ovat yleensä kestoltaan kaksi tai kolme vuotta ja sisältävät pyörän lisäksi huollot, varaosat, varkausvakuutukset ja pyörään kuuluvat varusteet. 750 euron tuloverovapaus tarkoittaisi käytännössä 1500 tai 2250 euron kokonaispakettia. Tähän hintaan ei vielä saa laadukasta sähköpyörää varusteineen ja huoltoineen työmatkan taittamiseen”, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Pyöräliiton taistelu laajemmasta veroedusta on kesken ja vaikuttajia palkitaan avokätisesti valmistajien taholta, jotta budjettiin 2022 saadaan tämä veroetu tuplattua ja sähköfillarit kaikille jo muutenkin pyörillä ajaville alle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *